Complicatiile gripei
Publicat: 20.02.2007
Etichete:
O mare parte dintre afectiunile respiratorii sunt viroze respiratorii, iar gripa este una dintre cele mai grave, din cauza simptomelor, contagiozitatii, dar mai ales a complicatiilor.
Orice gripa care tine mai mult de o saptamana trebuie sa dea de gandit, pentru ca boala, in loc sa se vindece, se poate complica, uneori ducand la forme foarte grave.
Persoanele cu risc crescut, care sunt predispuse la complicatii sunt batranii, femeile gravide, copiii si bolnavii cronici (astmaticii, diabeticii, cardiacii samd). Dintre "efectele secundare" ale gripei, cele mai frecvente sunt afectiunile sistemului respirator. Laringita gripala sau laringo-traheita sunt doar boli care pot evolua grav, producand chiar sufocarea bolnavului. Pneumonia si bronhopneumonia sunt alte boli periculoase, determinate fie virusi gripali, fie de suprainfectii bacteriene care, deseori duc la complicatii ale gripei, datorita scaderii rezistentei organismului.
Complicatiile cardiovasculare sunt cele mai rare, dar de temut, si sunt de fapt o agravare a unei boli cardiace existente. O astfel de boala este miocardita. Complicatiile neurologice sunt rare, dar si foarte grave, cum ar fi: meningita, meningo-encefalita sau poliradiculonevrita ascendenta (o paralizie a muschilor motori, incepand de la picioare pana la diafragma), paralizii faciale trecatoare si nevralgii. Alte efecte secundare ale gripei sunt otita, sinuzita, angina etc.
Complicatiile gripei
Medicii sustin ca, desi nu sunt chiar atat de frecvente, complicatiile gripei sunt uneori foarte grave, putand duce chiar la decesul bolnavului. Mortalitatea este, potrivit medicilor, mai mare in randul copiilor care au sistemul imunitar mai slab dezvoltat decat al adultilor. Atunci cand pune diagnosticul de gripa, orice medic se gandeste la complicatii. De aceea este bine ca atunci cand copilul manifesta simptome de gripa (dureri de cap si musculare, stari febrile, tuse, rinoree etc.) sa mergem cu el neaparat la medic.
Prevenirea complicatiilor gripei
Prevenirea complicatiilor gripei se face in multe feluri si are ca scop impiedicarea aparitiei gripei sau a bolilor care pot deriva din aceasta. Cea mai cunoscuta metoda de profilaxie este vaccinarea antigripala. Chiar daca nu este 100% eficienta din cauza numarului mare de tulpini gripale care circula intr-un an, vaccinarea antigripala poate preveni imbolnavirea. Vaccinarea este recomandata la inceputul sezonului rece si poate fi prelungita pana in aprilie daca este cazul, adica pe intreaga perioada in care apar cazuri de imbolnavire. Imunitatea se instaleaza la aproximativ o luna dupa vaccinare. Nu exista o limita de varsta pana la care se poate face vaccinarea antigripala, totusi, copiii sub doi ani si femeile gravide nu trebuie vaccinate.
Profilaxia gripei
Alta masura o reprezinta administrarea oseltamivirului la persoanele aflate intr-un focar de virus si predispuse la imbolnavire. Oseltamivirul, cunoscut sub numele de tamiflu - denumirea folosita de producator - este bine sa fie administrat persoanelor bolnave de gripa in primele 24 - 48 de ore de la imbolnavire. Acest medicament are ca efect scurtarea evolutiei bolii de la cinci - sapte zile la trei - patru zile. Daca nu este administrat corect, oseltamivirul nu are insa nici un efect.
Orice gripa care depaseste o saptamana poate sa creeze complicatii. Ca masuri terapeutice se recomanda administrarea de antitermice, antitusive, expectorante si un regim alimentar lacto-hidro-zaharat.Antibioticele sunt indicate persoanelor predispuse la complicatii bacteriene (cum ar fi bronsite cronice). Pentru gripa complicata este obligatorie internarea in spital.
Tratamenul gripei
Complicatiile gripei pot fi prevenite si printr-un tratament corect aplicat in cazul in care s-a instalat deja boala. Administrarea de medicamente antitermice (aspirina, paracetamol), vitamine, antitusive, expectorante si un regim alimentar lacto-hidro-zaharat pot sa ajute foarte mult organismul sa se vindece. Atentie insa, aspirina nu trebuie administrata copiilor si adolescentilor cu varste cuprinse intre patru si 16 ani, pentru ca poate provoca o forma grava de encefalita numita Sindrom Reye.
Antibioticele trebuie administrate numai la recomandarea expresa a medicului si numai persoanelor predispuse la complicatii. In bronsitele cronice, de exemplu, se administreaza antibiotice chiar de la aparitia primelor simptome.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!
Sursa: Copyright © eLady.ro - Complicatiile gripei

Comentarii postate (0)
Sanatate

Se poate trai normal cu o proteza de genunchi? Afla de la experti!
Inlocuirea genunchiului cu o proteza este...
Sanatate

15 motive pentru limitarea consumului de zahar
Zaharul este un ingredient omniprezent in alime...
Cele mai citite
Celebs & Style

Gwyneth Paltrow e o persoana plina de haz
Cunoscuta actrita Gwyneth Paltrow este poate p...
Societate

Activitatea de videochat: Preconceptii versus adevar
Cat de multe stii despre activitatea de videoch...
Societate

Cei mai frumosi cercei din argint pe care ii poti oferi cadou in luna Martisorului
Luna Martisorului este una in care te gandesti ...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails