Va aflati in:

Articole / Societate

Drepturile mamelor in Romania

Publicat: 18.01.2012

drepturi: Dreptul la reducerea programului de munca, dreptul la pauze pentru alaptare, dispensa pentru consultatii prenatale, dreptul la concediu si indemnizatie de risc maternal, drepturile mamelor, ce drepturi ai ca mama care munceste


In calitate de mama, in baza Constitutiei, femeia care munceste are urmatoarele drepturi:
Dreptul la reducerea programului de munca, dreptul la pauze pentru alaptare, dispensa pentru consultatii prenatale, dreptul la concediu si indemnizatie de risc maternal.

Dreptul la reducerea programului de munca
In baza recomandarii scrise a medicului de familie, salariata insarcinata care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului (art. 13 din OUG 96/2003).
Pentru a beneficia de aceasta reducere, salariata trebuie sa aduca angajatorului o recomandare de la medicul de familie si sa solicite reducerea programului printr-o cerere scrisa. Prin „durata normala de munca" se intelege, de regula, 8 ore/zi. Reducerea timpului de lucru nu va putea fi acordata insa salariatei care lucreaza cu contract individual de munca cu timp partial. Exista insa anumite categorii de salariati, precum tinerii sub 18 ani, sau cei care lucreaza in conditii grele, pentru care, actele normative in vigoare prevad un timp de lucru sub 8 ore/zi.

Dreptul la pauze pentru alaptare
O alta situatie in care se acorda reducerea programului de lucru, intervine ca alternativa la acordarea pauzelor de alaptare. Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului, doua pauze pentru alaptare, a cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de 1 an a copilului. La cererea mamei, pauzele pentru alaptare pot fi inlocuite cu reducerea programului de munca cu doua ore.

Dispensa pentru consultatii prenatale
Dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite de catre angajator salariatei, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale, in timpul programului de munca (art. 2, lit. f din OUG 96/2003).
In baza Ordonantei, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatei insarcinate dispensa pentru consultatiile prenatale in limita a maximum 16 ore/luna, daca aceste investigatii se pot efectua numai in timpul programului de lucru. Dispensa pentru consultatiile prenatale nu afecteaza in niciun fel drepturile salariale.

Dreptul la concediu si indemnizatie de risc maternal
Angajatele insarcinate nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte, in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat, ori alte activitati care prezinta risc pentru ea si copil.
In situatia in care angajatorul nu poate sa modifice conditiile si orarul de munca, sau sa o repartizeze la un alt loc de munca, salariata insarcinata are dreptul la concediu de risc maternal, astfel:
- inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- dupa concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani, sau in cazul copilului cu handicap pana la 3 ani (insa nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut).

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Ai nevoie de servicii funerare? Iata ce ar trebui sa stii

Cu totii intampinam momente dificile in viata c...

Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror

Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...

Sarcina

Pot avea menstruatie cand sunt gravida?

Pot avea menstruatie cand sunt gravida?Nu. Nu p...

Sarcina

Efectele fumatului cand esti gravida

Esti o viitoare mamica, dar inca mai fumezi? Tr...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...