Vergeturile - cum le previi si cum le tratezi
Publicat: 08.03.2006
Vergeturile sunt dungi(striuri) pe suprafata pielii, de culoare alb-sidefie pana la roz violacee. La atingere dau impresia unei rupturi, a unei pierderi de substanta. Daca intindem pielea respectiva observam ca in zonele afectatea apare subtire, ca o foita de ceapa, la vergeturile proaspete tesuturile de dedesubt apar vizibile prin piele dand culoarea roz violacee.
Apar cu preponderenta pe partea superioara a bratelor, pe piept, langa axile, subaxilar- pe muschiul dorsal. Pot apare si pe picioare, pe burta sau in alte zone.
Vergeturile pot aparea atat la femei cat si la barbati, la oameni slabi si la oameni grasi deopotriva.
Cauzele aparitiei vergeturilor
Vergeturile reprezinta pierderi in masa conjunctiva a tesutului dermal. Aceste rupturi au loc in special in zone care cresc in dimensiuni, dar acest lucru nu este obligatoriu. Par deci a fi cauzate de intinderi ale pielii. Dar pielea este destul de elastica, si sunt zone ale corpului care se intind foarte mult faca a aparea insa vergeturi in acele zone.
Cauza cea mai plauzibila este constituita de fapt de mai multe cauze: densitate mai mica de tesut conjunctiv in piele(datorat deshidratarii, proastei alimentatii, lipsa unor nutrienti esentiali) si o hipersecretie a glandelor corticosuprarenale, ce produc hormoni de stres, in special glucocorticoizi(cortizon si cortizol). De fapt acesti hormoni reprezinta cauza principala, ei avand un efect catabolic- de descompunere- a tesutului conjunctiv(colagen si elastina).
Acesti hormoni se secreta tot in functie de geneticul fiecarui individ, avand anumiti factori declansatori: stress, probleme renale, administrarea de hormoni anabolizanti, hipoglicemie, efort fizic intens, alimentatie necorespunzatoare etc.
Totodata ei pot fi administrati ca medicatie in diferite boli, in special in astm si afectiuni ale articulatiilor, ca antiinflamatorii.
Cum poate fi prevenita aparitia lor?
Aparitia lor se poate preveni prin:
1. evitarea supraantrenamenului si stresului excesiv
2. evitarea unor ingrasari si slabiri bruste
3. folosirea unor creme cu rolul de a imbunatati concentratia de colagen si elastina din piele, de a hidrata pielea, de a o hrani
4. o alimentatie corecta, cu toate vitaminele si mineralele necesare cresterii
Totusi trebuie sa fim constienti ca vergeturile au cauze majore genetice si hormonale si oricum vor aparea daca suntem predisopusi la ele. Metodele de mai sus pot preveni insa aparitia vergeturilor mari si pe arii extinse.
Se pot trata vergeturile?
Avand in vedere problemele de estetica ridicate de vergeturi, s-au cautat multe solutii pentru indepartarea lor odata aparute. Din pacate foarte putine se dovedesc si eficiente. Printre ele se numara:
1. Operatia estetica. Se elimina partile de piele afectate, si se "lipesc" partile ramase sanatoase. Metoda aceasta este eficienta pe suprafete mici si nu face nimic sa previn aparitia de noi vergeturi
2. Tratamentul cu laser. Are efect doar asupra vergeturilor rosii. Se distruge practic tesutul cu raza laser, acesta refacandu-se intr-o forma mai apropiata de normal. Problema este ca sunt necesare mai multe sedinte succesive pentru a avea rezultate notabile.
3. Ultrasunetele, se pare ca ajuta la refacerea intr-o oarecare masura a fibrelor conjunctive din piele.
4. Razale ultraviolete. Expunerea la razele ultraviolete grabeste cicatrizarea- albirea, si in acelasi timp uniformizeaza culoarea pielii, facandu-le mai putin vizibile.
5. Tratamet corporal in cabinetele de estetica. Acesta are rolul de a activa regenerarea celulara si a componentelor responsabile de elasticitatea pielii pentru prevenirea aparitiei si/sau reducerea vergeturilor deja formate. Trebuie urmat un tratament intens de 3-4 ori pe saptamana. Microdermabraziunea cu cristale de aluminiu este o tehnica care le atenueaza si poate ca in anumite cazuri sa le faca sa dispara complet.
6. Autobronzantele perfect inofensive le camufleaza bine.
7. Diferite creme si lotiuni. Acestea isi propun prin aplicare locala refacerea intr-o oarecare masura a tesutului conjunctiv. Contin de obicei: alantoina(presupusa a mari formarea de colagen si elastina), acid glicolic(inlatura celulele moarte si transporta in profunzime alte substante active), vitamine(in special E), proteine naturale, colagen, elastina, substante hidratante, aloe vera, acizi alfa-hidroxy(eficienti in concentratii de 8-12%), retin A(grabeste albirea
vergeturilor rosii, 1% concentratie).
Sursa: eLady.ro - Portal pentru femei

Comentarii postate (0)
Sanatate

5 retete delicioase de sucuri naturale pentru sanatatea organismului
Sucurile naturale au o multime de beneficii pen...
Sanatate

3 terapii naturale pentru imbunatirea sanatatii
Viata in mediul urban si stresul cotidian sunt ...
Cele mai citite
Celebs & Style

Sharon Osbourne a suferit o operatie de dubla mastectomie
La 10 ani dupa ce a invins cancerul de colon, S...
Animale de companie

A intrat in cusca cu un PITBULL! Uite ce s-a intamplat!
Aceasta adorbabil catelusa din rasa pitbull a f...
Animale de companie

6 oameni si 11 catei morti intr-un groaznic accident de circulatie
Un accident grav a avut loc in Belarus, in regi...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta
Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails