De ce oamenii inteligenti nu au o viata sociala activa si nu isi doresc sa interactioneze mult cu prietenii
Publicat: 29.03.2016

Esti o singuratica care locuieste in mediul urban dar care prefera adesea sa stea acasa cu o carte in mana in loc sa mergi la o petrecere sau intr-un club? Daca este asa, psihologii spun ca acest fapt se datoreaza faptului ca ai o inteligenta mult peste medie! Teoria "fericirea Paleo", sugereaza ca persoanele cu un IQ ridicat desi prefera sa locuiasca in orase, petrec foarte putin timp cu prietenii.
Potrivit unui studiu publicat luna trecuta in British Journal of Psychology, chiar nu este nevoie sa iti petreci o multime de timp cu prietenii pentru a fi fericit. Dimpotriva, daca esti o persoana inteligenta care traieste intr-un mediu urban, petrecerea a mai putin timp cu prietenii te-ar putea face mai fericit.
Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat datele dintr-un sondaj national pe 15.000 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, care au furnizat informatii despre mediul lor de viata, bunastarea, IQ-ul si relatiile lor interpersonale.
Dupa controlul datelor pentru statutul socio-economic, cercetatorii au descoperit ca persoanele mai putin inteligente decat media (masurata prin teste IQ) care traiesc in medii cu o populatie cu densitate mai mare (cum sunt orasele mari) au raportat niveluri mai scazute de satisfactie generala in viata decat cei care traiesc in zonele rurale. Datele au aratat de asemenea ca interactiunile sociale sporite cu prietenii apropiati ii fac mai fericiti pe adultii cu IQ mai mic.
Mai mult, opusul este valabil si pentru persoanele cu un IQ mai mare decat media. Oameni mai inteligenti sunt mai multumiti de viata lor atunci cand traiesc la oras si sunt mai fericiti cand petrec cat mai putin timp cu prietenii lor apropiati decat media.
"Creierul uman, in mare parte raspunde la mediul actual, ca si cum ar fi mediul ancestral” afirma psihologul Dr. Satoshi Kanazawa.
De ce datele arata astfel de rezultate pentru oameni extrem de inteligenti?
Conform "teoriei savanei a fericirii," lucrurile care i-au facut pe stramosii nostri fericiti in savana africana - cum ar fi viata in mediul rural in triburi mic de vanatori-culegatori - s-ar putea, de asemenea, sa ne faca fericiti si astazi.
Cu alte cuvinte, creierul uman mediu ar fi evoluat pentru a functiona cel mai bine intr-un mediu rural, cu mai putini oameni. Atunci cand sunt plasati intr-un cadru urban, cu o densitate mai mare a populatiei, creierul nostru ne da semnale ca sa ne impartim in cercuri sociale mai mici a spus Dr. Satoshi Kanazawa (psiholog la London School of Economics si autorul studiului) pentru The Huffington Post intr-un e-mail.
"Creierul uman, in mare parte, raspunde la mediul actual, ca si cum ar fi mediul ancestral - ca si in cazul in care noi am mai fi vanatori-culegatori care traiesc in savana africana", a spus Kanazawa.
La fel ca "dieta Paleo", teoria savana (sau "fericirea Paleo"), sustine ca creierul si corpul uman prefera in continuare conditiile timpurii ale evolutiei omului.
"Creierul uman - la fel ca oricare alta parte a corpului uman - este proiectat evolutionar si adaptat la conditiile de mediu ancestral", a spus Kanazawa. "Prin urmare, creierul are dificultati in a intelege si sa se descurce cu alte entitati si situatii care nu existau in mediul ancestral."
Kanazawa teoretizeaza ca inteligenta a ajutat oamenii sa evolueze pentru a deveni preocupati de mai multe lucruri decat supravietuirea. Prin urmare, persoanele cu un IQ mai mare decat media sunt acum foarte bine „echipati” mental pentru a depasi factorii de stres pe care stramosii nostri nu ar fi fost in stare sa ii proceseze mental - cum ar fi, sa zicem, sa traiasca intr-o alglomerare urbana.
"Indivizii cei mai inteligenti sunt mai in masura sa ... vada o astfel de situatie in mod evolutionar, doar o densitate mai mare a populatiei, o situatie benigna, care nu necesita nici o alarma sau disconfort", a spus Kanazawa. "Prin urmare, persoanele mai inteligente sunt mai putin susceptibile de a experimenta niveluri mai mici de fericire, ca raspuns la o densitate a populatiei mai mare decat indivizii mai putin inteligenti."
Dr. Carol Graham, cercetator de top in fericirea umana, cercetator principal la Institutul Brookings, a declarat pentru The Washington Post ca oamenii foarte inteligenti vad in socializare o distragere inutila a atentiei de la lucruri mai importante, cum ar fi urmarirea obiectivelor din cariera pe termen lung sau de auto-perfectionare si evolutie personala.
"Rezultatele acestui studiu sugereaza (si nu este deloc de mirare) ca pentru cei cu mai multa inteligenta si capacitatea de o si folosi ... este mai putin probabil sa-si petreaca atat de mult timp socializand, deoarece aceste persoane sunt concentrate pe alt obiective, pe termen mai lung", a declarat Graham ziarului The Washington Post.
Sursa: Copyright©eLady.ro - De ce oamenii inteligenti nu au o viata sociala activa si nu isi doresc sa interactioneze mult cu prieteniienii

Comentarii postate (0)
Psihologie

Gestionarea depresiei prin schimbarea stilului de viata
In urma citirii a numeroase carti despre tratar...
Cele mai citite
Retete de slabire

Pizza Montiganc cu blat din conopida
Pizza... Cand tii un regim cum este Montiganc, ...
Retete de slabire

Retete Montignac/pentru diabet: Hummus negru
O reteta pentru o gustare sau chiar un fel prin...
Articole importante
In forum despre Psihologie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails