Conserve de iarna si muraturi: Sfaturi
Publicat: 14.09.2009
Umplerea camarilor cu tot felul de conserve, plante aromatice uscate, muraturi, zacusca si paste de legume a inceput. Si incepem sa cautam printre caietele din bucatarie toate retetele de conserve pentru iarna. Iata mai jos sfaturi culese de eLady.ro de la bunica pentru reusita conservelor. Mmmmm, parca simtim deja gustul conservelor pentru iarna, excelente, ale bunicii.
Conserve de iarna si muraturi: Sfaturi
- Otetul din alcool este cel mai tare si mai acid dintre toate. Utilizarea lui trebuie redusa exclusiv la pregatirea conservelor.
- Salvia este folosita in bucatarie la prepararea salatelor si a conservelor. Datorita calitatilor sale antiseptice, are aplicatii terapeutice si in diabet.
- Ketchupul preparat acasa va avea un gust deosebit daca in compozitie, alaturi de cimbru, se pune si busuioc uscat si faramitat.
- Zacusca prea picanta, din cauza gogosarilor iuti, se „imblanzeste“ daca adaugati 1-2 kg morcovi proaspeti, curatati si dati pe razatoarea mica.
- Patrunjelul nu trebuie pus la uscat pentru iarna pentru ca va avea gust de iarba. Nu e bun decat congelat.
- Gogosarii in otet vor avea un gust minunat daca puneti si zahar in amestecul de otet cu apa si daca in fiecare dintre ei puneti doua-trei rondele de hrean.
- Gogosarii nu se pun la murat intregi, oricat par de frumosi si de sanatosi. Daca unul singur e stricat inauntru, ii va strica si pe ceilalti.
- Nu puneti conservant in conserve! Le strica gustul. Mai bine puneti aspirina pisata deasupra, este la fel de eficienta.
- Varza murata prea tare trebuie „tratata“ cu cinci-sase aspirine pisate si se va opri din fermentatie.
- Morcovii se pastreaza foarte bine peste iarna daca ii puneti unul langa altul intr-un borcan, acoperindu-i cu o strachina de pamant, plina mereu cu apa.
- Conservele pot fi fierte si in cuptor, dar dureaza mai mult: se incalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius, se pun borcanele intr-o cratita sau tava adanca, umpluta cu apa, iar timpul de fierbere se socoteste din momentul in care lichidul din borcan incepe sa clocoteasca (aproximativ o ora).
- Borcanele si capacele trebuie spalate bine si lasate sa se usuce cu gura in jos.
- Muraturile se pastreaza in borcane de sticla sau de plastic de diferite marimi, in functie de cantitatea de legume pusa la murat. In mod traditional, muraturile de iarna se pastrau in butoiase de stejar.
- Borcanele cu compot sau cu alte conserve se fierb invelite in jumatati de ciorapi de matase uzati (partea de deasupra calcaiului).
- Ultimul strat de legume si conservanti se pune astfel incat saramura sa le acopere 2-3 cm, iar pana la marginea de sus a borcanului sa ramana 1,5-2 cm spatiu (in functie de marimea borcanului). Daca saramura se toarna fierbinte, pana la gura borcanului se lasa un spatiu foarte mic, deoarece dupa racire apa scade.
- Saramura se toarna incet in borcanul putin inclinat, ceea ce favorizeaza iesirea aerului din el. Daca se pune fierbinte, sub borcan se asaza lame de cutit.
- Toate operatiunile de pregatire a legumelor pentru a fi puse la murat, a borcanelor si a celorlalte vase si ustensile ajutatoare (linguri, tifon, strecuratoare, cani, greutate, scanduri etc.), asezarea legumelor in borcane, fierberea si turnarea saramurei trebuie facute in aceeasi zi.
- Daca in timpul fermentatiei muraturilor saramura se tulbura, borcanul se tine la soare pana se limpezeste. Dupa acest proces, ele vor fi pastrate intr-un loc racoros. Vasele cu muraturi nu se asaza direct pe pamant, ci pe rafturi sau pe capete de grinda.
- Pentru consum, muraturile se scot din vas cu o lingura de lemn, care nu se intrebuinteaza la gatit. Muraturile scoase si neconsumate nu se pun inapoi.
Cum se pun muraturile. Sfaturi practice
- Pentru a evita inmuierea muraturilor nu folosi niciodata sare iodata, ci normala. Asigura-te ca solutia de saramura contine suficienta sare si otet.
- Ardeii capia copti, maslinele, hamsiile, ardeii umpluti cu branza picanta sunt doar cateva dintre alimentele care se pot conserva in ulei. Tinute intr-o camara racoroasa, pentru a preveni rancezirea, aceste conserve pot oricand servi ca baza pentru o gustare sau ca adaos la prepararea altor feluri de mancare.
- Muraturile prind o culoare urata, fie din cauza sarii iodate, fie din cauza otetului prea inchis la culoare sau a unei cantitati prea mari de condimente. Pentru evitarea oxidarii lor, pentru manevrarea legumelor, condimentelor si a saramurei foloseste doar ustensile din lemn. Ustensilele metalice schimba culoarea legumelor.
- Toate legumele care urmeaza sa fie conservate trebuie foarte bine spalate si curatate si perfect sanatoase.
- Legumele taiate bucati nu trebuie indesate puternic, pentru a evita fermentarea lor.
- Apa in care ai fiert legumele este plina de substante hranitoare (vitamine, minerale) si este ideala pentru umplerea borcanelor.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Conserve de iarna si muraturi: Sfaturi

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror
Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...
Cariera

Tranzactionarea Forex, o solutie excelenta pentru mamele casnice
Meseria de mama este foarte grea, majoritatea f...
Cariera

5 idei creative pentru a folosi tabla alba magnetica la birou
Tabla albă magnetică a devenit un ins...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails