Va aflati in:

Articole / Psihologie

Cum sa gasesti un psiholog bun

Publicat: 25.08.2014

Cum sa gasesti un psiholog bun,Cum sa gasesti un psiholog bun, psihologi pentru femei, psihologi pentru barbati, cum sa gasesc un psiholog, cu ce ma ajuta psihologul, psihologie, psihoterapie, despre psihoterapie, psihoterapeuti


Esti deprimata? Nu te recunosti pe tine insati si nu iti este bine in pielea ta? Simti o enorma presiune pe care nu stii cum sa o elimini? Poate ar fi o idee buna sa te duci la un psiholog. Stiu ca nu prea ai incredere in psihologi, dar ti-am pregatit un mic ghid care te va ajuta sa il gasesti pe cel care ti se potriveste.
Iata cativa pasi care sa te ajute sa faci cea mai buna alegere si raspunsul la cateva din cele mai frecvente intrebari legate de psihoterapie si psihologi:

1. Informeaza-te!
Primele locuri de unde poti obtine informatii/ recomandari despre cabinete/ psihologi sunt: medicul de familie, Google, organizatii psihologice de stat (majoritatea societatilor/asociatiilor psihologice au site-uri), Pagini Aurii sau direct de la cabinete psihologice. Indiferent de sursa de informare, cauta si intreaba cat mai multe detalii despre cabinetul/ psihologul pe care ai de gand sa-l vizitezi. Si nu te opri doar la o singura persoana. Cauta informatii despre mai multe, ca sa poti sa faci o comparatie corecta. Nu te teme sa dai telefoane, sa vorbesti cu diverse persoane pana gasesti psihologul potrivit.

2. Ce fel de terapie iti trebuie?

Nu exista o reteta standard de tratare a unei probleme sau a tuturor persoanelor. In functie de personalitatea ta, dar si de timpul pe care il ai la dispozitie, stringenta problemei, gravitatea ei si chiar banii pe care esti dispusa sa ii dai, poti opta pentru diverse tipuri de terapie in functie de ce iti recomanda psihologul. Daca simti ca ai o problema legata de anxietate, fobie, cauta o terapie de scurta durata (cognitiva, comportamentala). Daca nu stii ce e cu tine sau nu reusesti sa te stabilizezi dupa o situatie care a trecut deja de multe vreme, se poate sa fie vorba de ceva mai serios decat crezi si ar trebui sa apelezi la un tratament de lunga durata.

3. Ia telefonul si suna!
Crezi ca ai gasit persoana potrivita? Ok, a venit momentul sa suni la cabinet si sa vorbesti cu viitorul psiholog, in cazul in care nu ai facut deja acest lucru. Acum este momentul sa intrebi tot ce ai vrea sa afli personal (ar fi si mai bine daca aceasta discutie s-ar desfasura intre patru ochi) de la viitorul tau psiholog, incepand de la tarif pana la metode de tratament.

4. Ce pregatire are?

Exista si in tara noastra o legislatie cu privire la practica psihologica. In conformitate cu ea, nu oricine poate practica psihoterapie. Daca vrei servicii de calitate si nu psihologie de scara blocului cu tanti Zita de la 3, cauta un om capabil, care are facultate, master si cursuri de pregatire suplimentare. Cu cat mai multe diplome, cu atat mai bine (desi nu se aplica in toate cazurile, stagiile/ bursele de pregatire in alte tari sunt atuurile unui om care a invatat ceva ce-i place si la care se pricepe).

5. Dar experienta?

Ca in orice domeniu, experienta conteaza! Desi un psiholog tocmai iesit de pe bancile scolii este doxa de cunostinte, el nu are inca ochiul format. Totusi, exista persoane care prefera un terapeut mai tanar, poate si pentru ca este mult mai usor sa vorbesti cu o persoana tanara. Astfel te vei simti  mai comod si vei avea senzatia ca vorbesti cu un prieten si nu cu un psiholog.

6. Ar fi cazul sa iau si medicatie?
Problemele sufletului sunt, uneori, un semnal de alarma pe care ti-l transmite organismul si prin care iti spune ca ceva nu este in regula, iar cateva pastilute care sa te restabilizeze nu inseamna altceva decat… cateva pastilute care sa te restabilizeze. Ai incredere si urmeaza-i sfatul psihologului tau. Daca nu esti convinsa ca medicamentele sunt cea mai buna solutie in cazul tau, mizeaza pe intuitia ta si mergi si la alt terapeut.

7. Dupa cat timp voi incepe sa ma simt mai bine?
Nu astepta sa treaca totul in doua zile. Se poate sa te simti mai bine dupa o saptamana sau dupa un an. Efecte de durata si stabile se vor observa in functie de tipul terapiei si de gravitatea problemei tale. Conform faimosului proverb  "cu rabdarea treci si marea", acorda-i o sansa psihologului tau si nu te astepta ca totul sa se rezolve in doi timpi si trei miscari!

8. Ce voi face daca nu raspund pozitiv la tratament?

Nu te panica! Terapeutul tau are o agenda doldora de numere de contact din care iti poate recomanda pe cineva care este specializat pe tipul tau de probleme: poate ai nevoie de cineva cu pregatire pe terapie de cuplu sau de cineva capabil sa te ajute sa te desprinzi de imaginea materna care te influenteaza inconstient si azi, lasandu-te dependenta si lipsita de siguranta de sine. Suna bine si frumos, dar mai greu este atunci cand psihologul pe care l-ai ales crede ca se pricepe la toate si nu vrea sa te trimita la altcineva.

9. Cum o sa platesc?

In principiu, vei plati la tarif orar. Fiecare psihoterapeut are un onorariu, iar banii vor fi pusi pe masa in functie de numarul de ore petrecute la el. Acest tarif difera in functie de pregatire, de experienta, de tipul terapiei etc.

10. La ce sa te astepti in prima sedinta?
Nu te duce cu inima cat puricele! Psihologul este si el un om ca si tine, care vrea sa te ajute. Nu il privi de sus pentru ca e in slujba ta si se presupune ca ii face placere sa-si ajute semenii. Nu te gandi ca iti citeste gandurile cand intri pe usa, caci nu are puteri supranaturale si nici nu pretinde ca ar avea. Indrazneste si fa acest pas daca simti ca ai nevoie de consiliere profesionala.
In plus, asteapta-te la confidentialitate, intimitate (sa fii sigura ca atunci cand nu vrei sa discuti despre ceva nu vei fi fortata) si la faptul ca intre voi nu vor fi altfel de relatii decat profesionale. Daca ceva dintre toate acestea nu se respecta, renunta la serviciile lui si denunta-l imediat directorului cabinetului.

Acum ca te-ai pregatit teoretic sa declari razboi problemelor tale, cauta „aliatul”. Portertul robot il ai, asadar treci la identificare!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

PTSD va poate face sa va simtiti blocati, avand...

Psihologie

Abuzul intr-o relatie nu apare peste noapte!

Abuzul într-o relație nu e ceva ce a...

Celebs & Style

Keanu Reeves, omul spiritual

Un actor de Hollywood care si-a donat cea mai ...

Moda

Sarbatorile bat la usa! Tu ce ii cumperi iubitului tau pasionat de moda?

Nu mai este mult si sarbatorile se apropie, asa...

Moda

Moda lunii martie 2020. Afla ce trebuie sa porti pentru a fi in trend

Femeile adora sa-si schimbe in mod regulat apec...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara