Drumul catre tine insati
Publicat: 06.06.2014

Lumea in care traim este intr-o continua schimbare. De la ideea clasica de familie sau relatie pana la cea de cariera si succes, totul se transforma! Astfel se si justifica faptul ca multe dintre femei sufera de ceea ce specialistii numesc stress cronic.
Slujba, copii, sot, parinti, gospodarie – toate te solicita si te golesc de energie. Multe dintre noi se confrunta cu senzatia ca nu sunt pe drumul cel bun, ca se afla intr-o cursa maraton al carei scop de multe ori nu il inteleg. Unele simt ca au ratat cei mai frumosi ani ai vietii pentru a pastra traditia de mama de casa, pe cand altele s-au saturat sa isi inlocuiasca distractia cu familia/copiii cu statul la birou. E si normal sa te simti pierduta intr-o lume care iti controleaza si foloseste viata. Cine ar putea empatiza cu tine si ti-ar putea da acel sentiment ca esti perfect inteleasa daca nu cineva care iti intelege mecanismul de functionare? Psihoterapia feminista te va trata exact asa cum esti, pentru ceea ce esti. Iata despre ce este vorba:
De ce terapie feminista?
Stii si singura ca femeile sunt diferite de barbati. Din pacate, pana acum cateva decenii, psihologia folosea pentru studii si experimente subiecti in majoritate barbati. Concluziile se extindeau lejer la nivel de specie si nu se lua in calcul variabila determinanta a sexului. Ceea ce era bun pentru barbati, era bun si pentru femei! Odata cu studiile feministe din psihologie s-a ajuns la concluzia ca cele doua sexe sunt profund diferite si ca functionalitate psihologica.
Suntem diferiti din nastere si crescuti in spirit diferit: barbatii tind sa vada lumea in termeni de putere si competitie, in timp ce femeile se orienteaza mai mult spre relatii si conexiuni. S-a dovedit astfel nevoia de a-i aborda si trata diferit.
Psihologia feminina
In fiecare clipa ni se aminteste rolul nostru in functie de sexul pe care il avem. Familia, societatea, cultura in care traim ne formeaza in asa fel incat sa ne asumam sexul de care apartinem si sa urmarim indeplinirea rolurilor specifice. Daca baietii sunt “setati” si educati pentru a fi independenti, auto-suficienti, agresivi, dominatori si stoici, fetitele e musai sa fie dulci, cu bune maniere, cu spirit de auto-sacrificiu, pasive, emotive si, mai ales, atragatoare. Astfel, este inca greu ca o femeie sa razbata pana in fruntea ierarhiei daca si-a cultivat din plin ceea ce societatea i-a indus ca model si poate incerca sentimente foarte frustrante daca totusi lupta pentru un loc cat mai sus pus. Ele vor avea un sentiment de inadecvare: ca e ceva gresit in ceea ce fac, ca ceva este “pe dos”! Aici e rost de terapia feminina…
De ce avem nevoie de terapie feminina?
Femeile care se adreseaza unui psiholog feminist se simt de obicei lipsite de putere, cu o identitate neclara si fara incredere in sine. Se simt refuzate intr-o lume care pare sa fie totusi a sexului tare, ceea ce nu este (sau ar trebui sa nu mai fie) adevarat. Valoarea nu o da sexul, ci capacitatile de care dispui. Terapia feminista cauta sa sa le intareasca pe femei pentru a nu (mai) fi victimele violentei familiale, sociale, ale abuzului fizic, psihologic si chiar ale propriei persoane (foarte multe sufera de tulburari alimentare, se auto-pedepsesc sau se auto-depreciaza). Terapia feminina da curaj femeilor de azi sa invinga toate barierele care le-au tinut atat timp in umbra pe cele care pot mai mult decat sa fie sexul frumos.
Terapeutul feminist - Este o persoana care te priveste exact ca pe egalul sau si care are incredere in tine. Ea/el stie ca tu esti adevaratul expert pentru vindecarea ta, iar rolul ei/lui este doar de a te mentine pe drumul cel bun. Iti este mai mult prieten/a decat un colabrorator pe care il platesti ca sa te “faca bine”.
