Va aflati in:

Articole / Sanatate

Hipertensiunea arteriala: simptome si prevenire

Publicat: 04.01.2012

Hipertensiunea arteriala, pusee de tensiune, ce anume creste tensiunea, de ce ne creste tensiunea, cauzele hipertensiunii, hipertensivi

Hipertensiunea arteriala este o afectiune medicala cronica in care presiunea sangelui in artere este mai ridicata. Acest lucru face ca inima ta sa lucreze mai greu decat in mod normal pentru ca sangele sa poata circula prin vasele de sange. Tensiunea arteriala implica doua masuratori, tensiunea arteriala sistolica si tensiunea arteriala diastolica. Daca muschiul inimii este contractat este sistola iar daca este relaxat este diastola. Sistola si diastola se produc practic intre bataile inimii. Tensiunea arteriala normala este la limita sau sub 120/80 mmHg. Hipertensiunea arteriala este declarata a fi prezenta in cazul in care este constant deasupra limtei de 140/90 mmHg.

Hipertensiunea arteriala: Clasificare
Hipertensiune arteriala este clasificat ca fiind primara, hipertensiune arteriala sau hipertensiune arteriala secundara; aproximativ 90-95% din cazuri sunt clasificate ca "hipertensiune arteriala primara", ceea ce inseamna tensiune arteriala crescuta fara nici o cauza care sa stea la baza dovezilor medicale. Restul de 5-10% dintre cazuri (hipertensiune secundara) sunt cauzate de alte boli care afecteaza rinichii, arterele, inima sau glandele endocrine.

Hipertensiunea arteriala: De ce este periculoasa

Hipertensiune arteriala persistenta este un factor major de risc pentru infarct miocardic (atacurile de cord), insuficienta cardiaca si anevrisme ale arterelor (de exemplu, anevrism aortic), si este o cauza a bolilor cronice de rinichi. Chiar si o crestere moderata a tensiunii arteriale este asociata cu o durata de viata mai sucrta. Schimbarile de dieta si stilul de viata pot ameliora tensiunea arteriala ca stare patologica si pot ajuta in scaderea riscului de complicatii asociate, desi tratamentul medicamentos este adesea necesar la pacientii pentru care modificarea stilului de viata se dovedeste ineficienta sau insuficienta.

Hipertensiunea arteriala: Semne si simptome
Hipertensiune arteriala nu este de obicei insotita de nici un simptom si identificarea ei apare de obicei prin screening atunci cand se solicita asistenta medicala pentru o problema aparent fara legatura. O parte dintre oameni cu presiune arteriala crescuta acuza de dureri de cap (in special la partea din spate a capului si dimineata), precum si meteli, vertij, tinitus (zumzet sau tiuituri ale urechilor), tulburari de vedere sau episoade de lesin.

Hipertensiunea arteriala: Cum se pune diagnosticul

In urma unei examinari fizice, hipertensiunea arteriala in sine pot fi depistati in primul rand prin oftalmoscopie, care permite vizualizarea vaselor de sange de la nivelul retinei. Hipertensiunea arteriala poate provoca o serie de modificari care ar putea indica riscul de complicatii si poate reflecta starea vaselor de sange in alta parte a organismuluui. In mod clasic, severitatea modificarilor detectate de retinopatia la hipertensivi este gradata de la clasa I-IV, cu toate ca tipurile mai usoare pot fi dificil de distins unul de altul. Rezultatele unei oftalmoscopii pot indica, de asemenea, de cat timp o persoana este hipertensiva.

Hipertensiunea arteriala: Cum prevenim aparitia hipertensiunii arteriale
Modificarea stilului de viata este principala recomandare pentru scaderea tensiunii arteriale, inainte de inceperea tratamentului medicamentos. Iata cum se poate actiona pentru prevenirea primara a hipertensiunii arteriale:
- Mentine-ti greutatea corporala normala pentru adulti (de exemplu, indicele de masa corporala 20 - 25 kg/m2)
- Redu aportul de sodiu alimentar la mai putin de 100 mmol / zi (la mai putin de 6 g de clorura de sodiu sau de 2,4 g sau mai putin de sodiu pe zi)
- Fa activitati fizice regulate in aer liber, cum ar fi mersul pe jos (cel putin 30 de minute pe zi, cel putin 5 zile pe saptamana)
- Limiteaza consumul de alcool etilic limita pentru a nu mai mult de 3 unitati / zi la barbati si nu mai mult de 2 unitati / zi la femei
- Asigura-te ca ai o dieta bogata in fructe si legume
- Urmeaza o dieta cu un continut redus de grasimi
- Aigura-te ca dormi suficient. Studiile recente au aratat ca daca nu dormi destul si nu te odihnesti, vei avea parte de hipertensiune, femeile fiind mai predispuse la aparitia tensiunii ridicate in lipsa odihnei decat barbatii.
Modificarea stilului de viata intr-un mod eficient poate duce la scaderea tensiunii arteriale, la fel de mult ca un medicament antihipertensiv.

Hipertensiunea arteriala: Tratamente
Tratamentele pentru hipertensivi sunt prescrise numai de catre medicii specialisti. Nu luati medicamente la indemnul altor persoane, pentru ca va puneti viata in pericol!
Citeste mai multe despre hipertensiunea arteriala.


Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Vaccinul care ne salveaza de Covid-19

Mai intai o intrebare: de ce nu exista vaccinur...

Editorial

Omul european

Omul european. Statistic vorbind, cumpara manca...

Editorial

Cum sa ii faci pe toti sa te placa

Nu, nu e vorba de un truc de magie, ci de putin...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...