Va aflati in:

Articole / Cariera

Pune-te in valoare!

Publicat: 21.05.2006

cum sa faci impresie buna la interviu, cum sa iti pui in valoare aptitudinile, cum sa fii angajata, job, serviciu, slujba, cv, scrisoare intentieMilioane de persoane care isi cauta un job – incluzand proaspetii absolventi si pe cei apti de munca – se izbesc de acelasi zid: nu sunt siguri daca sunt destul de calificati, daca au abilitatile necesare pentru a intra in campul muncii.
Daca te numeri printre aceste persoane, vestea buna e ca este posibil sa ai mai multe de oferit decat crezi. De fapt, s-ar putea sa ai zeci de calitati “nedescoperite” pe care le doresc angajatorii.
Ideea e sa le descoperi si sa profiti de ele.
Deci, nu te mai vaicari si nu te mai face mica langa cei care par a avea un CV mai stufos decat al tau! Iata ce iti propune Elady.ro:

Identifica-ti abilitatile!
Primul pas este sa distingi abilitatile de ceea ce trebuie sa faci. Fisa postului iti cere sa realizezi raporturi, sa coordonezi o campanie nationala de publicitata sau sa ai grija de detaliile tehnice. Priceperile –ceea ce stii sa faci - sunt uneltele si tehnicile pe care le folosesti pentru a indeplini aceste sarcini: anumite cunostine intr-un domeniu, comunicarea sau conducerea in cadrul unei echipe.

De exemplu, daca ai lucrat ca asistenta intr-un domeniu administrativ, este posibil sa fi fost nevoita sa organizezi intalniri, sa te ocupi de corespondenta si sa raspunzi la telefon. Ca rezultat, este posibil sa-ti fi dezvoltat indemanarea de a planifica pana la ultimul detaliu intalnirile; de asemenea, poti interactiona mai bine cu persoanele sau clientii si poti organiza mult mai bine agenda sefului tau. A, si nu am spus nimic de imbunatatirea abilitatii de a lucra pe computer: ti s-a marit viteza de tastare, lucrezi mai usor cu Microsoft Office. Si lista poate continua.

Inainte de a-ti realiza CV, scrie pe o hartie toate sarcinile anterioare. Si apoi noteaza o lista cu priceperi si abilitati care au fost necesare pentru a indeplini fiecare sarcina. Nu te limita doar la joburile full-time. Include-le si pe cele part-time, voluntare sau chiar hobby-urile. Poate ai fost presedinta unei asociatii de locatari, deci stii cum sa conduci, sa negciezi si ai cunostinte despre bugete. Vei vedea ca poti descoperi numeroase talente la care nici nu te gandeai!

Pune-ti in valoare talentele!
Daca ti-ai identificat calitatile, atunci ai castigat o parte a bataliei. Trebuie de asemenea sa stii cum sa le prezinti companiilor daca esti interesata de un job. Afla pe ce se pune accent in firma respectiva si scrie-le subliniate in CV.
incepe prin a te intreba ce fel de firma preferi: mai mica sau mai mare? Una privata sau publica? In ce industrie? Cum va fi mediul? Raspunsurile te pot ajuta sa iti dai seama de priceperile pe care le cauta o firma. De exemplu, daca ai vrea sa lucrezi intr-o companie mare si sa vorbesti thailandeza, gandeste-te la o companie multinationala care doreste sa angajeze persoane care stiu aceasta limba. Daca aplici pentru un loc de munca in domeniul publicitatii, posibilii angajatori ar putea fi interesati sa afle cat mai multe despre cultura ta.

De asemenea, poti sa-ti faci o idee despre ceea ce cauta companiile citind descrierea jobului. De exemplu, o firma care se ocupa cu siguranta persoanelor si a obiectelor poate avea nevoie de specialisti in sisteme de securitate pentru a asista la testarea programelor noi. Desi nu ai lucrat in acest domeniu, cunostintele generale despre securitate te pot ajuta sa castigi educatie profesionala si prin voluntariat la proiecte informationale speciale cu angajati mai vechi poti primi jobul.

Pe piata exista si carti de specialitate care iti intind o mana de ajutor in gasirea unui job dorit. Iti arata cum sa realizezi un CV corect, o scrisoare de intentie si ce trebuie punctat mai bine.

Atentie, insa: desi poate fi tentant sa incluzi tot ceea ce stii in CV, nu este neaparat ca totul sa fie interesant pentru angajatori. Ei sunt interesati doar daca pe baza a ceea ce citesc poti fi considerata o candidata serioasa. Informatiile care nu contribuiesc la un raspuns afirmativ – de exemplu participarea ta recenta la un maraton sau cunoasterea perfecta a unui program imbunatatit in vreme – ar putea fi omise.

Chiar daca nu ai multa experienta, este posibil sa ai multe calitati care ii pot impresiona pe angajatori. Inainte de a incepe cautarea unui job nou, aloca putin timp cautarii talentelor. Asa te vei transforma intr-o candidata mai buna si sansele succesului se vor mari considerabil.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cariera

Birouri de inchiriat

Principalele criterii care afecteaza rata de in...

Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror

Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...

Produse

Cum alegi parfumul potrivit pentru pielea ta?

Unul dintre cele mai importante semne ca oameni...

Produse

Tipuri de lentile pentru ochelarii de vedere

Nu toate lentilele sunt identice! Te-ai intreba...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...