Va aflati in:

Articole / Societate

Apa inseamna viata

Publicat: 26.03.2007

cata apa trebuie sa beau pe ziIn 1992 la Conferinta Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro 22 martie a fost declarata Ziua Mondiala a Apei. O data pe an, aceasta resursa naturala la care ne gandim rareori devine subiectul central de discutie si avertismentele specialistilor devin din ce in ce mai dure.

De ce este nevoie de o Zi Mondiala a Apei?
Apa dulce nepoluata este o resursa naturala esentiala pentru supravietuirea vietii. Doar 2,5 procente din apa de pe planeta este apa dulce, iar din aceasta doua treimi se afla in ghetari si la pol. La suprafata se afla doar 0,3% din apa dulce disponibila, restul aflandu-se in subteran. Lacurile cu apa dulce contin sapte optimi din cantitatea de apa dulce aflata la suprafata. In atmosfera se afla 0,4% apa.

1,1 miliarde de locuitori ai planetei nu au acces la apa potabila
Evenimentele extreme legate de apa, inundatiile sau seceta de exemplu, fac mai multe victime decat orice alta catastrofa naturala. In 2004 WaterAid, a raportat ca un copil moare la fiecare 15 secunde din cauza bolilor legate de apa care ar putea fi usor prevenite. In ritmul actual de utilizare a apei dulci disponibile pe Pamant, Consiliul Mondial al Apei a estimat ca 50% din populatia globului ar putea ramane fara apa potabila in 2025, fata de 30% cat se inregistreaza in prezent. 1,1 miliarde de locuitori ai planetei nu au acces la apa potabila, iar 2,4 miliarde nu au acces la canalizare sau instalatii sanitare. Aceasta problema afecteaza toate continentele: in Europa 41 de milioane de oameni sufera de pe urma lipsei de apa potabila, iar 85 de milioane de persoane nu au acces la canalizare, scurgere sau instalatii sanitare. O patrime din suprafata de uscat a Terrei este afectata de seceta.

5 metode pentru a evita risipirea apei
1. Citeste apometrul inainte si dupa 2 ore in care in apartament/casa nu s-a consumat apa deloc. Daca vezi o diferenta, undeva exista o scurgere. Repara robinetele care curg. Un robinet defect care curge o picatura pe secunda inseamna 16 litri de apa irositi in 24 de ore. Un WC care pierde un fir de apa cu grosimea de doar 3 milimetri, duce la o risipa lunara de peste 26 metri cubi.
2. Prefera dusul, bailor in cada. O cada plina inseamna 130 litri de apa. Un dus inseamna jumatate din aceasta cantitate. Daca apa e prea calda, nu compensa adaugand mai multa apa rece, ci reducand cantitatea de apa calda.
3. Nu porni masina de spalat decat atunci cand este plina. Astfel se economiseste nu numai apa, ci si curentul electric.
4. Udati gradina seara, pentru a evita evaporarea apei si deci risipirea ei. Daca este posibil, puteti folosi pentru aceasta apa de ploaie.
5. Cand spalati masina, folositi mai degraba un burete si o galeata. Daca totusi folositi furtunul, nu il lasati sa curga mai mult decat e necesar.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Cum se utilizeaza Bitcoin

Bitcoin a fost prima moneda digitala care a eli...

Celebs & Style

Meryl Streep pe coperta Vogue

Cu doua premii Oscar (si nu mai putin de 16 no...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara