Va aflati in:

Articole / Dieta Montignac

Dieta Montignac

Publicat: 08.03.2006

Dieta Montignac Michel Montignac a descoperit ca nici grasimea, nici caloriile nu ne ingrasa, ci o grupa anumita de carbohidrati, pe care el ii numeste "carbohidrati rai". Acesti carbohidrati provoaca in pancreas o varsare marita de insulina. Iar o productie mare de insulina are ca urmare un surplus de energie, care se transforma in grasime. Evitand aceasta grupa de alimente (cartofi, porumb, zahar, faina alba, etc), dar mancand de 3 ori pe zi pe saturate, nu numai ca se slabeste, ci ne simtim plini de vitalitate, nu pierdem din masa musculara la slabit si senzatia de oboseala de dupa masa dispare.

Carbohidratii sunt impartiti dupa indexul lor glicemic; cine vrea sa slabeasca mai repede trebuie sa consume alimente cu aceasta valoare pana-n 35. In afara de carbohidrati, Montignac recomanda grasimile cu acizi grasi omega 3 (prezenti in peste) sau cei cu acizi grasi nesaturati (in ulei de masline sau avocado), iar grasimile saturate trebuie limitate, consumand cu precadere carne slaba, lactate cu procent scazut de grasimi.

Dieta Montignac consta in doua faze: faza 1, cea de slabire, in care alimentele cu indexul glicemic intre 35 si 50 nu au voie sa fie amestecati cu grasimi saturate si faza a 2-a, de mentinere, in care pot fi consumate toate alimentele cu indexul glicemic pana in 50. Toate alimentele cu indexul glicemic mai mare de 50 vor fi evitate pentru ca pot duce la ingrasare.

Micul dejun in dieta Montignac: poate fi cu carbohidrati si proteine (exemplu: paine integrala cu dulceata conforma si iaurt cu grasimi pana in 1%) sau cu proteine si grasimi (exemplu: oua, sunca slaba, branza). Cel din urma totusi cel mult de doua ori pe saptamana, din cauza grasimilor saturate.

Pranzul in dieta Montignac: cel cu proteine si grasimi este recomandat (peste, carne slaba, oua in combinatie cu carbohidrati cu indexul glicemic pana in 35). Pranzul cu carbohidrati pana in 50 sa se consume de cel mult 3 ori pe saptamana si nu se combina cu nici un fel de grasime saturata.

Cina in dieta Montignac: identica cu pranzul, insa ceva mai usoara. Numai in cazul in care la masa de pranz a fost cu proteine si grasimi, se poate lua o cina cu carbohidrati pana in 50.

Aceasta metoda de slabire prin dieta Montignac "traieste", se lucreaza la ea in continuare si in fiecare noua carte a domnului Montignac apar lucruri noi, de obicei care ne ingradesc mai putin decat inainte in consumarea unor alimente.

Dieta Montignac este atestata de sute de doctori si studii stiintifice, Kylie Minogue, Hugh Grant, Rowan Atkinson (Mr. Bean) sunt numai cateva exemple de personalitati care se hranesc dupa acest model.

Dieta Montignac este o metoda sanatoasa de alimentatie, in niciun caz o dieta cu ajutorul careia scapam repede de 3-5 kilograme si dupa aceea putem manca la fel de dezordonat ca inainte. Dieta Montignac este recomandata acelora care nu vor sa renunte la mancat calitativ bine si carora le place sa gateasca.

Reguli in Dieta Montignac
- Nu se amesteca niciodata alimente cu IG mediu cu lipide (carnea, grasimile, uleiurile) in cursul aceleiasi mese. Permis este numai pestele si putin ulei de masline.
- Se elimina din alimentatie alimentele cu IG mare.
- Evitati sa mancati paste fainoase, chiar daca sunt din faina integrala. mai ales evitati sa le mancati calde.
- In Dieta Montignac, painea neagra cu tarate sau integrala, (fabricata numai in casa cu faina necernuta, se mananca numai la mesele glucidice). Painea industriala se elimina total din alimentatie.
- Se elimina total din alimentatie orezul alb, indiferent de forma bobului. Exceptie face orezul Basmati, care este conform.
- Se poate consuma numai orez integral sau salbatic, insa nu foarte des. Orezul salbatic are IG-ul 35, deci se poate combina cu grasimi si se poate manca la mese lipido-proteice
- Daca tineti Dieta Montignac puteti consuma 0,1 l vin pe zi, insa nu si alte bauturi alcoolice (bere, cognac, whisky, etc).
- Evitati cafeaua pe cat posibil. Michel Montignac recomanda doar cafeaua fara cofeina, insa si pe aceea cu extrema moderatie.
- Respectati programul de masa, nu „sariti” peste ele. In Dieta Montignac programul de masa trebuie respectat.
- Impartiti alimentele in trei mese si respectati, pe cat de mult posibil, orele de masa.
- Nu beti multe lichide inainte sau in timpul meselor.
- Mancati incet, mestecand pe indelete. O masticatie corecta a bolului alimentar imbunatateste sanatatea dintilor, previne bolile aparatului digestiv si in plus, da senzatia de satietate mult mai rapid.
- Concentrati-va asupra mancarii in timpul mesei, evitati mancatul in fata televizorului sau cu o carte in fata si bucurati-va de fiecare inghititura. In dieta Motignac manacrea trebuie savurata.
- Eliminati total bauturile carbogazoase si sucurile de fructe fabricate industrial, chiar daca se spune ca nu contin zahar sau ca sunt „light”.
- Este absolut necesar ca in Dieta Montignac dupa o masa glucidica sa asteptati cel putin 2 ore inainte de a manca o masa lipidica (cu grasimi).
- In Dieta Montignac se recomanda cu tarie ca dupa o masa lipidica (cu grasimi) sa asteptati cel putin 3 ore inainte de a manca o masa glucidica.
- Consumati cat mai multe fibre alimentare din salate, legume si fructe, Dieta Montignac fiind o dieta in care aportul de elemente nutritive este perfect echilibrat.

Faza a II-a in Dieta Montignac
Faza a II-a in Dieta Montignac este mult mai lejera, trebuie doar sa respectati principiile de baza ale fazei I, dar singura diferenta este ca puteti combina alimentele cu IG-ul mijlociu cu lipide si proteine.
In aceasta etapa din Dieta Montignac se urmareste mentinerea greutatii, deoarece s-a ajuns deja la silueta dorita.

Reguli de baza in faza a II-a (de mentinere)
- Toate regulile din faza I
- In Dieta Montignac nu se recomanda folosirea inlocuitorilor chimici de zahar. In Dieta Montignac zaharul este „tabu”, deci nici in faza II nu este permis consumul de zahar.
- Nu se mananca paine la pranz sau la cina. Painea neagra sau integrala preparata in casa, se consuma numai la micul dejun, aceasta regula fiind valabila si in faza I.
- Eliminati sosurile industriale, cele mai multe contin amidon.
- Nu beti decat lapte degresat.
- Mancati cat mai mult peste, fructe de mare si preferati lipidele “bune”, pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare .
- Atentie la deserturi! Preferati fructele conforme si deserturile conforme pentru dieta Montignac.
- Evitati sa consumati multe lichide inainte sau in timp ce mancati.
- Evitati bauturile alcoolice, exceptie facand vinul, exact ca in faza I. Se poate consuma vinul sec si sampania seaca.
- Daca doriti neaparat, in dieta Montignac preferati sa beti sampanie dry si vin sec, ca aperitiv, dar mancati in prealabil (cruditati, branza). Nu beti alcool pe stomacul gol.
- La masa, consumati de preferinta apa (nu minerala, nici sifon) sau beti putin vin (nu mai mult de 1-2 pahare pe zi). Mancati inainte de a bea vinul .
- Beti apa in timpul zilei (1,5- 2 litri), functie de necesitati si de temperatura ambientului.
- Puteti consuma espresso din cafea arabica, insa cu moderatie.

Clasificarea alimentelor in Dieta Montignac
Grupa 1 (glucide): cereale integrale, paine integrala, paste integrale, orez nedecorticat, lactate cu 0,1% grasime
Grupa 2 (proteino - lipide): carne, peste, oua, smantana, branza, uleiuri vegetale
Grupa 3 (legume, fibre): toate legumele si fructele crude, ceapa, conopida, spanac, fasole verde, gulii, castraveti, varza rosie, varza alba, rosii, usturoi

Reguli de combinare a alimentelor
Grupa 1 se poate combina cu grupa 3
Grupa 2 se poate combina cu grupa 3
Grupa 1 nu se va combina cu grupa 2

Nota: Inainte de a incepe orice fel de regim alimentar, consultati-va medicul!

©Karina Luana

 

 

Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 4.

Comentarii postate (4)
Alina - 30/06/2009

am inteles ca exista o carte a lui Montignac cu 100 de retete si meniuri!!!! Fetele, stie cineva ceva?

lucia - 17/04/2010

lactatele cu 0,1 grasime sunt glucide si branzeturile sunt proteine??..ma depaseste rationamentul..branza nu e produs lactat??.ce sunt lactatele- glucide sau proteine?

stefania - 14/05/2010

salut,am luat si eu cartea ,mi se pare extrem de tehnica si de complicata,nu am inteles nimic.

Harieta Iuonas - 05/08/2010

Eu traiesc dupa metoda Montignac de 9 luni si viata mea s-a schimbat radical de atunci. Articolul insa este scris intr-un mod insuficient informat sau chiar neinformat , facandu-se anumite afirmatii care pot duce pe anumite persoane in eroare. Am mai multe din ultimele carti aparute pe tema metodei Montignac, scrisa de autorul omonim, iar mie mi s-au parut extrem de utile si variate. Oricine poate slabi, si important, nu se mai ingrasa, cat timp adopta acest stil de viata. Nu este o dieta propriu-zisa sau cura de slabire, ci un regim de viata ce trebuie adoptat pt totdeauna. Celor care vor sa traiasca sanatos, recomand cu placere. Eu ma simt excelent, am slabit cat am vrut si nu am mai pus la loc kilogramale.

Dieta Montignac

Mancaruri de post Montignac

In perioadele de post, sa tii dieta Montignac p...

Dieta Montignac

Painea in Dieta Montignac

In Dieta Montignac nu este permis consumul de ...

Editorial

Lucrurile mici fac bucuriile mari

Cunosc oameni pentru care bucuriile se masoara...

Editorial

Slava Domnului ca mai exista si barbati politicosi!

Nu trebuie sa fii cea mai frumoasa femeie din l...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...