Va aflati in:

Articole / Dieta Montignac

Interpretarea gresita a indicelui glicemic

Publicat: 22.06.2007

Indicii glicemici (IG) corespund unor valori medii.
Indicii glicemici sunt primele si cele mai de seama valori medii ale raspunsurilor glicemice individuale pentru grupuri de persoane. De asemenea, indicii glicemici sunt valori medii ale diferitelor alimente apartinand aceleiasi categorii.

Indicii glicemici pentru cereale vor fi estimati in mod diferit, functie de substanta din care sunt alcatuiti (fibre, proteine, etc.) corespunzand, la randul lor, unor varietati specifice de cereale.
Tabelele de valori indica valori medii si, in unele cazuri, chiar si variatii pentru acelasi aliment.
IG-ul pentru faina alba, spre exemplu, este 69 (±6), ceea ce inseamna ca tipurile de faina care au fost testate aveau indicele glicemic maxim 75, iar cel mai scazut indice glicemic a fost 65.
Aproximarile indicilor glicemici (IG) sunt astfel, in mod inevitabil, doar cifre.
Acest lucru inseamna ca ar trebui sa intelegem ca aceste aproximari ale indicilor glicemici au doar un rol informativ si va ajuta in alegerile pe care doriti sa le faceti.

Indicii glicemici sunt niste valori care nu sunt neaparat exacte. Iata de ce metoda Montignac foloseste indici glicemici care corespund valorilor medii rotunjite.
Indicii glicemici sunt clasificati, in general, in trei categorii: mari, intermediari si scazuti.
Cei mai multi autori presupun ca:
- indicii glicemici sub 55 sunt indici glicemici scazuti;
- indicii glicemici cu fluctuatii intre 55 si 69 sunt intermediari;
- indicii glicemici cu valori peste 70 sunt indici glicemici ridicari (mari).

Adevarul este ca ordinea clasificarii indicilor glicemici nu se potriveste realitatii fiziologice. Este pur si simplu atat de "corect" intr-atat incat a fost interpretat arbitrar pentru a satisface industria alimentara si a nu clasifica toate produsele la rangul de alimente cu indice glicemic ridicat.
De asemenea, a fost creat cu scopul de a nu clatina "barca" nutritionistilor traditionali ale caror recomandari in ceea ce priveste dietele (cartofi, cereale, etc.) ar fi cazut rapid la rangul de alimente cu indici glicemici ridicati.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Dieta Montignac

Ce inseamna proteine, carbohidrati, lipide

Nu stiu ce inseamna proteine, carbohidrati, li...

Dieta Montignac

Despre indicele glicemic

Indicele glicemic este peste tot in ...

Sanatate

Este posibil sa ai depresie functionala?

Exista multe conceptii gresite despre cum arata...

Sanatate

Vitamina D3: beneficii si simptomele carentei

Tot ai vazut si ai auzit de-a lungul timpului t...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.