Gripa: Simptome si tratament
Publicat: 11.12.2011
O infectie respiratorie foarte contagioasa, gripa nu este o amenintare grava pentru sanatate pentru cei mai multi dintre oameni. Cu toate acestea, pentru persoanele in varsta sau cei care au probleme de sanatate cronice, gripa poate duce la complicatii grave, cum ar fi pneumonia.
Simptomele gripei
Simptomele gripei apar de obicei brusc, aproximativ la trei zile dupa ce ai fost expusa la virusul care o declanseaza. Simptomele gripei includ febra, frisoane, tuse, durere in gat, secretii nazale, durere de cap si dureri in spate, brate si picioare. Desi aceste simptome sunt similare cu cele cauzate de virusurile unei banale raceli, simptomele de gripa au tendinta sa fie mai severe si sa dureze mai mult. Simptome precum crampele abdominale, varsaturile sau diareea nu sunt semne ale gripei.
Cum se trateaza gripa
Gripa este foarte contagioasa si, in cazul in care apare in familie sau comunitate, nu exista nici o modalitate practica de a evita expunerea la virus. Repausul la pat, medicamentele pentru tratarea simptomelor si o multime de lichide sunt cel mai bun tratament.
Atentie: Cu exceptia cazului in care esti sfatuita de catre un medic, un copil sau un adolescent cu o boala asemanatoare gripei nu pot lua orice medicamente, precum aspirina.
Antibioticele nu sunt eficiente impotriva virusilor gripei.
Vaccinurile antigripale
Vaccinurile impotriva gripei, de vreme ce ce nu sunt intotdeauna eficiente in prevenirea bolii, pot reduce totusi severitatea simptomelor si au puterea de a te proteja impotriva complicatiilor care ar putea aparea. Injectiile cu vaccinuri antrigripale sunt recomandate cu tarie pentru persoanele care au mai mult de 65 de ani si pentru cei care sufera de probleme de sanatate cronice, cum ar fi bolile de inima, probleme respiratorii, boli renale, diabet, anemie sau orice boala care slabeste sistemul imunitar al organismului. Sugarii, copiii si tinerii pana la varsta de 18 ani carora li se administreaza tratamentul pe termen lung cu aspirina ar trebui sa faca, de asemeni, un vaccin antigripal. Persoanele alergice la oua sau care au febra mare, ar trebui sa evite sau sa amane obtinerea unui vaccin antigripal.
Pentru mai multe informatii, adreseaza-te neaparat medicului tau.
Deoarece vaccinul gripal este eficient doar pentru un an si virusii pot varia de la an la an, este necesar sa te vaccinezi in fiecare an. La noi, sezonul gripei incepe de obicei in luna octom si dureaza pana in jurul mijlocului lunii aprilie. Daca ai de gand sa te vaccinezi antigripal, trebuie sa stii ca este nevoie de aproximativ doua saptamani pentru a dezvolta imunitate totala la boala. Cu toate acestea, chiar si un vaccin facut in luna ianuarie este bine venit.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Gripa: Simptome si tratament

Comentarii postate (0)
Sanatate

Care sunt proprietatile mierii de Manuka?
Mierea este un aliment delicios pe care cu toti...
Sanatate

Cat de importanta este igiena nazala zilnica intr-un mediu foarte poluat
Intr-un mediu foarte poluat ca cel in care trai...
Cele mai citite
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails