Va aflati in:

Articole / Sanatate

Cauzele si managementul migrenei

Publicat: 22.03.2017

Cauzele si managementul migrenei
Continuare de la Tratamentul migrenei cu triptani
Stresul cauzează migrene? Ce întrebare! Ce aş putea să răspund? Desigur, în mod absolut! Noua teorie despre migrene spune că fiecare persoana are un anume nivel de tolerabilitate. Este nivelul depășit, atunci se declanșează o migrena. În multe situații migrena se declanșează dacă stresorii sau factorii declanșatori se cumulează. Iată câțiva din aceștia:
- cafea în exces
- alcool
- schimbări hormonale (migrene menstruale)
- brânza cu mucegai sau vin roșu, alimente ce conțin histamina
- schimbări de vreme,
- schimbări de fus orar, calatorii cu avionul
- somn prea mult, prea puțin
- prea mult stres sau relaxare deodată după o perioada de stres (migrena de sâmbăta dimineața, prima zi de concediu)
- hipoglicemia (nemâncatul la timp)
- certuri, stări tensionate, emoții puternice
Simple exemple: după o călătorie lungă relaxare seara cu un pahar de vin roşu, la servici a trecut ora prânzului s-a băut multa cafea şi situația a fost tensionată.

Managementul migrenei
În general fiecare om ştie care sunt factorii săi proprii declanșatori şi trebuie să înveţe să îi evite. Iar cronicizarea / îndesirea migrenei funcționează şi prin faptul că nivelul de tolerabilitate scade extrem, astfel încât absolut orice mic impediment declanșează o migrena. Nu trebuie sa disperam, acest lucru poate fi făcut reversibil. Este clar că cei suferinzi de migrenă trebuie să aibă mult mai multă grija de ei şi să renunţe la a mai avea sentimente de vinovăţie faţă de familia lor sau faţă de ceilalţi care nu sunt suferinzi. Numai cineva care a avut o migrena poate înţelege prin ce trece o persoană afectată de migrene. Dar uneori nici măcar aceia nu înţeleg. Important este să anunţăm şi să obişnuim pe ceilalţi că:
1) suferim de migrene
2) nu am ales să fim aşa ci ne-a fost dat
3) când avem o migrena NU putem participa la activităţi, fie ele de servici sau timp liber
4) întreprindem lucruri în mod activ ca să reducem frecvenţa şi intensitatea migrenelor (această informaţie e foarte bună pentru şefi)
Chiar dacă ne putem târî să lucram cu migrena, e bine să nu o facem des. Odată veniţi acasă va rog, pauză totală! Altfel migrena se va îndesi iar membrii familiei vor fi din ce în ce mai afectaţi de lipsa noastră de lângă ei.
Dacă luăm un triptan nu avem voie să uităm că în ziua respectivă am avut totuşi o migrena şi că vasele de sânge ne sunt în constricţie 24-48 de ore până când medicamentul a părăsit corpul, deci nu ne repezim să facem sport de performanţă, efort fizic, nu ne stresam, nu mergem la petreceri, nu bem alcool, etc., caci migrena se va reîntoarce.
Bazat pe conceptul pragului de sensibilizare care nu este altceva decât nivelul de excitaţie de la care în sus nociceptorul începe să transmită senzaţia dureroasă mai departe la creier iar noi începem să simţim durerea, tot mai mulţi cercetători s-au preocupat de modul în care s-ar putea dresa nociceptorii în a-i face nesimţitori. Cu alte cuvinte nociceptorul trebuie dresat ca să perceapă durerea la un prag de sensibilizare din ce in ce mai înalt.
De exemplu dacă cineva are o migrena imediat ce a băut un pahar de vin roşu, indicând nociceptori extrem de sensibili, cum s-ar putea face ca aceeaşi persoana să-şi desensibilizeze nociceptorii astfel încât să poată bea de exemplu două pahare de vin roşu şi să „primească” migrena abia la al treilea pahar, sau la doua pahare şi o bucăţică de brânza?
Pare fie science fiction fie trivial dar acesta este esenţa tratamentului în migrenă. Nu exista vindecare de migrene ci există numai îmbunătăţire. Iar îmbunătăţirea constă în:
- atacuri de migrenă mai rare
- atacuri de migrenă mai puţin dureroase
- ridicarea pragului de sensibilizare, astfel ca migrena să nu se mai declanşeze la orice stimuli
Răspunsul la întrebarea noastră a fost găsit în stimularea tactilă. Dacă nociceptorul este silit să suporte impulsul tactil şi să transmită „atingere” mai departe el devine ocupat cu aceasta şi nu mai are capacitatea întreagă să transmită „durere”. Astfel creierul în loc să primească informaţia „migrenă mare” va primi „înţepături şi migrenă” ceea ce poate va fi pentru noi mai suportabil. Este ceva similar „legatului la cap” când te doare. Ştim din bătrâni că acest legat la cap funcţionează ameliorând puţin durerea. În cazul simulării tactile aceasta se află în competiţie cu senzaţia dureroasă şi nociceptorul este suprasolicitat şi desensibilizat. Un aparat cu un electrod special este aplicat pe frunte. Acesta generează semnale electrice care bombardează transcutanal terminaţiile periferice ale nervului trigemen. În urma acestei stimulări continue nociceptorul trigemen se va desensibiliza. Prin desensibilizarea nociceptorului se obţin două rezultate pe care le-am dorit iniţial: intensitatea durerii migrenoase se va reduce, dar se va ridica şi pragul de sesibilizare – adică migrenele nu se vor mai declanşa la orice stimul.
Instrumentul creat pe principiul stimulării electrice transcutanale a nervilor (TENS) se numeşte Cefaly, a fost dezvoltat în Belgia şi a fost aprobat de FDA în 2015. Nu este unic în categoria sa, instrumente similare au fost create şi pentru alte tipuri de afecţiuni tratate prin stimularea electrică a nervilor.

3_400_08
Din raportul FDA rezultă că instrumentul Cefaly s-a arătat eficient în comparaţie cu instrumentul placebo în a reduce numărul de atacuri de migrene pe lună a celor care au participat la studiul clinic şi aceştia au folosit mai puţine medicamente pentru a combate durerea. Nu s-au înregistrat efecte adverse. Din instrucţiunile de folosire aflăm că instrumentul se foloseşte în scop preventiv pentru a diminua numărul de atacuri de migrenă dar şi în timpul migrenei pentru a ameliora intensitatea durerii. Durata aplicării este de minimum 20 de minute pe zi iar senzaţiile ce se vor simţi vor fi asemănătoare unui masaj frontal sau mici înţepături de tipul „mii de ace” pe frunte. Rapoarte personale descriu ameliorarea migrenelor atât ca frecvenţă cât şi ca intensitate în timpul utilizării; dacă utilizarea instrumentului se întrerupe migrenele se îndesesc dar vor ceda din nou la reluarea tratamentului.
După experienţa mea este o alternativă bună la medicaţia preventivă, este cea mai eficientă prevenţie pe care am încercat-o, cu siguranţă lipsită de efecte adverse şi chiar plăcută, relaxantă. Necesită un pic de obişnuire, iniţial poate intensitatea senzaţiei tactile poate părea insuportabilă. Ceea ce apreciez la acest aparat este practic dispariţia durerii în timpul aplicării, desigur cu condiţia ca intensitatea durerii să fie una moderată spre tare. Folosit în timp ce „aştepţi liniştit” ca triptanul sau analgezicul să-şi facă efectul, cu puţin noroc nici nu ai simţit migrena. Aparatul Cefaly nu a putut însă ajuta în migrene extrem de severe.
Aparatul poate fi procurat contra aproximativ trei sute de euro iar un electrod poate fi folosit cam o lună, după care trebuie înlocuit pentru că se usucă. Personal nu am regretat investiţia, cred că din punct de vedete bugetar se ameliorează rapid prin banii care sunt astfel economisiţi de la medicamente tot mai multe şi mai multe.
Ca de obicei în scrierile mele pe teme medicale am încercat să descriu medicamente sau alte sisteme pe care le avem astăzi la dispoziţie pentru a ameliora migrena. Experienţele mele nu pot înlocui sfatul medicului iar fiecare om are o unicitate a sa în migrenă, ceea ce face misiunea medicului atât de grea. Vreau să închei în mod optimist:
Nu există om suferind de migrenă ce nu se lasă ameliorată
Uneori migrena poate transmite un semnal pe care poate are trebui să ne străduim să-l înţelegem. Poate vrea să ne reamintească „iar nu ai fost bun cu tine însuţi”.
Text: Carmela Boila-Göckel, Doctor in Stiintele Naturii (ma puteti urmari pe si pe facebook)
Citeste si:
- Migrena: Tipuri de durere si tratamente moderne
- Tratamentul migrenei cu triptani
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Vaccinul care ne salveaza de Covid-19

Mai intai o intrebare: de ce nu exista vaccinur...

Sanatate

Care sunt primele simptome ale infectiei urinare

Infectiile urinare sunt acele infectii cauzate ...

Celebs & Style

Leonardo DiCaprio s-a despartit de Erin Heatherton

Cunoscutul si apreciatul actor american Leonar...

Divertisment

Filmul Remember Me (Aminteste-ti de mine)

Filmul Remember Me (Aminteste-ti de mine) este...

Divertisment

Film: Un Craciun de neuitat

A venit Craciunul si familia Griswold incepe pr...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara