Va aflati in:

Articole / Sanatate

Alergii alimentare - Informatii generale

Publicat: 21.05.2006

alergie, alergii, alergii la alimente, alergia la lapte, oua peste, aditivi alimentari, fructe, legume, arahide, alune, fructe de mare, e-uri, euri, reactii alergene, soc anafilactic, soc alergen, ce este alergia, ce siunt alergiile alimentare, iritatii, mancarimi, alergiile la copiiAlergiile la mancare reprezinta interes pentru cercetarile stiintifice nu numai pentru ca sunt mai dificile decat alte alergii, ci si pentru ca numarul lor s-a marit in ultimul timp in toata lumea.

Chiar daca nu te numeri printre cei care au o alergie, Elady.ro te sfatuieste sa citesti urmatoarele raspunsuri la cele mai frecvente intrebari privind problema alergiilor alimentare. Iti vor folosi! 

Ce este o alergie?
Termenul de “alergie la un aliment” se redera la momentul in care organismul reactioneaza la ingerarea anumitor tipuri de alimente, cele mai intalnite fiind pestele, ouale, capsunele, rosiile, nucile, ciocolata si graul. O alergie la mancare se poate manifesta sub forma de urzicaturi sau scarpinari acute, eczeme, dureri abdominale, voma si diaree. Mai sunt intalnite si dificultati in respirare, umflaturi ale limbii, buzelor si pleoapelor. 

Ce inseamna intoleranta la mancare?
Aceasta este des confundata cu alergia la mancare, dar de fapt ele nu au nici o legatura. Este des cauzata de lipsa enzimelor in sistemul digestiv si are ca rezultat imposibilitatea intestinului de a digera anumite alimente. De exemplu, adultii cat si copiii au intoleranta la lapte. In acest caz, un carbohidrat numit lactoza care este prezent in lapte nu este absorbit bine de intestin si rezulta balonarea, durerea abdominala, diaree, disconfortul gastrointestinal etc. In plus, orice mancare respinsa de stomac poate duce la dereglari gastrointestinale, dar si la simptome care mimeaza alergii (cum ar fi inflamatii s.a.).

Cum pot afla daca sunt alergica la un anumit tip de mancare?
Dezvoltarea unei reactii (de exemplu umflaturi ale limbii, buzelor) in cateva minute sau ore care urmeaza consumarii alimentelor suspecte este cea mai comuna cale de a afla daca esti sau nu alergica la acel aliment. De asemenea, exista teste dermatologice care sunt facute prin inteparea in mana si introducerea unui ser care contine substante alergice. Doctorii mai folosesc si “dieta excluderii”. Ce inseamna aceasta? Ei bine, alimentele suspectate sunt scoase din alimentatia zilnica a persoanei supravegheate pentru cateva zile si apoi sunt reintroduse treptat, una cate una. Acest lucru arata in final care dintre alimente este responsabil pentru reactia alergica. In acest caz, simptomele vor reaparea in 24 de ore.

Care sunt semnele unui soc sau unei reactii anafilactice?
Ameteala, presiunea ridicata a sangelui, tuse, voce ragusita, senzatie de ardere, iritare sau scarpinare in gura sau (pe) gat. De asemenea este prezenta si senzatia acuta de scarpinare pe intreg corpul insotita de urzicaturi pe tot corpul. 

Ce ar trebui sa fac daca am simptomele unui soc?
Pentru cei care sunt alergici la anumite alimente si care au trecut deja printr-un soc, sfatul medicilor este sa aiba intotdeauna la indemana o injectie cu adrenalina. Daca simptomele se accentueaza, administrarea ar trebui facuta cat mai repede.
Iata de ce, in numai cateva minute de la observarea unor simptome, adrenalina poate salva viata persoanei. 

Care este cea mai eficienta metoda de a ma descurca in cazul in care sunt alergica la un aliment?
Daca stii ce aliment iti cauzeaza alergie, scoate-l pe el si pe si derivatii sai din dieta zilnica pentru totdeauna. In caz contrar, daca nu ai identificat alimentul, doctorul iti poate prescrie medicamente care sa iti reduca simptomele (inflamari si senzatie de scarpinare). 

Ce masuri ar trebui sa ia cei care sufera de o alergie?
In afara de evitarea mancarii care cauzeaza problema, suferinzii ar trebui sa citeasca etichetele tuturor alimentelor cu atentie (snacks-uri, preparate, dulciuri etc.) si in acest mod sa excluda orice daunator. De exemplu, daca esti alergica la porumb, este bine sa eviti dulciurile si mancarurile pe a caror eticheta scrie ca intre ingrediente se numara si porumbul. In plus, cei care sunt alergici la lapte ar trebui sa evite toate produsele a caror eticheta indica faptul ca in continut sunt folosite lactoza si albumina sau alti derivati ai laptelui. Mai mult, cei alergici la oua ar trebui sa nu consume mancare preparata si dulciuri care contin bezea sau lecitina. 

Sunt ereditare alergiile la alimente?
Destul de des, da. Oricum, persoanele predispuse genetic la alergii mostenesc rareori tendinta pentru o alergie la un anumit aliment. De exemplu, tatal poate prezenta umflaturi ale buzelor sau pleoapelor cand mananca ciocolata, pe cand fiul nu are nici o problema cu aceasta, ci cu capsunele. 

La ce varsta se imbunatateste toleranta fata de anumite alimente?
In general, o reactie alergica dispare sau se diminueaza dupa implinirea varstei de cinci ani. Insa depinde de tipul de mancare! Alergiile cauzate de peste si alune, spre exemplu, sunt mai persistente decat cele cauzate de lapte si oua.

 

Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Este posibil sa ai depresie functionala?

Exista multe conceptii gresite despre cum arata...

Sanatate

Ce trebuie sa stiti despre cum se face un implant dentar

Cand aude cuvantul stomatolog, majoritatea oame...

Celebs & Style

Hilary Duff si Mike Comrie divorteaza

Cantareata si actrita americana Hilary Duff di...

Divertisment

Fiica Lui Dumnezeu (film 2015)

Fiica Lui Dumnezeu (2015)Fanii actorului canadi...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara