Va aflati in:

Articole / Sanatate

Cancerul de san este vindecabil

Publicat: 04.02.2007

despre Cancerul de sanCancerul de san afecteaza una din cinci femei dupa 49 de ani. In prezent, aceasta forma de cancer este vindecabila, cu conditia sa fie depistat si tratat la timp si corect.

Pentru depistarea precoce a cancerului de san, cat si pentru monitorizarea terapiei anticancer se recomanda mamografia. Acest examen medical poate depista cancerul cu doi ani inainte ca el sa devina evident din punct de vedere clinic. Cu alte cuvinte, mamografia permite descoperirea tumorilor foarte mici, incepand de la 3 mm, care nu pot fi simtite prin palparea sanului.

In general, mamografia este utilizata in depistarea cancerului de san in randul femeilor cu varste intre 49 si 69 de ani, femei aflate la premenopauza si menopauza, perioada in care prezinta cel mai mare risc de a suferi un cancer mamar.

In tara noastra exista un program national pentru depistarea cancerului de san, prin intermediul caruia femeile peste 49 de ani au acces la mamografie gratuita. Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, adeverintei de salariat sau talonului de pensie, se pot adresa, cu programare, centrelor din tara unde se fac gratuit mamografii.

Mamografia nu este recomandata femeilor tinere
Fiind o metoda invaziva ce utilizeaza raze X, mamografia nu este recomandata tinerelor decat daca exista suspiciunea clara de cancer. Oricum, mamografia nu poate decela cei mai mici noduli in cazul femeilor tinere, pentru ca sanii lor sunt mai densi decat ai femeilor peste 50 de ani. Ca metoda complementara exista ecografia. Aceasta este o metoda neinvaziva care foloseste unde sonore pentru a evidentia consistenta (lichida sau solida) a unui nodul. Mamografia are o eficienta de 100%, motiv pentru care beneficiile depistarii precoce a cancerului prin mamografie depasesc riscurile iradierii, care oricum nu sunt mari, pentru ca se folosesc doze mici de raze X.

Cu o zi inaintea efectuarii mamografiei nu trebuie sa folositi deodorante sau lotiuni, pentru ca pot interfera cu razele X, aparand pe film ca microcalcifieri. Mamografia nu este recomandata in perioada menstruatiei si este bine sa se efectueze dupa o saptamana.

Autoexaminarea sanilor
O data pe luna sau la doua luni orice femeie trebuie sa-si autoexamineze sanii. Daca descoperiti un nodul, este bine sa consultati medicul. De asemenea, se recomanda consultarea de urgenta a medicului, daca formatiunea de la nivelul sanului a crescut, ca si in situatiile de scurgeri mamelonare sau retractii cutanate sau mamelonare.

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Beneficiile unor capsule cu ulei de canabis in rutina ta zilnica!

Canabidiolul, unul dintre cei peste 100 de comp...

Sanatate

Cand trebuie sa mergi la medic pentru o ecografie mamara?

La fel ca in cazul tuturor afectiunilor oncolog...

Celebs & Style

Ricky Martin nu se insoara, insa ar vrea o fetita

Sa innebunim, nu alta! Dupa ce in urma cu catev...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...