Ceaiul Verde
Publicat: 11.02.2007
Conform legendei, un Imparat chinez a descoperit ceaiul in urma cu 5000 de ani. Imparatul, un om foarte intelept, credea ca apa trebuie fiarta inainte a fi bauta. Intr-o zi, in timpul unei calatorii, frunze de ceai au cazut in apa care fierbea. Frunzele au dat apei o culoare usor maronie si o aroma imbietoare. Din curiozitate, Imparatul a gustat bautura si a fost incantat de gustul acesteia. Si asa a aparut ceaiul... Descoperit in China in urma cu mii de ani ceaiul verde a fost folosit in Asia atat ca bautura cat si ca medicament natural. Cea mai veche scriere care mentioneaza ceaiul este un contract de munca intre un muncitor si stapanul lui datand de acum 2000 de ani. De-a lungul istoriei ceaiul verde a fost folosit pentru a trata si preveni o multitudine de afectiuni printre care alergiile, arteroscleroza, cancerul, astmul, holera, tusea, gripa, depresia, unele boli digestive, oboseala, durerile de cap, hepatita sau mahmureala.
Ceaiul verde
Conform legendei, un Imparat chinez a descoperit ceaiul in urma cu 5000 de ani. Calugarii budisti l-au dus in Japonia, negustorii in Europa, iar britanici au raspandit cultura ceaiului in coloniile lor: India, Sri Lanka, Kenia. La fel ca si cafeaua, ceaiului ii plac zilele calduroase, noptile racoroase si multa ploaie. Asa ca, cel mai bun ceai, la fel ca si cea mai buna cafea, este cel cultivat in regiunile de munte. Mai mult de 70% din ceaiul verde de pe piata mondiala este produs in China unde peste 1000 de varietati sunt cultivate.
Ceaiul verde a beneficiat de o presa favorabila, iar studiile privind proprietatile terapeutice ale acestuia s-au inmultit simtitor: peste 400 de studii privind ceaiul verde au fost publicate numai in 2004. Cererea de ceai verde este intr-o continua crestere in afara Asiei: in Statele Unite vanzarile de ceai au crescut de la 1,8 miliarde dolari (in 1990) la 5 miliarde de dolari (in 2000). Irlanda, Marea Britanie si Turcia sunt tarile europene in care se consuma mari cantitati de ceai in mod traditional.
Ceaiul este o afacere la nivel mondial de 790 milioane de euro. Estimarile arata ca 1 milion de tone de ceai sunt consumate anual. Cea mai mare parte din productia mondiala de ceai este ceai negru (78%), urmat de ceaiul verde care reprezinta in jur de 20 de procente. Dupa apa, ceaiul este cea
mai consumata bautura din lume.

Cateva cesti de ceai verde pe zi imbunatatesc metabolismul, ajuta la scaderea in greutate, energizeaza organismul, calmeaza durerile de cap sau stomac si creste capacitatea de concentrare.
Din cauza cantitatii mari de antioxidanti pe care ii contine – mai mare chiar decat a celor mai consumate 22 de fructe si legume – ceaiul verde contribuie la intarzierea imbatranirii, la mentinerea pielii fine si frumoase, dar si la prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare.
Pentru cei care beau 4-6 cesti de ceai verde pe zi scade riscul de cancer.
Studiile au aratat ca de acest lucru beneficiaza pana si fumatorii: riscul de a face cancer la plamani a fost cu 45% mai mic la acei fumatori care au consumat ceai verde. Japonia este un bun exemplu: procentajul de fumatori din aceasta tara este foarte ridicat dar, in acelasi timp, procentajul celor cu cancer la plamani este unul dintre cele mai scazute din lume.
Ceaiul verde este si o sursa de fluorina, substanta care ajuta la intarirea smaltului dintilor. O ceasca de ceai verde zilnic reduce cu 50% riscul aparitiei cariilor. Datorita continutului de teina ceaiul verde contribuie la cresterea imunitatii grabind vindecarea dupa raceli si gripe si prevenind aparitia de reactii alergice. Consumul regulat de ceai verde impiedica cresterea colesterolului si scade nivelul glicemiei.
Contraindicatii ale ceaiului verde
Exista insa si situatii in care consumul de ceai verde este mai putin recomandat. Ceaiul verde scade absortia fierului – de aceea persoanele cu un nivel scazut al acestuia ar trebui sa il evite. De asemenea, ceaiul verde este contraindicat celor cu hipertensiune, boli cardiace, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, copiilor sub 3 ani, celor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita.
Autor: Adriana C. Iacob
Intra si vorbeste cu noi pe forum!
Sursa: Copyright©eLady.ro - Ceai Verde

Comentarii postate (1)
flori - 13/09/2012
pot consuma lipton cu ceai verde in conpozitie, daca sunt insarcinata?
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Cele mai citite
Cariera

Ce-ai zice daca ai castiga bani din pasiunile tale? Iata care sunt cele mai profitabile hobby-uri!
Ai un job stabil, dar nu iti ajunge salariul pe...
Cariera

Cum sa va promovati afacerea in 5 pasi simpli
Daca aveti propria dumneavoastra afacere este i...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta
Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails