Va aflati in:

Articole / Sanatate

HPV

Publicat: 03.07.2007

Infectia genitala cu HPV (Human Papilloma Virus) este o boala cu transmisie sexuala (BTS) cauzata de virusul uman papiloma (HPV). HPV este numele unui grup de virusi care includ peste 100 de tipuri de virusi. Mai mult de 30 dintre acesti virusi sunt transmisibili pe cale sexuala si pot infecta zona genitala atat a barbatului cat si a femeii, inclusiv pielea penisului, vulva (zona din exteriorul vaginului) sau anusul. Majoritatea persoanelor care se infecteaza cu HPV nu va avea nici un simptom si va incerca sa opreasca infectia fara tratament.

Tipuri de virusi HPV
Unii dintre acesti virusi sunt numiti virusi de „risc major”, iar in cazul femeilor pot duce la rezultate anormale ale testului Papanicolau. De asemenea, infectarea cu virusul HPV poate duce la cancer la nivelul cervixului uterin, vulvei, vaginului, anusului sau cancer la nivelul penisului. Exista diferite tipuri de HPV, iar unele tipuri pot cauza aparitia negilor genitali (veruci). Negii genitali sunt de tip comun sau plantari (veruci plantare filiforme sau plate) si pot aparea in zona genitala, uneori cu aspect de conopida.

Cat de frecvent este HPV
Aproximativ 20 de milioane de oameni sunt infectati in prezent cu HPV. Cel putin 50% dintre barbatii si femeile cu viata sexuala activa dobandesc infectia cu HPV la un moment dat in viata. Pana la varsta de 50 de ani, 80% dintre femei s-au infectat cu virusul HPV.

Ce ne infecteaza cu HPV
Tipurile de HPV care infecteaza zona genitala sunt transmise in principal prin contact genital. Majoritatea infectiilor cu HPV nu prezinta simptome si, de aceea, multe persoane nu stiu ca sunt infectate si totusi acestia pot transmite virusul si partenerului sexual. Rareori o femeie insarcinata poate transmite copilului virusul HPV in timpul nasterii. Un copil predispus la infectarea cu HPV foarte rar va face negi in gat.

Cand si cum ne infectam cu virusul HPV?

Virusul HPV provoaca o boala cu transmisie sexuala BTS (de accea intra in categoria bolilor venerice).
Te poti infecta cu HPV prin contact sexual vaginal, anal , oral.
Adica te poti imbolnavi de HPV cand faci sex cu o persoana infectata.
Mai rar virusul HPV se poate transmite de la mama la fat.
Nu poti lua HPV in alt fel. Contractezi HPV prin contactul zonelor genitale m prin piele/piele.

Protejare/ preventie
Folosirea prezervativului este o metoda ca sa nu ne infectam cu HPV?

Multa vreme s-a crezut ca folosirea prezervativului nu ajuta deloc in protectia contra viruslui HPV. Totusi, descoperirile de ultima ora arata, dupa ce spun specialistii in cercetarea virsului HPV de la Universitatea din Washington, ca folosirea prezervativului reduce riscurile de imbolnavire cu HPV. Atentie, nu te scapa, dar reduce riscurile.
S-a constatat ca femeile care au folosit prezervativ au cu 70% mai putine sanse sa se imblonaveasca. Restul de 30% tot se infecteaza.

Semnele si simptomele HPV
Cei mai multi dintre purtatorii virusului HPV nu stiu ca sunt infectati. Virusul „traieste” in pielea sau membrana mucoasei si, de regula, nu cauzeaza nici un simptom. La unele persoane apar negi genitali vizibili sau apar schimbari pre-canceroase la nivelul cervixului, al vulvei, anusului sau la nivelul penisului. Destul de rar, infectia cu HPV poate duce la cancer genital sau anal.

Cum arata negii/condiloamele produse de HPV
Negii genitali apar de obicei ca niste protuberante fine, umede, rozalii in zona genitala. Acestea pot si ridicate sau plate, numai una sau multiple, mari sau mici si, cateodata cu aspect de conopida. Protuberantele pot aparea pe vulva, in interiorul sau de jur imprejurul vaginului sau anusului, pe penis sau pe scrot, etc. Dupa contactul sexual cu o persoana infectata cu HPV, negii pot aparea in cateva saptamani, luni, sau pot sa nu apara deloc.

Negii genitali sunt diagnosticati prin control ginecologic. Acestia pot fi indepartati prin tratament medicamentos urmat de catre pacient, sau printr-un tratament oferit de un centru de sanatate. Unele persoane aleg sa nu urmeze nici un tratament si asteapta ca negii sa dispara de la sine. Nu exista tratamente impotriva negilor genitali mai bune sau mai rele decat altele si nici nu exista un tratament la fel pentru toti pacientii. Pentru fiecare tip de infectie cu HPV medicul va decide ce tratament se potriveste cel mai bine tipului de HPV existent.

Vezi si Semne de intrebare privind vaccinarea contra HPV
Vaccin impotriva cancerului de col uterin

Diagnosticarea cu HPV si
Tratamente pentru HPV

Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Dreptul gratuit la o a doua opinie medicala

Multe clinici de neurochirurgie, dar și clinic...

Sanatate

5 retete delicioase de sucuri naturale pentru sanatatea organismului

Sucurile naturale au o multime de beneficii pen...

Celebs & Style

Leonardo DiCaprio s-a despartit de Erin Heatherton

Cunoscutul si apreciatul actor american Leonar...

Cultura

Ernest Hemingway: Gradina Raiului

Publicat prima oara in 1986, la 25 de ani dupa ...

Cultura

Ce se intampla cu sticlele de plastic care sunt reciclate?

Ce se intampla cu toate sticlele de plastic pe ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...