Va aflati in:

Articole / Societate

Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Publicat: 20.11.2014

Intrarea Maicii Domnului in Biserica, obiceiuri de vovidenii, traditii de ovidenie, ritualuri de ovidenii, sarbatori crestine, sarbatori ortodoxe


Intrarea Maicii Domnului in Biserica este sarbatorita in fiecare an, in data de 21 noiembrie. Aceasta sarbatoare crestina mai este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia, Ovedenia sau Ovideniile Maicii Domnului.
Sfintii Ioachim si Ana nu au avut copii, dar erau oameni cu mare credinta in Dumnezeu, asa ca L-au rugat sa le dea darul de a fi parinti, promitand ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui Dumnezeu. Un inger le-a vestit Sfintilor Iochim si Ana ca vor avea o fetita care va purta numele de Maria. Si minunea s-a intamplat si Sfanta Ana a nascut o fetita. Sfintii Ioachim si Ana, acum deveniti parinti, nu au uitat de promisiunea facuta dupa trei ani de la nasterea Sfintei Maria, Maicuta Domnului, au dus-o la templu pentru a-si indeplini legamantul.
Sfanta Maria a fost intampinata la intrarea in templu de catre marele preot Zaharia, nimeni altul tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care a dus-o in cea mai sfanta incapere din acest loc, in Sfanta Sfintelor. Maica Domnului si-a petrecut in templu 12 ani, pana la varsta de 15 ani. Maica Domnului fost dusa in acel loc sfant, pentru ca ea insasi trebuia sa devina "Sfanta Sfintelor" Lui Dumnezeu, salas a lui Dumnezeu-Cuvantul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Vesnic, avea sa ia trup, sa Se faca cuprins in pantecele ei.

Desi sunt multi oameni care spun ca lucrul acesta era imposibil, in cartile bisericesti se spune: "Ceea ce s-a hranit in Sfanta Sfintelor, celei imbracate cu credinta si cu intelepciune si cu neintinata feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri inchinaciune".

Acest eveniment din viata Maicii Domnului este descris pe larg in "Evanghelia dupa Iacov" sau "Protoevanghelia", o scriere apocrifa din secolul al II-lea dupa Hristos.Trebuie spus ca dintre toate sarbatorile inchinate Sfintei Maria, Maica Domnului, numai "Bunavestire" are la baza un eveniment istoric consemnat si in Sfanta Scriptura (Luca I, 26-38). Despre celelalte sarbatori, evangheliile canonice nu ne dau marturii, informatiile venind din Sfanta Traditie si din evangheliile necanonice (apocrife).Se pare ca sarbatoarea crestin-ortodoxa numita Intrarea Maicii Domnului in Biserica a luat nastere de-abia in secolul al VI-lea. "Pe 20 noiembrie 543, Justinian a zidit la Ierusalim, langa ruinele templului, o biserica inchinata Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numita biserica Sfanta Maria "cea noua". Conform obiceiului, a doua zi dupa sfintire, adica pe 21 noiembrie, a inceput sa fie serbat hramul (patronul) bisericii, adica insasi Sfanta Fecioara, serbarea fiind consacrata aducerii ei la templu". In Apus, sarbatoarea a fost introdusa de catre papa Grigorie XI-lea, care a sarbatorit-o pentru prima data in anul 1374, la Avignon.
Incepand cu data de 21 noiembrie, in cadrul slujbei Utreniei, se canta Catavasiile: "Hristos Se naste, slaviti-L!..." Este o sarbatoare care ne pregateste si pe noi sa-L facem pe Hristos sa Se nasca tainic in noi.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica: Obiceiuri, traditii si credinte populare
In ziua in care crestinii ortodocsi sarbatorestc Intrarea Maicii Domnului in Biserica, copiii rup din pomi crengi de mar si le aseaza in casa, in vase cu apa. Crengutele de mar, tinute in lumina si caldura, vor inmuguri si inflori si vor fi folosite in ziua de Anul Nou drept sorcove. Daca va amintiti, in colindele noastre se canta, desi calendaristic ne aflam in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar. Daca am da putina atentie versurilor din colindele de Craciun, ne-am intreba, cu siguranta, ce mar ar putea face in decembrie flori dalbe? Si de ce neaparat mar? Raspunsul este simplu: pentru ca bunii si strabunii nostri stiau de la stramosii lor ca acea nuielusa a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceea inflorea pana de Nasterea Domnului, de Craciun, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a daruit crenguta, flori dalbe.
I
n traditia stramoseasca se spune ca in seara de Ovidenii se deschid Cerurile si credinciosii pot intelege graiul animalelor. De asemeni, se spune ca tot in aceasta zi trebuie sa le cerem iertare celor cu care suntem certati si sa incercam sa ne impacam.

 Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica este asociata cu lumina: candela, lumanarea, focul si soarele. Din acest motiv, obiceiul este ca o candela trebuie sa fie aprinsa in casa fiecarui crestin, iar focul sa arda in sobe toata noaptea, pentru ca in viata copiilor din fiecare familie sa vina norocul si sa fie feriti de rele.
Ca un fapt divers, in ziua aceasta toate fetele si fetitele care poarta numele de Maria isi serbeaza ziua onomastica in insula Creta, din Grecia.

Cum e vremea de Ovidenii, asa va fi toata iarna
Se spune ca asa cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi toata iarna: Daca in noaptea de Vovidenie vom avea un cer senin, inseamna ca anul viitor vom avea un an secetos si pomii nu vor avea rod bogat ; dar daca va ninge, vom avea parte de o iarna cu multa zapada si Anul Nou va fi un an bogat, un an roditor.
Daca in ziua praznicului este frumos si soare, inseamna iar ca vom avea o vara secetoasa si saraca; daca vremea este cu nor si in jurul nostru simtim o atmosfera apasatoare, e in timpul anului viitor vor aparea tot felul de boli. in schimb, daca ninge, va veni o iarna grea si o vara indestulata.

Cum sa alungi farmecele, spiritele rele si pagubele
Ca sa alungi farmecele, spiritele rele si pagubele de Ovedenia Maicii Domnului trebuie sa ungi tocurile de la usile si ferestrele casei cu usturoi, pentru a invinge spiritele rele care sunt active in aceasta zi.

Ce nu avem voie sa facem de Ovidenia Maicii Domnului
De Intrarea Maicii Domnului in Biserica nu avem voie sa facem ceea ce nu avem voie sa facem in zilele de Duminica si in Sarbatorile cu Cruce Rosie din calendar: nu avem voie sa facem nici un lucru acasa, sa spalam, sa coasem, sa facem curat, sa maturam, sa stergem praful, etc; barbatii nu au voie sa lucreze la camp sau altceva pe langa casa.

Apa tamaduitoare din ziua de Vovidenii
In multe zone ale tarii, in fiecare gospodarie se pune un vas cu apa proaspata in fata icoanei Maicii Domnului si se aprinde o lumanare. Apa aceea, consumata in fiecare zi apoi, are puteri tamaduitoare, magice, fiind un remediu dovedit pe care oamenii il folosesc la ceas de boala.

Pomenirea mortilor de Ovedenia Maicii Domnului
In ziua de Intrarea Maicii Domnului in Biserica se fac la slujba pomeniri ale mortilor, in special ale celor care s-au stins fara lumanare, inecati, au murit in condtii suspecte. Se dau de pomana fructe, placinte cu marf si dovleac, colacei si apa si, mai ales, lumanari sau candele aprinse, ca cei care au murit fara lumanare sa aibe lumina ca sa isi gaseasca drumul.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica: Dezlegarea la peste
Pentru ca sarbatoarea de Intrarea Maicii Domnului in Biserica sa fie deplina Biserica a hoarat ca pe 21 noiembrie sa fie zi de post cu dezlegare la peste. De aceea in aceasta zi avem voie sa mancam peste, icre, fructe de mare.
Urmeaza linkul de mai jos si gasesti cateva retete cu peste care s-ar putea sa iti fie de folos pentru masa de sarbatoare din ziua in care celebram Intrarea Maicii Domnului in Biserica.
Retete cu peste
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Cum sa alegeti cadourile potrivite

Exista foarte putini oameni care stiu cu adevar...

Societate

Cum se utilizeaza Bitcoin

Bitcoin a fost prima moneda digitala care a eli...

Celebs & Style

Keanu Reeves, star in trei filme noi in 2015

Dupa ce l-au vazut in John Wick, fanii lui Kean...

Celebs & Style

Grammy 2013: De ce a tipat Adele la Chris Brown

Adele a parut pentru un moment ca tipa nervoas...

Celebs & Style

Robert Pattinson, imaginea Dior

Robert Pattinson, iubitul actor de cinema brit...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.