Va aflati in:

Articole / Sanatate

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

Publicat: 16.03.2006

sindromul ovarelor polichisticeUna dintre cele mai frecvente probleme ginecologice feminine este sindromul ovarelor polichistice (SOPC), adica prezenta in ovare a mai multor chisturi foliculare de 6-10 mm.

Statisticile arata ca una din cinci femei sufera de ovare polichistice, insa nu la toate sindromul este manifest.
Asociat cu importante dereglari hormonale (secretii crescute de androgeni, rezistenta celulelor la actiunea insulinei), SOPC se exprima prin pilozitate faciala tipic masculina (perciuni bogati, mustata si/sau barba vizibile), tulburari ale ciclului menstrual (neregulat, hemoragie diminuata), hiperactivitatea glandelor sebacee asociata cu acnee, cresteri importante in greutate, rezistente la diete.
Sindromul ovarelor polichistice mai este asociat si cu infertilitatea, insa diagnosticare precoce si tratamentul aplicat din timp pot rezolva problemele de mai sus.

Sindromul ovarelor polichistice
Complicatiile pe termen lung cuprind:
- sindromul metabolic (obezitate, diabet zaharat tip 2, HTA, dislipidemie),
complicatii cardiovasculare (mecanismul fiziopatologic implicat: insulinorezistenta);
- cancerul de endometru (mecanismul fiziopatologic implicat: hiperestrogenism
necontrabalansat);
- apneea de somn (multiple mecanisme fiziopatologice; efectul androgenilor posibil mecanism principal)

Daca recunosti la tine unul sau mai multe din simptomele descrise, adreseaza-te fara sa mai stai pe ganduri ginecologului tau, care iti va recomanda o ecografie si alte analize menite sa stabileasca diagnosticul precum si tratamentul pe care trebuie sa il urmezi.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
maria - 12/01/2008

Am fost diagnosticata cu sopc in urma unei ecografii si unor teste hormonale :raport LH/FSH marit testosteron marit progesteron mult scazut(0.3).La indicatia medicului mi sa facul o laparoscopie urmat de un tratament cu contraceptive 3 luni.Dupa acest timp ar fi trebuit sa raman insarcinata dar nu am ramas.Am facut din nou analize hormonale la indicatia medicului in urma caruia raportul LH/FSH este bun testosteron in limite normale aproape de valoarea minima progesteron de 12.Mi s-a recomandat test de toleranta la glucoza la 1 respectiv2 ore care a iesit bine inclusiv insulina in valori normale. Intrebarea mea este am sanse sa raman insarcinata pe cale naturala deoarece medicul mi-a recomandat inseminare artificiala cu toate ca si el a zis ca analizele sunt bune.Mentionez faptul ca inainte de operatie nu aveam ciclu regulat(o data la 4-5 luni) iar acum de trei luni am ciclu regulat la 30 zile.Va multumesc.

Sanatate

Cum te poti imbolnavi de la stresul pandemiei COVID-19

Medicii raporteaza simptome fizice de la hipert...

Sanatate

Este posibil sa ai depresie functionala?

Exista multe conceptii gresite despre cum arata...

Celebs & Style

Jennifer Aniston a implinit 44 de ani

La multi ani, Jennifer Aniston!Jennifer Anisto...

Retete de slabire

Pui picant Montignac in sos de usturoi

Puiul picant in sos de usturoi este o reteta Mo...

Retete de slabire

Retete Montignac: Pui Italienesc

Aceasta este o reteta Montignac de inspiratie ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...