Va aflati in:

Articole / Psihologie

Importanta somnului si a odihnei

Publicat: 31.08.2007

de cat somn avem nevoieFoarte multe persoane care prezinta un episod depresiv de-a lungul vietii ajung sa ceara sfatul unui specialist doar atunci cand, din cauza instalarii insomniei, performantele lor in activitate scad semnificativ.

In cazul emotiilor negative cum sunt nelinistea, iritabilitatea, dispozitia depresiva, explicatii cum ar fi “am avut o perioada mai stresanta”, sau“ am unele neintelegeri cu parintii” pot fi suficiente pentru persoanele afectate, care considera ca odata indepartata sursa nelinistii sau a indispozitiei, emotiile vor deveni mai pozitive.

Odata instalata insomnia, starile de iritabilitate devin mai intense, apar si dificultatile de concentrare, oboseala din timpul zilei creste, durata acordata indeplinirii unor activitati si sentimentul de insatisfactie se accentueaza.

Cele mai multe persoane care sufera de tulburari de somn, sufera de insomnia primara. Conform DSM IV, cei cu insomnie primara relateaza cel mai adesea o combinatie de dificultate in a ramane adormiti si vigilenta intermitenta in timpul somnului. Mai rar aceste persoane se pot plange de somn nereconfortant, adica senzatia ca somnul lor este nelinistit, superficial sau de calitate rea.

Factorilor perturbanti, care duc la insomnie, ca, de exemplu, conflicte nesolutionate, munca sau responsabilitate exagerata, evenimente neobisnuite sau nefericite, li se adauga o alta componenta: asteptarea cu neliniste a unei alte nopti de insomnie, anxietate care poate evolua pana la “teama de pat”. Se stabilileste, astfel, un cerc vicios, care ii determina pe cei afectati de insomnie sa adopte urmatorul comportament nociv pentru somn: nevoiti sa se trezeasca a doua zi intr-o forma buna, la o anumita ora, se gandesc ca vor putea sa se forteze sa adoarma. Ei asteapta nelinistiti sa adoarma si urmaresc cu atentie tot ceea ce li se intampla. Dar cu cat se concentreaza mai mult asupra problemei lor, cu atat mai putin reusesc sa adorma.

Inainte de a apela la tratamentul medicamentos , aplicarea unor reguli simple de igiena a somnului poate ajuta la redobandirea unui somn reconfortant.

Una din regulile cele mai importante pentru un somn bun este aceea de a merge la culcare atunci cand se resimte o oboseala reala si senzatia de a adormi. Oboseala fizica este la fel de importanta ca si cea mentala pentru a putea dormi seara. Felul in care fiecare persoana ajunge la aceasta oboseala variaza de la un individ la altul. Unii practica un sport, altii fac plimbari sau desfasoara o activitate fizica, de orice alt tip, in casa.

Nu exista reguli fixe asupra duratei minime sau cantitatii juste de somn. In perioada copilariei poate fi descoperita radacina multor tulburari “functionale” ale somnului care apar la adulti. Parintii ar trebui sa adopte o atitudine dezinvolta si senina in ceea ce priveste somnul: “intr-o noapte dormim mai mult, intr-alta mai putin. O lipsa de somn se poate oricand recupera. Organismul nostru isi procura singur somnul si acest lucru nu are nici o legatura cu eficienta”.

Daca nu reusim sa dormim sa nu ne chinuim inutil; este preferabil sa ne ridicam din pat si sa incercam activitati simple, rutiniere care nu necesita concentrarea atentiei (exclus privitul la televizor, sau continuarea unei lucrari), astfel incat atunci cand vom simti din nou ca ne este somn , sa intrerupem acea activitate si sa revenim in pat.

©Psihoterapeut Viorica Dragomir
Clinica Aquamarin
Bd. Decebal nr.6, sect.3 (zona Piata Alba Iulia ).
Tel : 021.326.52.90 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522.
contact@aquamarin.ro
www.aquamarin.ro


Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
Vlad Dana - 09/05/2009

Am avut un vis cu prietenul meu..in orice caz nu am visat ceva de rau..adica atat tin minte din tot somnul..cert e ca dimineata cand m-am trezit , eram plansa..probabil am plans in timpul somnului..din ce cauza poate fi asta? am probleme cu somnul..pentru ca de multe ori cand ma simt obosita si imi este somn..tot nu reusesc sa adorm..stau ore intregi sa adorm si nu trebuie sa fie zgomot in jurul meu, pentru ca ma trezesc f repede.

Psihologie

Afla daca suferi de anxietate!

Tulburarile de anxietate reflecta tulburari car...

Psihologie

Impactul pe termen scurt al abuzului emotional

Abuzul emotional este mult mai rau decat abuzul...

Celebs & Style

Prigoana vs Bahmu: Si totusi exista iubire...

O fi de vina primavara sau pur si simplu acest...

Calatorii si Vacante

Ce nemultumiri au unii turisti cand se intorc din vacante

Se stie ca oamenii au mereu diverse nemultumir...

Calatorii si Vacante

Turismul religios

Turismul religios este o forma, de turism care ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara