Va aflati in:

Articole / Psihologie

Oamenii critica la altii ceea ce nu le place la ei insisi

Publicat: 28.08.2019

critica, psihologie, proiectie, mentalitati, Oamenii critica la altii ceea ce nu le place la ei insisi

Fiecare persoana este o combinatie de virtuti si de defecte.  Nimeni nu poate scapa de asta. In fiecare dintre noi exista un geniu si un sfant, dar si un prost si un pacatos. Toate cartile de dezvoltare personala ne spun ca nimeni nu trece prin viata fara sa greseasca sau sa faca ceva de care nu ii fie rusine. Acesta este motivul pentru care oamenii care ii critica constant pe altii nu au niciun temei pentru argumentele lor decat propria dorinta de a se afirma.

Multi oameni critica si cand nu este cazul. Fara a avea niciun motiv sau drept, unii oameni judeca fara incetare alte persoane. Ei sunt cei intotdeauna gata sa faca o lista detaliata a tuturor defectelor altor persoane.

Asemenea fiinte ajung chiar sa iti dicteze care sunt lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru a nu mai face ceea ce ei consiedera a fi “greseli” sau pentru a evidentia calea pe care ar trebui sa o urmezi pentru a-ti depasi cusururile. Ei sunt cei care isi permit luxul de a fi intoleranti la esecurile si defectele tale, insa sunt extreme de relaxati cand vine vorba despre ei.

    „Criticile noastre se invart in jurul culpabilizarii altor oameni pentru ca nu au calitatile pe care noi credem ca le avem cu prisosinta.”

Cand criticile la adresa ta devin constante si malitioase, persoana care ti le adreseaza nu face probabil o evaluare sanatoasa a greselilor tale. Este probabil mai mult un mecanism de aparare al ei /lui, cunoscut sub numele de „proiectie”. Ei vad ca in oglinda; ei critica la tine exact lucrurile care nu le plac la ei insisi.
Ce anume aleg oamenii sa critice la altii

Suntem cu totii admirabili in unele domenii si in alte locuri ne prezentam excrabil. Daca cautati defectele morale ale vreunui sfant veti gasi cu siguranta unele. Daca cautati cuvinte nechibzuite spuse de Albert Einstein, cu siguranta veti gasi si asa ceva.

Aceasta este de fapt intreaga sursa a problemei: fiecare alege ce vrea sa vada si ce nu vrea sa vada la alti oameni. De obicei aceasta alegere este asociata cu modul in care se evalueaza si se percep pe ei insisi. Daca apreciaza lucrurile bune despre ei, vor vedea si binele in altii. Daca nu, vor vedea doar raul.

Cu toate acestea, unii oameni nu vad motive de critica in toti cei din jurul lor, ci mai degraba isi aleg o persoana sau un grup de oameni pe care le transforma in tinta “evaluarilor” lor. De ce se intampla asta? Pentru ca nu se plac nici pe ei insisi.

Proiectia functioneaza in felul urmator: o persoana are o opinie despre sine care nu este niciodata impartiala sau obiectiva. Exista cateva caracteristici la propria persoane pe care le considera inacceptabile.

De exemplu, unii sunt profund egoisti in realitate, chiar daca predica despre solidaritate. Deci isi creeaza argumente false pentru a-si justifica comportamentul egoist. Acest tip de persoana spune lucruri de genul: „Ma simt foarte rau ca esti singur, dar, din pacate, nu am timp sa te vizitez”.

Oamenii isi doresc sa se vada ca fiind generosi, dar egoismul lor impiedica acest lucru sa se si intample. In realitate, nici ei nu stiu ca le pasa doar de propriile interese sau daca nu sunt in stare sa faca cele mai mici concesii altora. Ei insa cred din tot sufletul ca scuzele lor sunt intotdeauna motive valabile pentru a se comporta exact cum o fac.

Problema este ca atunci cand vad ca alti oameni se comporta egoist, imediat ridica vocea in semn de protest. Se enerveaza si isi declara dezaprobarea fata de acest comportament. Li se pare de neconceput ca cineva ar putea actiona in exact acelasi fel in care reactioneaza ei…

Daca ii intrebi de ce se intampla asta, iti vor spune ca propriile argumente pentru a fi egoisti sunt complet rezonabile: „Nu am vrut sa actionez asa, dar circumstantele m-au obligat sa o fac”. In schimb, motivele pe care le dau altii sunt scuze penibile care ascund adevaruri urate…

Ce se intampla de fapt
Ceea ce se intampla de fapt este ca greselile celorlalti le reamintesc de propriile lor defecte. Nu tolereaza la altii ceea ce nu tolereaza in ei insisi. Cu alte cuvinte, isi proiecteaza propriile defecte asupra altor oameni, pentru ca asa ca nu trebuie sa recunoasca ca si ei fac exact lucrurile pe care le blameaza.

Critica de dragul criticii vine aproape intotdeauna din proiectia personala. Este un lucru obisnuit sa ii criticam pe altii pentru afisarea unor comportamente care nu ne plac nici pentru noi insine. Nu o facem in mod intentionat, doar nu suntem constienti de faptul ca se intampla.

Ar trebui sa fim atenti la lucrurile pe care nu le toleram la alti oameni. Daca accentuam aceste observatii, probabil vom realiza ca aceasta intoleranta este mai mult indreptata catre noi insine decat catre alte persoane.

De asemenea, atunci cand suntem criticati, ar trebui sa o luam incet. Ar trebui sa ne gandim de ce acea persoana a ales sa se concentreze asupra acelui aspect negativ. Probabil ca vom ajunge la concluzia ca, de fapt, criticile lor sunt de fapt indreptate catre o parte ascunsa a lor si nu asupra propriului nostru comportament.

Si atunci cand avem intentia de a critic ape altcineva sa ne amintim ca mereu este mai usor sa vedem paiele din ochii altora decat barnele din ochii nostri.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

La ce sa va asteptati in psihoterapie sau consiliere psihologica

Sesiunile de psihoterapie pot dura aproximativ ...

Psihologie

Cum sa gasesti fericirea adevarata?

Cum pot gasi fericirea? Este o intrebare pe car...

Celebs & Style

Ricky Martin nu se insoara, insa ar vrea o fetita

Sa innebunim, nu alta! Dupa ce in urma cu catev...

Familie

Cearta in familie pe tema banilor

Banii au fost si vor fi intotdeauna motiv de ce...

Familie

Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in 2012

Prin OUG nr. 124/2011 pentru modificarea si co...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Machiaj de mireasa 2019 - recomandari de la make-up artisti

Inceputul anului este, de regula, perioada in care afli propunerile care vor fi in tendinte in anul in curs in materie de moda, design si bineinteles machiaj, de la designeri si make-up artisti. Pentru ca nu mai este mult timp pana vom intra in sezonul nuntilor, iar miresele