Pachetelul pentru la scoala
Publicat: 05.01.2010
Pachetelul pentru la scoala
Multe mamici preocupate de alimentatia odraslelor fac eforturi pentru a pregati in fiecare zi pachetele cu mancare pe care copiii sa le savureze fara sa strambe din nas sau pe care sa nu le aduca inapoi neatinse ori, mai rau, sa le arunce. Procesul de pregatire a pachetului pentru scoala poate fi comparat cu mersul pe sarma, spun nutritionistii. De ce? Pentru ca este o adevarata provocare sa reusesti sa echilibrezi nevoile nutritive ale copilului in crestere cu ajutorul unor alimente pe care puiul tau sa le manance cu placere. Avand in vedere ca, potrivit statisticilor, o treime din aportul zilnic de hrana se consuma la scoala, este foarte important ca alimentele puse in pachet sa furnizeze cat mai multe substante nutritive, minerale si vitamine de care copiii au nevoie pentru a avea energie si pentru a se dezvolta armonios.
Cerealele integrale pentru copilul tau
Primul lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand ii pregatesti pachetelul cu mancare copilului este acela ca pranzul micutului trebuie sa fie o sursa buna de carbohidrati, ca sa ii asigure energia pentru intreaga zi. In general, pachetul contine unul sau doua sandvisuri, insa la fel de bine ingredientele pentru mancarea de pranz pot fi „impachetate“ in lipie sau puse intre biscuiti de orez sau din cereale, daca micutilor le place asa ceva.
Important este ca painea sau biscuitii sa fie facuti din cereale integrale, pentru ca acestea se digera mai lent decat soiurile din faina procesata si astfel copiii vor avea senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp.
Atentie! Fereste-te de cerealele integrale care contin zahar! Prefera sa ii oferi copilului tau cereale cu fructe si facute de tine in casa prin amestecarea unor produse organice.
Proteine si legume in alimentatia copilului tau
Cand pregatesti sandvisurile pentru copii, asigura-te ca gustarea va contine o sursa importanta de proteine, ca, de exemplu, carne sau sunca de curcan sau de pui, ton, somon sau branza degresata. Este preferabil sa folosesti carne procesata in casa si nu salamuri si produse din comert, datorita aditivilor alimentari folositi fara exceptie.
Cantitatea de proteine acumulata din sandvisuri ii va crea copilului tau senzatia de satietate, il va ajuta sa isi mentina nivelul de concentrare in timpul lectiilor de dupa-amiaza si il va impiedica sa dea iama in frigider cand ajunge acasa. La fel de important este sa nu uiti sa adaugi in sandvis macar o leguma, una pe care sa fii sigura ca o va si manca. Rolul salatelor si al legumelor este de a adauga pranzului fibre de care organismul are nevoie pentru a ajunge la satietate. Pentru ca sandvisul sa nu se inmoaie mai mult decat trebuie, legumele pe care le poti folosi sunt foile de varza, morcovii, telina, ardeiul gras sau castravetii.
Fibre din fructe
In afara de sandvis sau de „felul principal“ al pachetelului cu mancare, acesta trebuie sa contina un fruct (preferabil proaspat, insa poate fi si confiat). Copiii vor manca fructele daca li se face foame si nu gasesc nimic altceva de mancare sau daca nu au acces la nici un fel de gustare nesanatoasa. Ca alternativa, le poti pune copiilor la pachet cutii mici cu fructe in suc natural, caserole mici cu boabe de struguri sau capsune, bucati de banane sau de pepene, orice fel de citrice sau fructe de sezon, dar si caserole cu fructe confiate asortate.
Apa, lapte si sucuri naturale
Apa, fie ea minerala sau plata, nu trebuie sa lipseasca din cutia in care puneti masa de pranz a copilului. Desi, probabil, micutul ar prefera o bautura racoritoare sau un suc de fructe, acestea, la fel ca si apa cu diverse arome, au un continut foarte mare de zahar si nu este recomandat sa fie consumate de catre copii. Pentru zilele foarte calde de vara, poti tine sticlele cu apa la rece peste noapte, iar in sezonul rece apa pe care o pui alaturi de pachet trebuie sa fie la temperatura camerei. Ii poti da copilului tau sticle mici cu lapte cu cacao, dar si sucuri de fructe preparate in casa.
Gustarea, alternativa pentru fructe
Daca preferi sa nu pui in pachetul copilului si o gustare dulce, exista riscul ca micutul sa faca schimb cu colegii lui si sa le ofere fructele din pachet contra unor gustari mai "apetisante" si nesanatoase. O abordare mai realista din partea ta, ca parinte, ar fi sa pui la pachet si o gustare dulce, dar care sa aiba valoare nutritiva potrivita.
Din pacate, multi dintre parinti au tendinta de a pune mai multe astfel de gustari decat este necesar. Conform statisticilor, copiii primesc in medie trei astfel de gustari, ceea ce, potrivit nutritionistilor, este cam mult pentru alimentatia zilnica a unui copil. Prin urmare, orienteaza-te catre un baton mic de „ceva dulce“, o gustare care sa aiba aproximativ 20 de grame si sa nu aiba o valoare nutritiva mai mare de 400 kj. Gama de gustari pe care le poti pune in pachetul cu mancare al copiilor include sticlute de lapte si iaurt cu miere sau fructe (preparate in casa!), batoane de mozzarella, branzeturi, biscuiti, minibriose si prajiturele care au un continut mic de grasime.
Cum sa alegi gustarile potrivite pentru copilul tau
Cum piata alimentara este in permanenta deschisa si aduce in atentia consumatorilor tot felul de produse, exista sute de feluri de gustari dulci pentru copii, unele sanatoase, altele mai putin sanatoase. Cum alegi dintre toate acestea? Fructele si iaurturile sunt cea mai buna optiune, insa, oricat ai fi de ocupata nu te baza in totalitate pe aceste gustari. In aceste conditii, orienteaza-te catre batoane dulci de dimensiuni reduse, care au o valoare nutritiva mai mica de 400 kj, pentru ca acestea contin mai putine calorii si o cantitate mai mica de carbohidrati procesati. La fel de bune sunt si gustarile pe baza de cereale integrale sau cele care contin fibre, in mod ideal cel putin patru grame de fibre pentru 100 de grame de gustare. Acestea sunt cele mai bune optiuni, pentru ca au un aport bun de substante nutritive si nu sunt incluse in categoria alimentelor nesanatoase.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Pachetelul pentru la scoala

Comentarii postate (0)
Sanatate

Care sunt primele simptome ale infectiei urinare
Infectiile urinare sunt acele infectii cauzate ...
Sanatate

10+ sfaturi practice despre cum sa ai grija de sanatatea ochilor tai
In acest articol, oferim cateva sfaturi practic...
Cele mai citite
Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror
Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...
Celebs & Style

Ricky Martin nu se insoara, insa ar vrea o fetita
Sa innebunim, nu alta! Dupa ce in urma cu catev...
Celebs & Style

Leonardo DiCaprio s-a despartit de Erin Heatherton
Cunoscutul si apreciatul actor american Leonar...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails