Va aflati in:

Articole / Psihologie

Esti fericita ?

Publicat: 23.07.2006

cum stii daca estu fericita, sunt fericita, ce este fericirea, fericirem bucurieEsti fericit? Esti fericita? Nu rareori ni s-a pus aceasta intrebare. Ne-a surprins intrebarea, aveam un raspuns pregatit, am raspuns automat, sau de-abia atunci am inceput sa ne gandim la ce este de fapt fericirea?

A te simti fericit tine de o emotie. A estima ca fericirea este posibila sau ca viata este fericita tine de judecata, de convingere, este o viziune asupra lumii , subiectiva si personala.
Copiii isi urmaresc parintii si invata de la acestia cum sa se descurce cu propria fericire, daca ea exista sau nu, si ce inseamna sa fii fericit.
Parintii isi pot ajuta copiii sa aiba acces la diferite experiente ale fericirii, oferindu-le acestora momente placute si invatandu-i sa se bucure de ele,o minima siguranta materiala,si, de asemenea, sa-i incurajeze sa caute momentele fericite si sa traiasca in armonie cu tot ce-i inconjoara.
Copiii care-si vad parintii bucurandu-se, relaxandu-se, savurand momente de distractie si de placere, vorbindu-le acestora despre fericire, glumind pe seama incidentelor stresante, vor avea o capacitate mai mare de a se simti fericiti.
Parintii care sunt ingrijorati si preocupati astfel incat nu mai sunt in stare sa se distreze si sa se bucure, care exprima numai emotii negative si se concentreaza total asupra grijilor zilnice , care exprima numai convingeri pesimiste referitoare la fericire, vor influenta negativ capacitatea copiilor de a fi fericiti.

Persoanele a caror capacitate de a fi fericiti este redusa se simt rareori incantati de ceva, sunt inhibate si lipsite de spontaneitate. Au sentimente de tristete, proasta dispozitie, perspective pesimiste, sentimente de vinovatie exagerate legate de evenimente minore.
Persoanele fericite au o capacitate puternica de a se entuziasma si de a se bucura de viata, de a se distra si de a fi spontani.

De asemenea, capacitatea de a fi fericit este influentata de testarea realitatii, respectul de sine si implinirea de sine.
Daca ne apreciem calitatile si totodata ne acceptam defectele, limitarile, daca ne cunoastem punctele forte si pe cele vulnerabile, suntem multumiti de sine si ne simtim bine in propria piele, vom infuenta in mod pozitiv capacitatea noastra de a fi fericiti.
Unii dintre noi pot ajunge sa se simta nefericiti atunci cand sperantele de a obtine ceva dorit nu se materializeaza sau cand asteptarile, temerile ca ceva rau s-ar putea intampla se adeveresc. Putem sa influentam starea de resemnare si tristetea ce rezulta modificandu-ne dorintele si sperantele, schimbandu-ne obiectivele pentru a le face mai usor de atins si mai adecvate. Fixarea obiectivelor este un lucru bun si admirabil, insa stabilirea lor intr-un mod nerealist duce la nefericire.

Ceea ce facem noi concret afecteaza ceea ce simtim.
Vom fi mai fericiti daca suntem puternici si activi, daca reusim sa atingem o calitate rezonabila a vietii, chiar si in imprejurari modeste, daca stabilim obiective care dau un sens vietii noastre .
Relatiile cu familia si prietenii au o influenta pozitiva asupra fericirii noastre. Chiar daca fiecare dintre este fericit in momente intime de gandire sau atunci cand desfasoara anumite activitati singuri, cu siguranta ne simtim bine atunci cand suntem in compania altor persoane, cand avem relatii de prietenie autentica.
Atunci cand suntem multumiti de noi si de viata noastra, cand ne bucuram de ceea ce am facut si mai putem face, fara sa ne lasam prada cerintelor nerealiste si fara sa fim invidiosi pe viata altcuiva, ne este mai usor sa construim relatii solide si de durata, care ne vor face sa ne simtim mai fericiti.
Fericirea depaseste starea de bine, este coplesitoare, ne inalta si ne face ca odata ce am gasit-o sa nu ne mai dorim nimic altceva decat prelungirea nedefinita a ei.
Acest lucru este posibil deoarece fericirea o putem gasi in noi si in ceea ce facem.


Psiholog Constandache Tatiana
Clinica Aquamarin
Bd. Decebal nr.6, sect.3 (zona Piata Alba Iulia ).
Tel : 021.326.52.90 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522.
contact@aquamarin.ro
www.aquamarin.ro


Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Abuz emotional: Efectele pe termen lung

Abuzul emotional desfasurat pe o perioada scurt...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Povesti

Pretuieste ceea ce ai!

A fost odata o tanara oarba care se ura pe ea i...

Povesti

Likeis milogus

Cerseala de like-uri si petardele care se cred ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Machiaj de mireasa 2019 - recomandari de la make-up artisti

Inceputul anului este, de regula, perioada in care afli propunerile care vor fi in tendinte in anul in curs in materie de moda, design si bineinteles machiaj, de la designeri si make-up artisti. Pentru ca nu mai este mult timp pana vom intra in sezonul nuntilor, iar miresele