Va aflati in:

Articole / Sanatate

7 obiceiuri proaste de dormit care duc la probleme grave cu memoria

Publicat: 04.12.2018

7 obiceiuri de dormit care duc la probleme grave cu memoria
Daca ai avut vreodata probleme cu memoria cand erai obosita, ai descoperit cat de important este sa dormi suficient in fiecare noapte. Desi durata somnului este importanta, cum se arata in carti de medicina, nu este singurul aspect important atunci cand vine vorba de cat de bine functioneaza creierul. Exista o serie de alte obiceiuri de dormit care duc la probleme cu memoria, incluzand ceva aparent inofensiv ca si jocul cu telefonul inainte de culcare. Orice lucru care iti afecteaza calitatea somnului iti afecteaza memoria, motiv pentru care este important sa ai o igiena buna a somnului, chiar daca ai deja un program de somn de 7 - 8 ore pe noapte.

Somnul este vital pentru memorie. In fiecare saptamana apare un nou studiu de specialitate in care se arata in ce mor calitatea somnului ne protejeaza memoria si impiedica aparitia unor afectiuni precum dementa senila si boala Alzheimer. Un somn suficient si de calitate ii permite creierului sa indeplineasca sarcini vitale pe termen lung, cum ar fi consolidarea amintirilor, ba chiar eliminarea toxinelor din encefal. Cand ne bagam in pat prea tarziu sau nu avem timp suficient pentru somn, ajungem sa ne inselam creierul si sa nu ii dam timp suficient pentru a se recupera, a-si reface celulele nervoase si a crea noi conexiuni.

7 obiceiuri proaste de dormit care duc la probleme grave cu memoria
Pentru a te asigura ca iti pastrezi memoria intacta cat mai mult si mai bine posibil, evita aceste 7 obiceiuri de dormit care ne fac probleme cu memoria, potrivit expertilor.
1. Utilizarea de deviceuri electronice inainte de a adormi
Streamingul si statul pe retelele sociale inainte de culcare pot afecta cantitatea si calitatea somnului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra memoriei. S-a dovedit ca lumina albastra emisa de ecrane interfereaza cu ritmul circadian al unei persoane. Expunerea la lumina va afecta producerea de melatonina in organism (care este reglementata de lumina / intuneric) si poate interfereaza cu somnul. Se recomanda sa nu folosim electronice in pat si sa incercam sa ne oprim activitatea in online cu o ora inainte a merge in pat pentru a permite corpului sa se relaxeze ca sa poata incheia ziua.

2. Adormitul la televizor
In mod similar, daca ai un televizor care merge in dormitor sau alte surse de lumina intermitenta si de sunet, te poti priva de un somn de buna calitate, fapt care va avea impact asupra memoriei. Studii multiple arata ca somnul cu televizorul deschis nu numai ca dauneaza calitatii somnului, ci si ii scurteaza durata.

3. Consumul de cofeina dupa-amiaza tarziu
Cofeina ne face mai vigilenti prin blocarea unui hormon pe care organismul nostru il produce - adenozinul - numit si "hormonul somnoros". Cu toate acestea, cofeina are nevoie de un timp de patru pana la sase ore pana sa isi piarda efectul, astfel ca bautul de cafea sau alte bauturi care au cofeina (ceai negru, ceai verde, bauturi energizante sau carbogazoase cu cofeina) prea tarziu in timpul zilei iti va afecta somnul din acea noapte. Multi oameni simt ca nu sunt afectati de cafeina sau spun ca aceasta nu interfereaza cu somnul, ca s-au obisnuit cu ea. Adevarul este ca s-au obisnuit intr-atat, incat nu mai realizeaza ca deja calitatea somnului si etapele de somn le sunt afectate.
Prin urmare, se recomanda sa limitati consumul de cafeaua sau alte bauturi pe baza de cafeina la doua cesti inainte de ora 2 dupa-masa.

4. Mersul la culcare la ore diferite in fiecare zi
Un program neregulat de somn nu poate afecta doar calitatea si cantitatea de somn, dar poate influenta si stadiile somnului. Daca dormiti in weekend, creierul nu stie la ce sa se mai astepte si nu va crea un tipat previzibil. Apoi vine luni dimineata, cand alarma te trezeste si iti distruge somnul. Acest lucru iti priveaza creierul de  un somn REM extrem de pretios si va dura mai mult pana te vei trezi si vei deveni functionala. Prin urmare, se recomanda sa incercati sa mentineti un program de somn consecvent (cu variatii de o ora) chiar si in weekend.

5. Bauturi alcoolice inainte de culcare
Multi oameni beau un pahar de vin pentru a adormi mai uso noaptea, dar acest lucru este foarte daunator calitatatii somnului. Desi este adevarat ca alcoolul ne facem sa adormim mai repede, acesta interfereaza ciclurilor de somn. Alcoolul agraveaza foarte mult tulburarile de somn existente si poate provoca chiar si noi tulburari, cum ar fi apneea in somn.

6. Medicamente sedative / somnifere
Cu exceptia cazului in care aveti o problema de sanatate specifica  pentru care medicalul v-a prescris un tratament cu sedative /somnifere, pastilele de dormit reprezinta un substitut slab pentru ciclurile de somn naturale de care are nevoie creierul pentru a functiona in parametri normali. Somnul obtinut prin sedare nu este un somn adevarat si cand pastilele nu mai sunt luate, va fi extrem de greu sa se adoarma in mod natural. Cercetarile efectuate la Universitatea din Indiana au aratat, de asemenea, ca adultii in varsta care iau sau au luat medicamente cum ar fi antihisataminicele si/sau alte medicamente care se vand fara prescriptie, au avut o incidenta mai mare a insuficientei cognitive usoare, inclusiv probleme de memorie, dificultati in prelucrarea informatiilor si efectuarea unor sarcini mentale complexe.

7. Somnul intr-un mediu de dormit prost
Majoritatea oamenilor nu-si da seama de impactul pe care dormitorul lor il are asupra calitatii somnului. Un mediu de somn curat, rece, intunecat si linistit este cheia pentru a obtine cantitatea potrivita de somn obligatoriu necesat. Daca adormi cu televizorul sau tii o claie de haine si lucruri in dezordine, iti expui calitatea somnului la risc, conform studiilor neurologice.

Pastrarea memoriei intacte necesita obligatoriu un somn de buna calitate pe timp de noapte, asa ca fa tot ce poti pentru a te odihni bine pe timp de noapte!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Beneficiile unor capsule cu ulei de canabis in rutina ta zilnica!

Canabidiolul, unul dintre cei peste 100 de comp...

Sanatate

Sistemul imunitar vs Covid

„Eu nu fac covid, am un sistem imunitar b...

Celebs & Style

Zoe Saldana e cu Bradley Cooper

Zoe Saldana s-a cuplat cu unul dintre cei mai h...

Retete de slabire

Retete Montignac: Supa-Crema de conopida

Reteta monti de supa-crema de conopida iti va ...

Retete de slabire

Mancare de linte Montignac cu ceapa verde

Exista foarte multe feluri de a gati lintea. el...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...