Va aflati in:

Articole / Sanatate

Alimente cat mai sanatoase

Publicat: 30.01.2007

Expertii nutritionisti au ajuns la concluzia ca multe dintre alimentele pe care le consumam in fiecare zi sunt superalimente, care ar trebui sa stea la baza unei alimentatii sanatoase. Printre acestea se numara fasolea, afinele, broccoli, ovazul, portocalele, dovleacul, somonul, soia, spanacul, ceaiul (verde sau negru), rosiile, carnea de curcan, nucile si iaurtul. Introduse in regimul alimentar zilnic, aceste alimente pot preveni aparitia in organism a modificarilor care determina producerea diabetului, hipertensiunii arteriale, bolii Alzheimer si a anumitor tipuri de cancer.

Fructele sunt pline de elemente nutritive
Fructele din familia nucilor - chiar si nucile de Macadamia, care au cel mai mare continut de grasime - imbunatatesc nivelul colesterolului din organism. Studiile au aratat ca mancand cate un pumn de alune de cinci ori pe saptamana puteti scadea cu 15% - 50% riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Bineinteles, consumul exagerat de nuci poate avea si efecte nedorite pentru silueta, in sensul ca un pumn de nuci uscate, prajite si nesarate contine 150 de calorii, ceea ce este suficient pentru a da peste cap efectul de superaliment.

Afinele sunt si ele superalimente. Aceste fructe sunt imbogatite cu un complex de componente nutritive: vitamina C, acid folic, fibre, carotenoide si alte sute de componente, cele mai multe dintre aceste substante fiind continute chiar in coaja afinelor.

Alimentele colorate natural sunt sanatoase
Cand vorbim despre superalimente, primul lucru la care trebuie sa ne gandim este culoarea vie. Aceasta inseamna ca alimentele de culoare albastru-inchis, violet, rosu, verde sau portocaliu contin nutrienti folositori pentru sanatate, nutrienti care protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a cancerului si care imbunatatesc echilibrul mental, memoria si alte procese cognitive. Pentru a adauga culoare mancarii dumneavoastra puneti migdale sau fructe de padure in castronelul de cereale; adaugati rosii mancarurilor si decorati sandvisurile cu felii de ardei si frunze de spanac. Ca gustare serviti o punga de alune sau de carote, mancati broccoli crud, rosii cherry sau ardei gras, iar pentru a va reface nivelul de energie de-a lungul zilei, va recomandam sa mancati cat mai multe fructe si batoane de cereale.

Soia regleaza colesterolul
Regimul dumneavoastra alimentar poate fi imbunatatit cu produse din soia, precum tofu, laptele de soia, fructe de soia ori soia verde. Nu toata lumea este convisa de beneficiile pe care soia le aduce sanatatii, insa faptul ca acest aliment reduce in mod semnificativ nivelul colesterolului ar trebui sa fie un argument destul de convingator. Un studiu efectuat de Asociatia Medicilor Americani a aratat faptul ca o dieta pe baza de fibre din soia, proteine din ovaz si orz, migdale si margarina vegetala reduce nivelul colesterolului la fel de mult ca si medicamentele traditionale prescrise pentru aceasta problema.

Alimente cu multe fibre
Fasolea si ovazul reprezinta surse extraordinare de fibre. Fibrele sunt importante pentru sanatatea noastra pentru ca mentin scazut nivelul colesterolului si al glicemiei si ajuta digestia. Testele efectuate pe fibrele incluse in alimentatie - inclusiv cele din fructe, legume, orz, faina de ovaz, tarate de ovaz - au demonstrat capacitatea acestora de a reduce nivelul colesterolului din sange. Alimentele bogate in fibre se digera mai incet, prin urmare nu cresc nivelul glicemiei asa cum o fac painea, cartofii sau dulciurile. Mancati cereale cu continut ridicat de fibre, fructe si legume si sucuri naturale si nu evitati fasolea.

Produse cu mult calciu
Iaurtul si alte produse lactate mentin oasele puternice si reduc riscurile de fractura pe masura ce inaintam in varsta. Calciul ajuta si la mentinerea sanatatii dintilor si ajuta activitatea inimii. S-a demonstrat ca femeile care asimileaza cel putin 1.000 de miligrame de calciu pe zi sau consuma produse lactate cu continut scazut de grasime reusesc sa slabeasca mai mult decat celelalte. Consumati lapte degresat, iaurt si branzeturi cu continut scazut de grasime pentru a evita grasimile saturate.

Intra si vorbeste cu noi pe forum!  

 

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Ce indulcitori sa folosesti in loc de zahar?

Zaharul este unul dintre cele mai nocive ingred...

Celebs & Style

Meryl Streep pe coperta Vogue

Cu doua premii Oscar (si nu mai putin de 16 no...

Personalitati

In memoriam Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor, fata cu ochii violet, a murit...

Personalitati

Indira Gandhi

Indira Priyadarshini Gandhi s-a nascut pe 19 n...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...