Iata principiile dupa care se ghideaza terapia feminista:
1. Evenimentele externe sunt mai degraba vinovate de starea ta decat ceva din interiorul tau, iar problema este la interiorizarea corecta (care sa nu te afecteze) a ceea ce se intampla in afara ta.
2. Atributele specific feminine (toleranata, grijulie, adepta conexiunilor) sunt calitati, nu defecte.
3. “Minusurile” biologice (fragilitatea, lipsa fortei) pot fi transformate in plus-uri si te fac cu atat mai frumoasa daca stii cum sa le privesti si sa le folosesti.
4. Femeile au nevoie de informatie si educatie cu privire la ele insele ca sa isi poata valorifica la maxim potential si sa nu isi mai fie propriii rivali.
Tehnici specifice terapiei feministe:
1. Cresterea constientizarii
Foarte multe femei nu sunt constiente de ele insele si, pentru ca sunt centrate pe interiorul lor, deformeaza foarte mult realitatea pe care o percep. Prin terapia feminista, specialistul va incerca sa ii arate ca adevarata lupta nu trebuie data in sine, cu sine, ci cu lumea de afara in care chiar poate sa razbata. Rolurile prescrie social pot aduce frustrare, resentimente, furie, dar e normal sa te opui lor daca simti ca altceva te-ar implini si tot normal e sa nu te simti vinovata daca vrei altceva de la viata!
2. Alegeri corecte
Terapeutul te poate ajuta sa realizezi ca uneori faci alegeri care nu sunt bune pentru tine. Tocmai pentru ca avem aceasta tendinta de a ne auto-sacrifica, tindem sa alegem lucruri pentru binele altora. Dar sunt situatii cand alegerile in favoarea propriei persoane nu sunt dovezi de egoism! El te va ajuta sa realizezi care sunt acele situatii si ce trebuie sa faci atunci!
3. Cresterea stimei de sine
Esti o persoana speciala nu doar pentru ca ai masurile 90 - 60 – 90, ci pentru toate lucrurile pe care le porti in tine, constient sau nu. Da-ti seama de valorile tale si arata ca meriti sa fii apreciata ca intreg, nu pentru partile care ies in evidenta la o prima si superficiala vedere!
4. Lucru in grup
O mare problema a femeilor este ca isi sunt de multe ori rivale fara sens. Multe dintre femei se simt izolate sau marginalizate, ceea ce le poate afecta intreaga structura psihica (doar au fost setate pentru realationare!). Relatiile cu femei care iti seamana sau au trecut prin situatii similare sunt de mare ajutor.
5. Informare
Este foarte posibil sa primesti recomandari de lectura care te-ar putea pune in tema cu tine insati. Nu zic ca o carte te poate revela pe tine tie, dar iti poate deschide o usa catre o mai buna cunoastere.
6. Terapie alternativa
Prin arta (drama-terapie, muzica, dans sau jocul cu imagini pe care sa construiesti povesti de viata) poti sa te vindeci. Si poate ai sa iti descoperi noi calitati! Cine a zis ca un poet de succes sau un scenarist remarcabil trebuie sa fie neaparat barbat?! Gata cu moda lor!
E timpul pentru noi, femeile care putem mai mult decat sa fim un accesoriu frumos in viata barbatilor sau, si mai grav, in a noastra!
Sursa: Copyright©eLady.ro: Drumul catre tine insati

Comentarii postate (0)
Psihologie

Iti doresti sa te simti mai feminina? Afla cum este posibil!
Feminitatea este un termen care a fost asociat ...
Psihologie

Ghidul barbatului modern: 5 metode de relaxare dupa birou
Telefoane care suna incontinuu, mail-uri care n...
Cele mai citite
Celebs & Style

Jodie Foster, premiata la Globul de Aur
Jodie Foster, castigatoare a doua premii Osca...
Cariera

Toate studentele din Iasi pot sa fie Dive
In ultimul timp piata videochat-urilor a explod...
Cariera

11 lucruri pe care oamenii inteligenti nu le spun la serviciu
Oricat de talentata ai fi sau de ce ai realizat...
Articole importante
In forum despre Psihologie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails