Va aflati in:

Articole / Sanatate

Mancatul compulsiv

Publicat: 17.08.2015

mancatul_compulsiv_400


Toti mancam prea mult din cand in cand: o portie in plus la cina de Craciun, o portie de pasca mai mare de Paste, un desert delicior atunci cand suntem deja satui la o masa cu prietenii... S intampla tututor. Dar pentru mancatorii compulsivi, supraalimentarea este regulata si de necontrolat. De fapt, cand mancam compulsiv, utilizam mancarea pentru a face fata stresului si altor emotii negative, chiar daca dupa aceea ne simtim chiar mai rau. Mancaciosii compulsivi simt ca sunt blocati intr-un cerc vicios, dar tulburare de alimentatie a mancatului compulsiv este tratabila. Cu ajutorul potrivit si cu sprijin din partea familiei si a prietenilor si neaparat a unui terapeut poti invata sa-ti controlezi nevoia de a manca manca compulsiv si de a dezvolta o relatie sanatoasa cu mancarea.

Ce este manancatul compulsiv?
Manancatul compulsiv este o tulburare de alimentatie caracterizata de supraalimentare compulsiva - oamenii consuma cantitati mari de alimente in timp ce au sentimentul ca sunt scapati de sub control si nu au putere pentru a opri. Simptomele de manancatul compulsiv incee, de obicei, in adolescenta tarzie sau la maturitatea timpurie, de multe ori dupa o dieta drastica. Un episod de manancat compulsiv dureaza de obicei in jur de doua ore, dar unii oameni mananca compulsiv si toata ziua. Mancaciosii compulsivi mananca  de multe ori  chiar si atunci cand nu le este foame si continua sa mance si mai mult timp dupa ce sunt satui.

Mancatul compulsiv mai poarta numele de mancat necontrolat, mancat pe fond nervos, hiperfagie.
Citeste mai multe despre:
Stresul si mancatul compulsiv
Strategii pentru depasirea momentelor in care mananci compulsiv
Mancatul compulsiv: Tratament
Cum ajuti pe cineva care sufera de mancat compulsiv


Caracteristicile cheie ale mancatului compulsiv sunt:

- Episoade frecvente, de necontrolat, cand se manaca fara masura
- Senzatie de stres extrem sau suparare in timpul sau dupa ce s-a mancat excesiv.
- Spre deosebire de bulimie, in mancatul compulsiv nu exista incercari de regulate auto-provocare de varsaturi, post negru sau incercarea de a scapa de mancarea ingerata prin epuizarea prin exercitii fizice.
Persoanele care sufera de tulburarea de alimentatie a mancatului compulsiv se lupta cu sentimente de vinovatie, dezgust si depresie. Ei isi fac griji ca mananca compulsiv nu doar pentru felul in care arata trupurile lor, ci si pentru sanatatea lor si se acuza singuri pentru lipsa lor de auto-control. Ei doresc cu disperare sa se opreasca din mancat, dar simt ca nu pot.

Mancatul compulsiv: Cicluri intr-un cerc vicios
Manancatul compulsiv da un sentiment reconfortant pentru un scurt timp, dar apoi realitatea revine, insotita de regrete si de auto-dezgust. Mancatul compulsiv de multe ori duce la cresterea in greutate si pe termen lung la obezitate. Cu cat mai multe kilograme in plus se aduna cu atar mai mult se indesesc episoadele de manancat compulsiv. Totul devine un cerc vicios: mananca sa se simta mai bine, apoi are o senzatie de mai rau, si apoi intoarcerea la mancare pentru a gasi un pic de confort psihologic.

Mancatul compulsiv: Semne si simptome

Persoanele care sufera de tulburarea de alimentatie a mancatului compulsiv sunt jenate si rusineate de obiceiurile lor alimentare, asa ca incearca de multe ori sa-si ascunda simptomele si sa mananca in secret. De obicei acest lucru se petrece noaptea. Multi dintre mancatorii compulsivi sunt supraponderali sau obezi, doar extrem de rar au o greutate normala.

Mancatul compulsiv: Efecte asupra sanatatii fizice si mentale
Manancatul compulsiv duce la o mare varietate de probleme fizice, emotionale si sociale. Persoanele cu care sufera de aceasta tulburare de alimentatie sunt predispuse la probleme de sanatate: stres, insomnie, depresie, ganduri de sinucidere. Depresiea, anxietatea si abuzul de substante sunt reactii adverse frecvente, de asemenea. Dar efectul cel mai important al manancatului compulsiv manca este cresterea in greutate care duce la toate celelalte.

Mancatul compulsiv si obezitatea
De-a lungul timpului, supraalimentarea datorata nancatului compulsiv  de obicei duce la obezitate. Obezitatea, la randul sau, provoaca numeroase complicatii medicale, inclusiv:
-  Diabetul de tip 2
-  Boali ale vezicii biliare
-  Nivel ridicat de colesterol
-  Hipertensiune arteriala
-  Boli de inima
-  Anumite tipuri de cancer
-  Osteoartrita
-  Dureri articulare si musculare
-  Probleme gastro-intestinale
-  Apnee in somn

Mancatul compulsiv: Cauze
In general, este nevoie de o combinatie de situatii pentru a dezvolta tulburare de alimentatie precum mancatul compulsiv, combinatie care incluside si genele unei persoane, si starea emotionala si experientele de viata neplacute si generatoare de stres si suparare.
O despartire, faptul ca afli ca te inseala partenerul, pierderea serviciului, moartea cuiva drag, probleme la serviciu, dezamagiri, orice forma de stres poate fi factorul determinant declansator pentru aceasta tulburare alimentara.

Mancatul compulsiv: Cauze biologice

Anomaliile biologice pot contribui la aparitia mancatului compulsic. De exemplu, hipotalamusul (parte a creierului care controleaza apetitul), nu poate fi procesa mesajele corecte asupra starii de foame si satietate. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, o mutatie genetica care apare si provoaca dependenta alimentara. Mai mult, exista dovezi ca nivelurile scazute de serotonina joaca un rol esential in declansarea episoadelor de mancat compulsiv. Practic, cautam in mancare senzatia de bine declansata de alimentele care ne ridica nivelul serotoninei in organism. Dupa cum stiti, serotonina este numita si “hormonul fericirii”.

Mancatul compulsiv: Cauze sociale si culturale
Presiunea sociala de a fi cat mai slabe adauga rusinea si dezgustul public (de parca nu ar avea parte deja destula) pe oamenii care sufera de aceasta tulburare alimentara.
 Unii parinti contribuie involuntar la predispunerea copiilor lor la aceasta tulburare prin utilizarea produselor alimentare pentru a-si face copiii sa se simta bine, pentru a-i pedepsi sau pentru a-i recompensa pe copiii lor. Copiii care sunt expusi la frecvente comentarii critice despre felul in care arata si despre greutatea lor sunt, de asemenea, vulnerabilo, la fel si cei care au fost t abuzati sexual in copilarie.

Mancatul compulsiv: Cauze psihologice
Depresia si mancatul compulsiv sunt puternic legate. Multe persoane care sufera de aceasta tulburare de alimentatie sufera si de depresie  sau au suferit inainte; altele pot avea probleme cu controlul impulsurilor si gestionarea si exprimarea sentimentelor. Stima de sine scazuta, singuratatea, si nemultumirea privind modul in care arata contribuie, de asemenea, intr-o mare masura la declansarea acestei tulburari.

Mancatul compulsiv si emotiile negative
Una dintre cele mai frecvente motive pentru care se declanseza epidoadele de mancat compulsi este incercarea de a gestiona emotiile neplacute, cum ar fi stresul, depresia, singuratatea, teama si anxietatea. Cand ai o zi proasta, poate parea ca mancarea este singura ta prietena. Mancatul compulsiv poate atenua temporar sentimente declansate de stres, tristete, anxietate, depresie, stima de sine scazuta si inutilitate. Dar usurarea produsa de mancare este foarte trecatoare. Mai apoi aceste sentimente si emotii revin si mai puternice.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

6 solutii pentru a avea un zambet impecabil

 Zambetul este primul lucru pe care ceilal...

Celebs & Style

Keanu Reeves, omul spiritual

Un actor de Hollywood care si-a donat cea mai ...

Relatii & Sex

10 lucruri de facut pentru o relatie mai buna si mai fericita

Incepeti o noua relatie cu cineva cu care va bu...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...