Va aflati in:

Articole / Psihologie

Controlul si eliminarea stresului

Publicat: 15.03.2016

Controlul si eliminarea stresului
Ca de fiecare data dupa ce stai acasa cu ocazia unei sarbatori, cand revii la serviciu ai foarte multe de facut. Tensiunea se aduna, termenele limite te apasa, trebuie sa faci multe, repede si bine. Efectiv stresul te acapareaza. In aceasta perioada vreau sa invatam cum sa scapam de stres si la ce metode sa apelam. Stresul este o reactie la anumiti factori care ne dau peste cap echilibrul sau ritmul normal de viata. Astfel trebuie sa ne confruntam cu tinerea in frau a reactiilor specifice schimbarii si trebuie sa controlam procesul de adaptare ca sa ajungem din nou unde eram.

Distres
Stresul nu ocoleste pe nimeni, indiferent de varsta, pregatire sau avutie. Cei cu bani putini se streseaza din lipsa lor si a consecintelor saraciei. Cei bogati se streseaza cand nu reusesc sa gaseasca un model anume de masina super scumpa cu optiunile dorite. Copiii se streseaza din cauza lectiilor, parintii sunt afectati de stres pentru ca isi fac griji mereu pentru copiii lor, adolescentii si tinerii se streseaza din cauza examenelor sau a relatiilor amoroase. Cei cu probleme de sanatate sunt presati luna de luna sa isi procure reteta, medicatia, dau o gramada de bani la farmacie. Din ce in ce mai multe cupluri trec prin tensiunile divortului si ale partajului, altii sufera cand o nenorocire se abate asupra familiei (boala, accident, deces) sau ii copleseste schimbarea locului de munca ori pensionarea. Stresul care ne afecteaza negativ este denumit distres.

Eustres
Viata e o lupta. Dar, daca ne stresam continuu si nu invatam sa fim combatanti mai buni, sa facem fata presiunilor zilnice, necazurilor, esecurilor, certurilor, vom avea de suferit. Managementul stresului se invata. Evident ca exista si momente fericite in viata noastra care ne pot provoca stres, dar e mai usor de trecut peste: nunta, nasterea, plecarea intr-o excursie, castigarea unei medalii sau a unui concurs, etc. Acest tip de stres, care parvine in urma unor evenimente fericite, se numeste eustres.

Cum identifici stresul
Exista factori de stres cu care te confrunti in prezent, de care te izbesti acum, factori din trecut care inca te bantuie, isi mai fac simtita prezenta si factori premergatori unor evenimente din viitor. Indiferent de momentul in care actioneaza asupra ta, ei pot fi psihologici sau fizici. Cand corpul sau mintea incep sa reactioneze la un factor de stres, apar anumite date de identificare ale acestuia: dureri de cap, o apasare in piept, nu te poti concentra, vederea poate deveni impaienjenita, nu iti ajunge timpul, esti contracronometru, ai ameteli, parca simti un pietroi in burta, dintii iti sunt inclestati, pot simti crampe musculare si chiar poti intri in panica.

Controlul si eliminarea stresului
Cauza care declanseaza stresul trebuie diminuata sau ai nevoie de un control mai bun asupra reactiilor tale si a situatiei in sine. Mai intai invata sa comunici eficient, sa spui ce ai in cap si pe inima ca sa nu ramai cu frustrari ca nu ti-ai exprimat punctul de vedere sau sentimentele la un anumit moment dat. Trebuie sa te astepti la orice tip de feedback si trebuie sa il gestionezi cu calm, fara tensiuni si panica.

Metode de eliminare a stresului
Printre metodele preferate de unii ca sa scape de stres se numara meditatia, rugaciunea, yoga, discutia cu un psiholog, muzica (meloterapie), reflexoterapia, masajul, aromoterapia, tai chi, cromoterapia, plimbarile in aer liber, completarea zilnica a unui jurnal - asa simti ca te confesezi cuiva si te eliberezi - sau poti merge la un salon spa sa beneficiezi de servicii specializate, etc. Ar fi indicat sa iti scrii o lista de prioritati, ca sa iti poti urmari obiectivele pe care le ai de realizat (la serviciu sau acasa). Deci, in fiecare zi de dimineata sau seara pentru a doua zi (eu asa prefer) iti faci "a to-do list" pentru maine.

Daca banii creeaza factori de stres la tine in familie, mai bine iti faci o agenda pe care sa iti notezi toate cheltuielile din fiecare luna, ca sa vezi exact pe ce s-au dus banii. Si in acest caz poti avea o lista cu necesitatile si dorintele dependente de bani, ca sa le poti programa si ca sa economisesti bani pentru ele. De exemplu, stii ca anul asta iti doresti sa mergi in concediu undeva anume si trebuie sa strangi cate putin in fiecare luna ca sa iti indeplinesti obiectivul sau stii ca lunar ai de platit o rata sau ca vrei ca peste cateva luni sa iti iei un aragaz nou. Ai nevoie de o planificare pe intreg anul cu obictivele mari si lunar cu restul. Asa nu te vei pierde pe "traseu", poti controla situatia si previi stresul inutil.

De asemenea, revin la lucrurile de baza, pe care insist intotdeauna. Ai nevoie de hrana echilibrata si cat mai naturala, ca sa nu ai probleme de sanatate. Si practica sport ca sa te eliberezi de povara stresului si sa activezi producerea unei cantitati mai mari de endorfine (hormonul fericirii) care te relaxeaza, te calmeaza si te binedispune. Renunta la viciile care iti macina trupul zi de zi: tigari, alcool, poate si cafea sau bauturi cu cola, etc.

Cum sa te de-stresezi la serviciu
Aveam eu un coleg care-mi spunea, cand ma vedea adancita in treburi care ma oboseau: "Eu propun sa te duci de acum sa-ti alegi un loc unde sa-ti ridice firma statuie". Nu iti spun sa nu te obosesti peste masura la serviciu, pentru ca nimeni nu iti va ridica o statuie, dat fiind ca sper din tot sufletul ca faci parte din categoria de femei care se bucura sa-si aduca obolul si carora le place ce fac la locul de munca. Dar iti spun ca trebuie sa tii cont si de relaxare, pentru ca, pentru ca ea contribuie la sanatatea ta, iar tu trebuie sa ai, odata cu inaintarea in varsta, cat mai multa grija in privinta asta.
Nu-ti trebuie neaparat un concediu sau o vacanta ca sa poti prinde o clipa de relaxare! Uneori nu-ti trebuie nici macar un weekend. Gandeste-te ca fiecare cosmos are corespondenta sa intr-un microcosmos si ca fiecare perioada de lucru a anului, urmata de vacanta sa, poate aparea, schematic, exact ca o zi de lucru urmata de o perioada de relaxare. Iar daca esti cu putina bagare de seama ca sa nu se interpreteze gresit, aceasta relaxare o poti avea chiar si la locul de munca. Fa-ti un mic masaj al bratelor sau fa un exercitiu al ochilor (ii rotesti spre stanga sau spre dreapta, privesti cateva secunde foarte aproape, apoi in departare); poti iesi, de asemenea, la o scurta plimbare in parc.

Drumul de dupa serviciu
Dar sa vorbim de acel timp care iti ramane de la iesirea de la slujba si pana pui capul pe perna! Esti femeie, ai indatoriri de gospodina, poate sotie si mama si oricum, pentru o femeie, timpul care la barbat s-ar chema "liber" curge altfel si este impartit dupa alte necesitati. Uite cateva idei pentru o mai buna organizare: trebuie sa mai faci cateva drumuri dupa ce ai iesit de la lucru? Ce-ar fi sa-ti spui ca, oricum, azi esti cu o pereche de pantofi comozi si ai avut grija sa-ti planifici cumparaturile undeva mai aproape de casa? Astfel, ai putea folosi drumul inspre locurile unde ai de platit facturi sau de rezolvat diverse mici treburi, pentru a include si ceea ce, in mod clasic, se cheama plimbare. Adica sa-ti spui ca trebuie sa ajungi din punctual A in punctual B, dar sa o faci ca si cum plimbarea ar fi singurul tau scop. Sa treci printr-un parc, sa te opresti putin pe o banca, sa urmaresti pasarile, sa admiri florile. Nu-ti urma drumul gandindu-te mereu la ce mai ai de rezolvat! Ingaduie-ti acest moment de relaxare si bucura-te de natura si daca te opresti intr-un parc, in mod cert si aerul va fi ceva mai curat in jurul tau, iar acesta nu este de ignorat!
Tu ce trucuri antistres folosesti?
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Cum sa imbatranim frumos

Varsta! Subiectul cel mai delicat despre care n...

Psihologie

Oamenii critica la altii ceea ce nu le place la ei insisi

Fiecare persoana este o combinatie de virtuti s...

Celebs & Style

Bobbi Kristina Brown a murit la 22 de ani

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston...

Retete de slabire

Piept de pui a la creme Montignac

Nu ne mai aducem aminte unde am mancat prima d...

Retete de slabire

Rosii monti umplute cu cascaval

Sa tii o dieta este, de cele mai multe ori, foa...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara