Va aflati in:

Articole / Psihologie

7 semne de avertizare asupra epuizarii mentale si emotionale

Publicat: 24.05.2018

epuizare mentala, epuizare emotionala, epuizare psihica, epuizare psihologica, depresie, lipsa de motivatie, anhedonie, iritabilitate, nervozitate, stres, serotonina


O zi lunga si stresanta la locul de munca, urmata de o casa in care copiii fac harmalaie si care lasa mizerie si dezordine peste tot poate avea cu adevarat un impact asupra starii mentale si emotionale a cuiva. Dar sunt epuizarea emotionala si mentala si depresia lucruri cu care ne-am nascut sau sunt legate strict de traume?  Potrivit medicilor, este vorba de o combinatie a celor doi factori.

Toti suntem nascuti sa producem serotonina care se leaga de receptorii creierului. Dar pot exista mutatii genetice si oamenii sa se fi nascut cu gene care fac sa se produca niveluri ridicate sau niveluri prea scazute de serotonina. Cei care se nasc cu niveluri scazute de serotonina pot functiona corespunzator, dar pot face fata doar cateva evenimente stresante sau traumatice, devenind deprimati sau epuizati mental si emotional.
De aceea este important sa recunoastem semnele care avertizeaza asupra aparitiei depresiei si epuizarii mentale si emotionale. Aici sunt cateva dintre ele.

7 semne de avertizare ca esti epuizata din punct de vedere mental si emotional
1. Iritare: Exista vreo legatura intre iritare, depresie si epuizare mental? Da, ele sunt strans legate. Atunci cand totul merge bine in viata, oamenii nu streseaza si nu se ingrijoreaza de nimic. Dar cand nu putem sa facem fata anumitor lucruri, fie ca sunt mici sau mari, atunci incepem sa devenim iritati. Cand totul se repeta si devine un tipar, este vorba in esenta despre picatura care umple paharul. Stresul devine prea mult pentru individ pentru ca acum a devenit parte din viata lui de zi cu zi si ramane iritat pentru ca nu poate sparge tiparul cotidian. Unul dintre motivele pentru care acest lucru se intampla este din cauza constientizarii anumitor evenimente. Anumite lucruri sau locuri pot deveni factori declansatori in mintea noastra. Cand ne aducem aminte de un anumit loc sau un eveniment care a fost stresant sau traumatizant, il asociem cu modul in care ne-am simtit. Deci, daca avem parte in mod constant acelasi stres in viata noastra, aceasta ne va face sa devenim epuizati din punct de vedere mental si emotional.

2. Lipsa motivatiei: Una dintre cauzele pentru care oamenii devin nemotivati in viata este din cauza epuizarii. Motivatia mentala si motovatia emotionala sunt acelasi lucru - daca suntem prea obositi sa ne simtim motivati, devenim nemotivati. In multe cazuri de epuizare mentala si emotionala, mai ales in depresie, andedonia este adesea prezenta. Anhedonia este incapactitatea de a simti placere, pierderea interesului pentru activitatile care ne foloseau si cae ne faceau sa ne simtim bine.

3. Tulburari de somn: Tulburarile de somn ar putea fi un semn direct al depresiei si epuizarii mentale si emotionale? Da. Cand medicii ii intreaba pe pacienti cand au observat pentru prima oara ca sunt deprimati sau epuizati mental si emotional, raspunsul lor este legat de probleme cu somnul. Exista doua aspecte care pot fi un semn de avertizare: daca cineva doarme prea mult sau daca cineva doarme prea putin. Motivul pentru care oamenii nu pot adormi atunci cand sufera de depresie sau de epuizare mentala si emotionala este ca ritmul lor biologic este intrerupt. Depresia poate fi, de asemenea, asociata cu o tulburare afectiva sezoniera. Acesta este motivul pentru care oamenii devin deprimati cand se schimba ora sau se schimba anotimpul si zilele devin mai scurte. Daca cineva este in tratament cu antidepresive, un somn adecvat  este necesar  deoarece medicamentul nu va fi eficient daca organismul nu primeste o odihna corespunzatoare.

4. Nerabdare: Iritarea, care poate include si lipsa de rabdare, este un semn comun al depresiei si epuizarii mentale si emotionale. Are legatura si cu varsta, si cu modul in care lipsa de rabdare si iritabilitatea crescuta. Motivul pentru care oamenii devin adesea lipsiti de rabdare si se enerveaza usor pe colegi si familie este faptul ca se simt coplesiti. Mai mult, cand oamenii sufera de epuizare mentala sau sunt depresivi, au momente in care nu le place sa vorbeasca, deoarece mintea lor este intr-un milion de locuri diferite si nu se pot concentra doar pe un singur lucru. Problemele mici devin mari, iar problemele mari devin imense.

5. Perturbarea apetitului: Organismul secreta anumiti hormoni si neurotransmitatori si atunci cand ne este foame, unele sunt produse de corpul nostru. Dar cand organismul se afla intr-un dezechilibru hormonal, cum ar fi nivelurile scazute de serotonina, acest fapt duce la afectarea functiilor tuturor hormonilor si neurotransmitatorilor implicati in acest proces, ceea ce duce la pierderea apetitului. Leptina si ghrelinul joaca roluri esentiale in reglarea apetitului. Atunci cand aveti niveluri ridicate de leptina in sange, apetitul  este redus, iar cand aveti niveluri ridicate de ghrelin, pofta de mancare este crescuta.

6. Tristete: Tristetea este mai mult asociata cu generatia mai inaintata in varsta. Motivul pentru care oamenii devin tristi cand sunt deprimati sau epuizati din punct de vedere mental si emotional este ca nu mai pot suporta stresul asociat cu viata de zi cu zi. Cand devii epuizat mental si emotional, mintea lucreaza nonstop, desi incerci sa o opresti. Acest sentiment coplesitor ii face pe oamenii cedeze psihic si de multe ori sa planga pana devin prea obositi pentru a mai elibera si alte emotii. Oamenii au nivele foarte scazute de serotonina cand se confrunta cu o tristete extrema.

7. Concentrarea pe interior in loc de exterior: Cine este deprimat sau epuizat mental si emotional va avea tendinta sa se concentreze asupra lucrurilor pe care le reflecta interiorul, decat sa priveasca imaginea de ansamblu. Totul devine despre ei, chiar si atunci cand nu ar trebui. Oamenii epuizati psihic sau depresivi se vor izola si se vor desprinde de restul lumii. In realitate, compania altor persoane si discutiile sunt una dintre modalitatile de a trata depresia si epuizarea mentala si emotionala. Dar pentru cineva care sufera de epuizare sau depresie, lucrurile nu stau asa, pentru ca vede interactiunea sociala ca pe o alta povara care ii va mari nivelul de stres.

Tratament pentru depresie, epuizarea mentala si emotionala
Exercitiile fizice, rugaciunea, meditatiile sunt tratamente bune pentru depresie si epuizare mentala si emotionala. Atunci cand cineva se confrunta cu oricare dintre aceste stari, lipsa de motivare este deseori prezenta, deci este mai usor de zis decat de facut. Oamenii trebuie sa incerce sa vada dincolo de lipsa de motivatie si sa vada ca beneficiile exercitiilor fizice si ale rugaciunii, meditatiei nu numai ca vor ajuta la imbunatatirea starii lor, ci si ca pot preveni aparitia altor probleme de sanatate. In plus, oamenii ar trebui sa ia in considerare "tratamentele prin vorbire" in care discuta despre problemele lor cu prietenii si familia, fie vorbesc cu un psiholog,  terapeut, medic sau preot.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

PTSD va poate face sa va simtiti blocati, avand...

Psihologie

Cum sa devii o persoana optimista

Esti tipul care vede mereu sticla pe jumatate g...

Celebs & Style

Tom Cruise lucreaza la Top Gun 2!

Chiar este nevoie de o continuare la Top Gun...

Retete de slabire

Pui cu ciuperci Montignac

Ingrediente pentru reteta de pui Montignac cu c...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara