Va aflati in:

Articole / Psihologie

De ce e bine sa tii un jurnal

Publicat: 23.05.2017

De ce e bine sa tii un jurnal
Unii dintre cei mai influenti oameni din istorie au tinut jurnale detaliate ale vietilor lor. Aceste jurnale au servit pentru doua scopuri: ele sunt o inregistrare permanenta lasata posteritatii despre biografiile lor, dar au fost si o eliberare cu efect de catharsis pentru cei care le-au scris. Chiar daca nu crezi ca ai avea nevoie de asa ceva, tinerea unui jurnal are mari beneficii de care te poti bucura imediat. Iata de ce ar fi bine sa te asezi si sa scrii in mod regulat intr-un jurnal personal, pentru a-ti pune gandurile in ordine.

Chiar daca nu crezi ca vei deveni o personalitate si ca la un moment dat cineva se va gandi sa faca un documentar despre viata ta, exista o multime de motive pentru a tine un jurnal fie doar si numai pentru tine este un lucru benefic. Poate vrei sa lasi ceva in urma, o mostenire pentru copiii tai, "cartea” ta care sa iti spuna povestea si in care sa descrii intamplarile prin care ai trecut. Poate ca esti o fire mai practica si doresti o modalitate sa iti pui la treaba si poate chiar valorifica creativitatea. Poate vrei doar sentimentul de eliberare care vine o data cu scrierea obisnuita. Oricare dintre aceste motive este tentant pentru tine, toate sunt foarte bune ca sa tii un jurnal. Hai sa aruncam o privire mai detaliata asupra beneficiilor pe care tinerea unui jurnal ti le poate aduce!

Scrierea periodica are beneficii pentru sanatatea mintala

Scrierea poate face minuni pentru sanatatea ta. Dincolo de pastrarea amintirilor tale - un subiect separat vom atinge mai tarziu – procesul de scriere regulata iti poate oferi o supapa de siguranta, un sentiment de eliberare pentru a scapa de stresul din viata de zi cu zi. Putem discuta despre unele dintre aceste beneficii mentale si emotionale ale scrisului si din perspectiva creatiei, dar nu trebuie sa scrii fictiune pentru a le obtine. De exemplu,  pastrarea unui jurnal in care sa scrii despre lucurile frumoase care ti s-au intamplat poate face minuni pentru stima ta de sine. Nu numai ca scrisul zilnic te face sa te simtiti bine, dar te va ajuta sa retraiesti evenimentele pe care le-ai experimentat intr-un mediu sigur, placut, unde le poti  procesa fara teama sau stres.
De fapt, exista atat de multe date despre beneficiile mentale si emotionale ale tinerii unui jurnal, incat consilierii, asistentii sociali si terapeutii ii incurajeaza adesea pe oameni sa tina un jurnal zilnic. Studiile arata pe baza cercetarilor curente pe aceasta tema ca 15-20 de minute de scris de 3-5 ori pe saptamana au fost suficiente pentru a-i ajuta pe oameni sa treaca cu bine peste evenimente traumatizante, stresante sau alte intamplari care i-au afectat emotional. Tinerea unui jurnal este eficienta si benefica in special la persoanele care au trecut prin evenimente tragice sau oameni care sufera de boli severe cum ar fi cancerul, de exemplu. De fapt, practica tinerii unui jurnal este atat de bine vazuta, incat in lume exista centre speciale pentru terapie, dedicate beneficiilor asupra starii de sanatate mintala pe care le are scrisul in mod regulat, obisnuit - si nu doar ca metoda terapeutica, cat si pentru evolutia personala a fiecaruia dintre noi.

Beneficiile pe care le poti obtine scriind un jurnal

Pastrarea unui jurnal in care descrii inclusiv ce ti se intampla la serviciu poate servi ca un istoric al greselilor pe care le-ai facut si succeselor de care te-ai bucurat. In plus, ele te pot ajuta, de asemenea, sa iti revii si sa nu repeti greselile trecutului inclusiv in plan sentimental. Aceste marturii scrise poti fi utile mai tarziu atunci cand te simti debusolata sau depresiva.
Alege-ti unul dintre modelele de jurnale de lux de la Kalamos.ro, care sa te faca sa iti vina pofta de scris doar privindu-l.  Si incepe sa scrii despre lucrurile pe care le-ai trait cu adevarat, indiferent ca vorbim despre cum sa ceri o marire de salariu pe baza realizarilor tale la munca despre care ai scris la un moment dat, despre cum sa tratezi relatiile cu rudele sau prietenii pe baza experientelor trecute sau chiar sa reinvii pasiunea si dragostea in relatia ta cu partenerul tau de viata. Ce zici, cand te apuci de scris?
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Abuzul intr-o relatie nu apare peste noapte!

Abuzul într-o relație nu e ceva ce a...

Cultura

Cafeaua in Kenya

Cand a ajuns cafeaua in Kenya in secolul XX, t...

Cultura

Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri

Cu doua zile in urma am citit pe nerasuflat...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...