Va aflati in:

Articole / Sanatate

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

Publicat: 16.03.2006

sindromul ovarelor polichisticeUna dintre cele mai frecvente probleme ginecologice feminine este sindromul ovarelor polichistice (SOPC), adica prezenta in ovare a mai multor chisturi foliculare de 6-10 mm.

Statisticile arata ca una din cinci femei sufera de ovare polichistice, insa nu la toate sindromul este manifest.
Asociat cu importante dereglari hormonale (secretii crescute de androgeni, rezistenta celulelor la actiunea insulinei), SOPC se exprima prin pilozitate faciala tipic masculina (perciuni bogati, mustata si/sau barba vizibile), tulburari ale ciclului menstrual (neregulat, hemoragie diminuata), hiperactivitatea glandelor sebacee asociata cu acnee, cresteri importante in greutate, rezistente la diete.
Sindromul ovarelor polichistice mai este asociat si cu infertilitatea, insa diagnosticare precoce si tratamentul aplicat din timp pot rezolva problemele de mai sus.

Sindromul ovarelor polichistice
Complicatiile pe termen lung cuprind:
- sindromul metabolic (obezitate, diabet zaharat tip 2, HTA, dislipidemie),
complicatii cardiovasculare (mecanismul fiziopatologic implicat: insulinorezistenta);
- cancerul de endometru (mecanismul fiziopatologic implicat: hiperestrogenism
necontrabalansat);
- apneea de somn (multiple mecanisme fiziopatologice; efectul androgenilor posibil mecanism principal)

Daca recunosti la tine unul sau mai multe din simptomele descrise, adreseaza-te fara sa mai stai pe ganduri ginecologului tau, care iti va recomanda o ecografie si alte analize menite sa stabileasca diagnosticul precum si tratamentul pe care trebuie sa il urmezi.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
maria - 12/01/2008

Am fost diagnosticata cu sopc in urma unei ecografii si unor teste hormonale :raport LH/FSH marit testosteron marit progesteron mult scazut(0.3).La indicatia medicului mi sa facul o laparoscopie urmat de un tratament cu contraceptive 3 luni.Dupa acest timp ar fi trebuit sa raman insarcinata dar nu am ramas.Am facut din nou analize hormonale la indicatia medicului in urma caruia raportul LH/FSH este bun testosteron in limite normale aproape de valoarea minima progesteron de 12.Mi s-a recomandat test de toleranta la glucoza la 1 respectiv2 ore care a iesit bine inclusiv insulina in valori normale. Intrebarea mea este am sanse sa raman insarcinata pe cale naturala deoarece medicul mi-a recomandat inseminare artificiala cu toate ca si el a zis ca analizele sunt bune.Mentionez faptul ca inainte de operatie nu aveam ciclu regulat(o data la 4-5 luni) iar acum de trei luni am ciclu regulat la 30 zile.Va multumesc.

Sanatate

15 motive pentru limitarea consumului de zahar

Zaharul este un ingredient omniprezent in alime...

Sanatate

Vitamina D3: beneficii si simptomele carentei

Tot ai vazut si ai auzit de-a lungul timpului t...

Celebs & Style

Leonardo DiCaprio s-a despartit de Erin Heatherton

Cunoscutul si apreciatul actor american Leonar...

Tu faci diferenta!

Ce este rucola?

Mesaj de la Olga:Doream sa stiu ce este rucola,...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...