Va aflati in:

Articole / Retete de slabire

Reteta Montignac / pentru diabetici: Ali Nazik (Alinazik)

Publicat: 17.05.2016

retete turcesti, reteta ali nazik, Retete montignac, retete monti, retete pentru diabet, retete low-carb, retete pentru diabetici, retete dukan croaziera, retete pentru dieta montignac


Ali Nazik (Alinazik) este o reteta turceasca, originara din provincia Antep. Vezi mai jos care ii este povestea si cum poti prepara varianta potrivita pentru cei care tin diete low-carb, Montignac sau au diabet.
Esti un fan al kebabului? Poti adauga acest fel de mancare clasic de kebab turcesc originar din Gaziantep pe lista favoritelor tale.  Se spune ca kebabul Ali Nazik este unul dintre cele mai bune 10 feluri de mancare kebab din bucataria turceasca si este un exemplu edificator al mancarurilor din bucataria turceasca din aceasta zona.

Ce este "Ali Nazik"?
Deci, ce face ca "Ali Nazik" sa fie atat de special? Acest fel de mancare clasic are la baza bucati carne de miel suculente. Dar lucrurile nu se opresc aici. Mielul inabusit este prezentat pe partea de sus a unui culcus de vinete coapte batute cu iaurt si aromate cu usturoi. Trebuie sa spun mai mult? Acest fel de mancare este cel mai bun atunci cand folositi bucati de carne miel. In cazul in care mielul bun este greu de gasit sau suntem restrictonati de buget, putem face, de asemenea, o versiune mai economica de "ali Nazik" folosind carne de vita sau de un amestec de carne de vita si de miel.

Cum si-a dobandit Ali Nazik numele si renumele
Exista doua povesti diferite cu privire la modul in care acest fel de mancare delicios si-a primit numele. Primele dateaza din secolul al XVI-lea, din timpul domniei Sultanului Yavuz Selim. Intr-o excursie spre Antep, a facut un scurt popas la Gaziantep, unde a fost intampinat cu o ceremonie fastuoasa si o masa plina de delicatese locale. Una dintre acestea a fost un delicios fel de mancare cu vinete si iaurt, acoperit cu carne de miel, gatit perfect. Sultanului Yavuz Selim i-a placut mancarea atat de mult, incat a spus: "Cine este "mana blanda" (eli Nazik) care a facut aceasta mancare?" Si asa i-a ramas numele, "Ali Nazik," de atunci.
O a doua poveste spune ca numele a fost adaptat din vechea limba turca, unde "ala" insemna "frumos" si "Nazik" insemna "aliment". De-a lungul secolelor, s-a adaptat la "ali Nazik", care este mai usor de pronuntat. In limba turca moderna,”Ali” inseamna "politicos", astfel "Ali Nazik" inseamna "politicosul Ali."
Indiferent care ar fi adevarul, acest fel de mancare isi merita numele si renumele si sigur va veti bucura de el, la fel cum sultanul a facut-o cu secole in urma. Mai ales daca va plac vinetele.
Mai jos aveti varianta mai usoara, cu un continut scazut de grasimi, carbohidrati si IG mic, adaptata pentru dieta Montignac si diabetici. Cantitatile de mai jos sunt pentru 6-8 portii. 

Reteta Montignac / pentru diabetici: Ali Nazik (Alinazik): Ingrediente pentru culcusul de vinete
750 grame de vanata coapta, oparita in apa cu sare, scursa foarte bine si tocata din cutit
250 grame de iaurt grecesc slab (exista cu 0% grasimi) - nu folositi iaurturi lichide!
4 catei de usturoi
sare dupa gust
piper negru dupa gust

Reteta Montignac / pentru diabetici: Ali Nazik (Alinazik): Ingrediente pentru mielul inabusit
400 grame de miel slaba sau de carne de vita, ori in amestec (se poate folosi si carne tocata daca nu aveti altceva)
1 ceapa tocata mic
250 grame de ardei gras/kapia rosu si ardei gras verde tocat
2 linguri de ulei vegetal, preferabil de masline
1/2 lingurita de pasta de ardei iute (optional, daca va place mancarea picanta; puteti pune si mai mult, functie de preferinte sau chiar ardei iute tocat tot dupa gustul propriu)
2 linguri pasta de tomate
sare dupa gust
piper negru dupa gust
1 lingurita de oregano (optional) 
patrunjel tocat pentru ornat

Reteta Montignac / pentru diabetici: Ali Nazik (Alinazik): Cum se face
Vinetele se coc, se curata si se oparesc in apa cu sare 1 minut, ca sa le iasa amareala si sa nu va produca neplaceri gastrice. Se lasa sa se scurga bine de apa. Se toaca apoi din cutit, pe un fund de lemn sau pe ce aveti.
Nota: Nu folositi niciodata robotul pentru salata de vinete, ii schimba textura si obtineti un piure apos, nu baza pentru salata de vinete!
Cateii de usturoi de curata, se piseaza bine de tot cu un praf mic de sare si se amesteca cu iaurtul si vinetele tocate pana la omogenizare. Se sareaza dupa gust – cu cat mai putina sare, cu atat mai sanatos!

Toppingul de carne
Se taie carnea cuburi mici, cat pentru o inghititura. Daca aveti doar carne tocata, nu e nici o problema, poate fi folosita la fel de bine. Se pune o tigaie cu fundul gros la care avem capac care sa se potriveasca la fix pe foc si se incalzeste uleiul vegetal. Se adauga carnea, ceapa, ardeii, se mesteca rapid si se pune capacul si se lasa sa se inabuseasca tot, la foc mic. Uitati-va din cand in cand si mestecati, ca sa nu se lipeasca si la nevoie adaugati 1 ceasca de apa clocotita. Se continua fierberea prin inabusire pana carnea si ceapa sunt facute bine. Se adauga apoi  oregano (daca aveti, daca nu, nu e problema) si pasta de rosii, se mesteca si se sareaza dupa gust, se pune si piper dupa preferinta si se mai da un clocot.
Se pune pe farfurie un pat din vinetele cu iaurt, carnea pe deasupra si se presara patrunjel proaspat tocat din belsug.
In mod traditional, Ali Nazik se manaca cu garnitura de ardei copti.
Note: Cei care nu tin dieta pot adaua 1 lingurita de unt topit peste carne si manca cu lipii turcesti (pide). Daca mancarea este consumata de catre copii, scoateti piperul si ardeiul iute la preparare.
Pofta buna! 
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Retete de slabire

Retete Montignac cu ardei

Mai jos gasiti cateva idei de diversificare a a...

Retete de slabire

Lapte de pasare cu ciocolata Dukan

Tii dieta Dukan si ti-e pofta de ceva dulce? eL...

Celebs & Style

Leonardo DiCaprio s-a despartit de Erin Heatherton

Cunoscutul si apreciatul actor american Leonar...

Personalitati

Jensen Ackles

Jensen Ackles Ross (nascut la 1 martie 1978, i...

Personalitati

Mata Hari

Pe numele adevarat Margaretha Geertruida Zell...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...