Va aflati in:

Articole / Sanatate

Menoragia

Publicat: 08.01.2009

Menstruatia poate fi cu adevarat neplacuta. Simptomele care aparea o data cu aceasta (crampe menstruale, dureri de cap sau febra musculara) pot deveni insuportabile. Si de parca asta nu ar fi de ajuns, unele femei se mai confrunta si cu sangerari masive. Tuturor li se intampla sa sangereze mai mult cateodata, dar daca aceasta situatie se repeta lunar inseamna ca suferi de menoragie. Menoragia poate fi semnalul de alarma ca sistemul tau reproducator nu functioneaza normal.

Ce este menoragia
Menorogia este una dintre cele mai frecvente complicatii ale menstruatiei. In afara de discomfortul simtit, esti nevoita sa te confrunti si cu pierderi masive de sange. Femeile care sufera de menoragie pierd mai mult de 60 mililitri de sange, cat ar fi normalul in timpul unei menstruatii. In plus, acestea sunt nevoite sa-si schimbe foarte des tamponul sau absorbantul. Daca nu se trateaza, menoragia poate crea numeroase complicatii.

Cine poate face menoragie
Orice femeie care a trecut de 20 de ani este pasibila de menoragie. Totusi unele femei au mai multe sanse de a face menoragie. Printre factorii care favorizeaza aparitia menoragiei se numara:
- folosirea unor anumite medicamente, cum ar fi cele care subtiaza sangele
- rude care au suferit de aceeasi boala.
De asemenea, adolescentele, femeile la menopauza si cele care sunt supraponderale sunt predispuse la menoragie.

Menoragia: cauze
Exista o multime de factori care pot determina aparitia menoragiei. Pentru a putea determina cauzele sangerarilor abundente trebuie sa-ti faci un consult medical.
Printre cele mai frecvente cauze ale aparitiei menoragiei se numara: dereglarile hormonale si fibromul uterin.

Dereglarile hormonale
Deseori menoragia apare din cauza dereglarii nivelului estrogenului si progesteronului din organism. Nivelul ridicat de estrogeni si progesteron este responsabil de sangerarile masive.

Fibromul uterin
Fibromul uterin este o formatiune non-canceroasa care apare in interiorul uterului. Acesta poate altera activitatea sistemului reproducator, care duce la sangerari masive.
Printre alte cauze care determina aparitia menoragiei se numara:
- chisturile ovariene
- cancerul uterin sau ovarian

Menoragia: simptome
Principalul simptom al menoragiei este sangerarea masiva. Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot sangereza si intre menstruatii. Daca te confrunti cu una dintre urmatoarele situatii, inseamna ca ai menoragie:
- trebuie sa-ti schimbi tamponul sau absorbantul o data pe ora
- sangerezi si intre menstruatii
- ai avut mai multe menstruatii in care ai sangerat masiv
- au dureri mari in timpul menstruatiei

Menoragia: complicatii
Daca este netratata menoragia poate determina si aparitia altor boli. In cele ce urmeaza iti prezentam o lista de afectiuni care pot aparea din cauza menoragiei.
- anemia. Foarte multe femei care sufera de menoragie se confrunta si cu anemie. Sangele contine celule rosii, care transporta oxigenul in organism. Daca te confrunti cu pierderi masive de sange, s-ar putea sa nu mai ai suficiente celule rosii pentru ca organismul tau sa fie bine oxigenat. Anemia creaza o senzatie permanenta de oboseala, lesin sau afectiuni ale inimii.
- TSS, este o infectie care poate aparea daca porti un tampon mai mult de opt ore. Pentru ca femeile care au menoragie folosesc mai des tampoanele, riscul de a contacta aceasta infectie este mai mare. Printre simptomele acestei infectii se numara: gatul umflat, vomatul si diareea.
- infertilitatea. Exista sanse ca menoragia sa-ti afecteze fertilitatea. De asemenea, menoragia poate fi un semnal de alarma ca aparatul tau reproducator se confrunta cu unele afectiuni.

Menoragia: tratament
Pentru a evita eventualele complicatii se recomanda tratarea imediata a menoragiei. Afectiunea poate fi tratata fie printr-o interventie chirurgicala, fie printr-un tratament medicamentos.
Tratamentul medicamentos
Tratamentul medicamentos este o prima modalitate de tratare a menoragiei. Iata cateva dintre medicamentele care iti pot fi prescrise:
- medicamente care alina durerea. De exemplu, ibuprofenul reduce durerile menstruale, dar si sangerarea masiva
- progesteronul. Adeseori, femeilor care sufera de menoragie li se adiministreaza progesteron. Progesteronul favorizeaza reglarea menstruatiei.
- anticonceptionalele favorizeaza reglarea menstruatiei.

Interventia chirurgicala
Daca suferi de menoragie cronica, atunci medicul s-ar putea sa-ti recomande o interventie chirurgicala. In aceasta situatie ai doua posibilitati: 
- extirparea mucoasei uterine (endometrului), care se face folosind laserul. Aceasta interventie va opri sangerarile masive, dar poate cauza aparitia unor complicatii pe parcursul unei sarcini. 
- histerectomia este o interventie chirurgicala majora prin care se extirpeaza uterul. Aceasta este recomandata doar in cazurile extreme.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
nadia - 07/09/2009

la mine menoragia esta insotita de cheaguri mari de sange.ce se intampla?

Corneliu - 15/01/2011

Nu stiu ce nivel de pregatire profesionala are autorl articolului acesta, dar e bine sa corecteze termenul gresit ce apare in text, de PROSTEROGEN , sau cam asa ceva, cu cel corect , de PROGESTERON. Cand o femeie se confrunta cu pierdere anormala de sange vaginal, la menstruatie sau in afara acesteia, este bine sa nu se trateze cu hormoni , dupa ce a citit pe internet , ci sa mearga la ginecolog.

Sanatate

9 beneficii oferite de Aloe Vera pentru sanatate

Aloe Vera, denumita si planta minune, este un a...

Celebs & Style

Meryl Streep pe coperta Vogue

Cu doua premii Oscar (si nu mai putin de 16 no...

Produse

"O mie si una de nopti" in parfumul tau

Exista ceva luxos legat de esentele si parfumur...

Produse

Cum sa recunosti o sampanie autentica si de calitate?

O sticla de sampanie autentica poate transforma...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...