Va aflati in:

Articole / Sanatate

Ce sa mananci cand ai boala Graves Basedow, adenom toxic tiroidian sau gusa toxica multinodulara

Publicat: 10.08.2015

ce_sa_mananci_cand_ai_boala_graves_basedow_adenom_toxic_tiroidian_sau_gusa_toxica_multinodulara_400
Cand ai fost diagnosticata cu o forma de hipertiroidism (cele mai frecvente forme de hipertiroidie sunt boala Graves Basedow, adenomul toxic tiroidian si gusa toxica multinodulara ) viata ta se schimba. De fapt s-a schimbat inainte, insa pecetea unei boli care iti face tuiroida sa fie hiper-activa trebuie sa te te faca sa iti schimbi modul de viata. Alimentatia este unul dintre primele lucruri la care trebuie sa fii atenta. Cu mult mai atenta decat erai pana acum, cand erai (sau te credeai) pe deplin sanatoasa.
Nu exista o dieta stricta pentru hipertiroidism – adica nu o sa gasesti meniuri pe zile, cu cantitati exacte de anumite mancaruri care sa te faca sa te vindeci sau sa slabesti, insa exista clar o lista cu alimente interzise si o alta cu alimente recomandate persoanelor care sufera de Graves Basedow, de adenom toxic tiroidian sau de gusa toxica multinodulara.
Asa ca este timpul sa afli mai multe despre ce trebuie sa contina farfuria ta, alimente care sa nu iti agraveze simptomele bolii Graves sau adenomului sau a gusei toxice, ci sa te ajute.
Si in afara de ceea ce mananci, trebuie sa ai parte oricum de tratament medicamentos pentru ca bolile tiroidei nu se vindeca doar prin alimentatie si stil de viata sanatos, desi ajuta la gestionarea simptomelor si tin mai usor boala sub control.

Lucruri pe care care mediciii uita sa ti le spuna si sunt foarte importante cand ai boala Graves Basedow, adenom toxic tiroidian sau gusa toxica multinodulara

Stii deja ca la medicii endocrinologi buni e coada. Coada mare, pentru ca in tara la noi exista o multime de persoane care sufera de o deregalare a tiroidei. Ca nu te poti duce oricand, cum vrei, ca este greu sa obtii o programare si ca atunci de multe ori intri mai tarziu decat ai fost programata... Ca medicul mai are cateva zeci de paciente care sufera de o boala a tirodiei pe care trebuie sa le consulte. Ca este lume care asteapta pe hol care doreste, la fel ca tine, sa revina la o viata normala...
Din cauza presiunii timpului, unii medici pur si simplu nu au cand sa iti spuna la ce sa fii atenta, la lucruri mititele care sunt, totusi, importante. Cum ar fi cele de mai jos...

Medicamentele pentru hipertiroidie te fac sa te ingrasi repede
Desi in hipertiroidie oamenii slabesc, cand iei tratament pentru hipertiroidism, tiroida ta nu mai e la viteza maxima si te vei ingrasa mult mai usor. Daca metabolismul tau era vitezoman, acum va incetini.
De aceea este foarte important sa iti domolesti foamea cu gustari sanatoase si sa te abtii de la manca alimente care ingrasa si sa supraveghezi atent cantitatile de mancare ingerate! Nu e de gluma! Daca nu faci asta, in timp vei aduna kilograme peste kilograme...

Cand te ingrasi si ai hipertiroidie NU ai voie sa mergi la sala!
Nu, nu ai voie sub nici un motiv sa mergi la sala cand ai hipertiroidism ca sa te ajute la slabit. Ai voie in schimb sa faci plimbari lungi, la pas usor. Asa ca fa-le! Zilnic! Plimba-te mult, pentru ca din moment ce exercitiile facute la sala te-ar putea baga in mormant, tu trebuie sa iti tii muschii in forma si sa nu lasi organismul sa transforme absolut tot ce mananaci in si mai multe grasimi pe care sa le depoziteze nu doar pe coapse, fund si burta, ci si pe organele interne! Si chiar nu ai nevoie de inca o boala datorata obezitatii!

Ce sa mananci cand ai boala Graves Basedow, adenom toxic tiroidian sau gusa toxica multinodulara
Fructe de padure: Fructele de padure (mure, afine, zmeura) sunt pline de antioxidanti. Acesti antioxidanti ajuta la mentinerea sistemului imunitar puternic. In special in boala Graves, care este o boala autoimuna - adica sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase din organism. Fructele de padure nu pot preveni formele de hipertiroidie dar ele pot ajuta la protejarea starii generale de sanatate. Poti manca una sau mai multe portii pe zi.

Lactate: hipertirodiile netratate provoaca pierderea de masa osoasa (care poate duce la osteoporoza), dar odata ce boala este tratata, ai nevoie de calciu pentru a reconstrui aceste oase. O multime de calciu este in produsele lactate, cum ar fi branza, laptele, iaurtul, kefirul, laptele batut. Daca ai intoleranta la lactoza, incearca doar iaurtul. Zilnic masa ta trebuie sa contina macar o data lactate de buna calitate, degresate insa.

Legumele crucifere: legume crucifere, cum ar fi varza alba, varza rosie, conopida, varza de Bruxelles, broccoli, gulia, napii, mustarul, ridiche alba si rosie, hrean, macris) fac parte din familia de alimente goitrogene. Aceste legume pot ajuta la reducerea cantitatii de hormoni tiroidieni pe care o produce glanda tiroida, dar nu se poate trata boala Graves exclusiv prin consumul acestor legume. Cat de mult ai nevoie pentru a manca: 1 sau mai multe portii in fiecare zi.

Alimentele care contin vitamina D, cum ar fi pestele de apa dulce, ajuta la prevenirea osteoporozei, o complicatie care poate aparea in cazul hiprtiroidiilor. Vitamina D este un nutrient puternic si functioneaza in combinatie cu calciul pentru a mentine oasele puternice. Medicul tau iti va recomanda sa iei un supliment de vitamina D. Cat de mult ai nevoie pentru a manca: 1- 2 portii pezi.

Proteine: pui, curcan, fasolea, lintea, nautul sunt surse de calitate de proteina esentiala care ajuta la construirea masei musculare si iti ofera energie Proteinele te ajuta sa iti mentii masa musculara si la restabilirea masei musculare odata boala Graves este tratata. Cat de mult ai nevoie sa mananci: o portie la fiecare masa.

Grasimi: acizi grasi Omega-3 acizi grasi esentiali - gasiti in pesti, ulei de masline mentin corpul sanatos si puternic. Corpul tau nu produce in mod natural acesti acizi grasi, deci va trebui sa le obtii din alimente. Cat de mult ai nevoie pentru a manca: zilnic.

Cafeina: Alimentele care contin cafeina (cafea, suc, ceai verde, ceai negru, ciocolata, cacao) agraveza simptomele bolii Graves, cum ar fi anxietatea, nervozitatea, ritmul cardiac rapid, insomniile. Cel mai bine este sa le elimini de tot din alimentatie.

Alergeni alimentari: Daca ai un aliment la care faci alergie este necesar sa il scoti din dieta ta. Efectul pe care unii alergeni alimentari il au asupra organismului poate imita simptomele bolii, asa ca eliminand acele alimente il poti ajuta pe medicul tau sa isi dea seama mai bine ce se intampla cu tine.

Aditivii alimentari
Evita toate alimentele care contin aditivi. Nu ai nevoie de salamuri si lactate si produse din carne injectate cu E-uri, pentru ca iti pot agrava boala.

Carbohidratii cu indice glicemic ridicat
Tulburarile tiroidiene interfereaza des cu metabolismul glucidelor si cu controlul glicemiei. Plus, in combinatie cu grasimle, ingrasa ca naiba! Asa ca afara din alimentatia ta cu faina alba, zahar, dulciuri, sucuri, cereale procesate, prajituri, cartofi. Vezi lista alimentelor cu induce glicemic ridicat pe care trebuie sa le eviti la maxim.

Grasimi nesanatoase
Acizi grasi trans si grasimile saturate nu doar ca ingrasam dar si cresc inflamatiile. Asa ca nu mai ai voie prajeli, carne grasa, biscuiti, margarina! De fapt orice aliment care are in lista de ingrediente grasimi partial sau complet hidrogenate, sunt interzise.

Alte alimente si bauturi interzise in hipertiroidism
- Sarea iodata, orice peste de mare, fructele de mare (scoici, midii, stridii, calamar, caracatita, alge marine, etc), miez de nuca, sfecla rosie, fasole verde, spanac, ciuperci. Scoate din alimentatia ta toate alimentele semi-procesate din comert, precum si snaksurile, pentru ca sunt pline de E-uri si sare iodata!
- Bauturile alcoolice: alcoolul nu te ajuta deloc cand ai o forma de hipertirodism, pentru ca iti face inima sa bata mai repede, ingrasa si iti agraveaza starile de anxietate, depresie si insomnia.

IMPORTANT!
Alimentatia sau limitarea anumitor alimente in sine nu va vindeca sau trata complet boala Graves. Dar o dieta sanatoasa trebuie sa fie o parte a planului de tratament general.
Luarea de suplimente alimentare, cum ar fi multivitamine de zi cu zi, este benefic, de asemenea, deoarece acestea aduc in dieta ta ce ii lipseste. Discuta cu medicul tau inainte de a adauga suplimente alimentare, pentru ca unele suplimente pot interactiona cu medicamentele pe care le iei pentru hipertirodie.

Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
lazar floarea - 24/06/2016

Buna ziua am boala Basedow am 50ani sunt din Constanta ce fel de peste am voie sa mananc ptr ca imi place f mult multumesc foarte mult

Diana - 26/06/2016

Doamna Florea, mie medicii mi-au recomandat doar peste de apa dulce. Motivul este ca pestele de mare si fructele de mare (midii, creveti, caracatita, samd) au un continut ridicat de iod si de aceea sunt contraindicate. Multa sanatate!

Sanatate

Miopia - cea mai frecventa afectiune oculara la copii

Miopia este cea mai frecventa afectiune oculara...

Sanatate

Povestea COVID-19

China: Dupa ceva ezitari ale savantilor sindro...

Celebs & Style

Cameron Diaz este insarcinata?

Pe fondul zvonurilor ca ar fi insarcinata, Cam...

Celebs & Style

Ricky Martin se casatoreste cu Carlos Gonzales Abella

In urma cu aproape doi ani, in martie 2010,&nbs...

Celebs & Style

Eva Longoria si Eduardo Cruz s-au despartit definitiv

Povestea de dragoste chiar s-a terminat pentru ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...