Va aflati in:

Articole / Sanatate

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

Publicat: 16.03.2006

sindromul ovarelor polichisticeUna dintre cele mai frecvente probleme ginecologice feminine este sindromul ovarelor polichistice (SOPC), adica prezenta in ovare a mai multor chisturi foliculare de 6-10 mm.

Statisticile arata ca una din cinci femei sufera de ovare polichistice, insa nu la toate sindromul este manifest.
Asociat cu importante dereglari hormonale (secretii crescute de androgeni, rezistenta celulelor la actiunea insulinei), SOPC se exprima prin pilozitate faciala tipic masculina (perciuni bogati, mustata si/sau barba vizibile), tulburari ale ciclului menstrual (neregulat, hemoragie diminuata), hiperactivitatea glandelor sebacee asociata cu acnee, cresteri importante in greutate, rezistente la diete.
Sindromul ovarelor polichistice mai este asociat si cu infertilitatea, insa diagnosticare precoce si tratamentul aplicat din timp pot rezolva problemele de mai sus.

Sindromul ovarelor polichistice
Complicatiile pe termen lung cuprind:
- sindromul metabolic (obezitate, diabet zaharat tip 2, HTA, dislipidemie),
complicatii cardiovasculare (mecanismul fiziopatologic implicat: insulinorezistenta);
- cancerul de endometru (mecanismul fiziopatologic implicat: hiperestrogenism
necontrabalansat);
- apneea de somn (multiple mecanisme fiziopatologice; efectul androgenilor posibil mecanism principal)

Daca recunosti la tine unul sau mai multe din simptomele descrise, adreseaza-te fara sa mai stai pe ganduri ginecologului tau, care iti va recomanda o ecografie si alte analize menite sa stabileasca diagnosticul precum si tratamentul pe care trebuie sa il urmezi.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
maria - 12/01/2008

Am fost diagnosticata cu sopc in urma unei ecografii si unor teste hormonale :raport LH/FSH marit testosteron marit progesteron mult scazut(0.3).La indicatia medicului mi sa facul o laparoscopie urmat de un tratament cu contraceptive 3 luni.Dupa acest timp ar fi trebuit sa raman insarcinata dar nu am ramas.Am facut din nou analize hormonale la indicatia medicului in urma caruia raportul LH/FSH este bun testosteron in limite normale aproape de valoarea minima progesteron de 12.Mi s-a recomandat test de toleranta la glucoza la 1 respectiv2 ore care a iesit bine inclusiv insulina in valori normale. Intrebarea mea este am sanse sa raman insarcinata pe cale naturala deoarece medicul mi-a recomandat inseminare artificiala cu toate ca si el a zis ca analizele sunt bune.Mentionez faptul ca inainte de operatie nu aveam ciclu regulat(o data la 4-5 luni) iar acum de trei luni am ciclu regulat la 30 zile.Va multumesc.

Sanatate

Semne ca ai un ficat bolnav

Afectiunea hepatică poate fi provocata de ...

Sanatate

Cum sa te protejezi de alergiile toamnei

Toamna și-a intrat bine în drepturi ...

Celebs & Style

Mila Kunis este noua imagine Dior

Mila Kunis este noua imagine a casei de moda Ch...

Horoscop

Horoscopul modei

Garderoba ta... in vizorul astrelor? Ei bine, d...

Horoscop

Horoscopul saptamanii 28 Martie - 03 Aprilie

Horoscopul saptamanii 28 Martie - 03 Aprilie: A...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cauti local pentru o nunta de vis? Ai nevoie de cort pentru evenimente!

Nunta este cel mai important moment pentru protagonisti, insa nu de putine ori, acestia se vad obligati sa caute localuri, sa faca estimari de pret si, in final, sa isi dea seama ca asteptarile lor nu sunt nici pe departe indeplinite. Mai nou, cei care doresc sa se casatoreasca si cauta un loc primitor, spatios, in care invitatii sa aiba loc pentru dans, aleg un cort de evenimente.