Va aflati in:

Articole / Sanatate

Povestea COVID-19

Publicat: 13.04.2020

Povestea COVID-19
China
: Dupa ceva ezitari ale savantilor sindromul respirator acut a primit numele COVID-19 iar virusul raspunzator este SARS-CoV-2. Acest virus conform legendei originar din piata de animale din Wuhan nu a putut fi tinut in mediul natural in care ii este locul. Oamenii de stiinta sunt in consens ca sursa este liliacul iar un organism de tranzitie inca nu e sigur determinat, pe lista sunt sarpele sau pangolinul, un soi de viezure cu solzi chinezesc. Din pacate datorita culturii lor chinezii mananca orice animal viu, chiar daca noua ne este dizgratios, de unde si focarele de infectii virale specifice acelei parti ale globului, sursa de gripe felurite si boala SARS, precursorul lui COVID-19.

Teoria cea mai probabila este ca a provocat deja multe imbolnaviri in China, regiunea Hubei, inainte de a fi recunoscut de autoritatile comuniste, pe la sfarsitul lui ianuarie 2019, cand deja se murea pe capete si evidenta nu mai putea fi ascunsa. Diversilor medici care au incercat sa traga semnalul de alarma li s-a bagat pumnul in gat.

Din prietenie pentru China si mai ales pentru a continua fluxul de marfuri, zborurile de linie si cargo au continuat, in timp ce noi ne intrebam daca virusul SARS-CoV-2 se ia de pe suprafata articolelor aduse de acolo. Lumea a inceput sa evite restaurantele chinezesti, magazinele lor deasemenea.

Un preludiu pentru ce va urma s-a facut la München in ianuarie, unde la o sedinta a firmei Webasto, producator de piese pentru masini cabriolet a participat o colega de la filiala din China, aspimptomatica dar infectata cu virusul SARS-CoV-2. In urma acestei vizite vreo 17 persoane s-au infectat, inclusiv copiii si sotiile lucratorilor din firma. Din fericire nu a murit nimeni, cazul a fost izolat si toti s-au insanatosit.

Italia: Cu ani in urma Italia a vandut fabricile de confectii si tesatoriile din Lombardia chinezilor. Acestia au adus muncitori din China, ca sa fie mai ieftini. Multi dintre ei au fost acasa pentru anul nou chinezesc. S-au intors purtând cu ei un mic cadou pentru tara in care lucrau: SARS-CoV -2. In doua saptamani de la eveniment au aparut primele imbolnaviri in regiuna lombadra si in Veneto, chiar inainte de carnaval. Italienii s-au dat de ceasul mortii sa gaseasca pacientul zero, un individ care s-a intâlnit cu un chinez. Persoana a testat negativ si cazul nu a putut fi rezolvat, in timp ce guvernul spunea: veniti la noi, nu-i nici un pericol, Italia e frumoasa.
Numai in insula Tenerife aterizau cinci avioane pe zi din Italia, venind evident din zonele mai bogate din nord. Ups, un individ din Grand Hotel Costa Adeje si sotia lui au dezvoltat simptome. S-a instaurat carantina de 14 zile, in lipsa de teste oamenilor li se masura temperatura. In final au scapat toti si au plecat acasa.
Chiar si dupa acest eveniment continuau sa aterizeze avioane din Italia. Diverse persoane testate pozitiv in Spania trecusera toate prin aeroportul Malpensa din Milano.

Carnavalul: Pe 25 februarie a fost ziua Carnavalului cunoscut in Europa de vest si drept Mardi Gras sau Fasching Dienstag. Nici o tara nu s-a gandit sa-l interzica. Astfel orase unde s-a sarbatorit strasnic au devenit focare de infectie, un exemplu este orasul Heinsberg din Germania, sursa nenumaratelor cazuri din aceasta tara. Vecinul din vest, Franta, a organizat in Alsacia ceremonii religioase cu sute de persoane toate strans inghesuite in sali, majoritatea in varsta.

Apre Ski Party: Islanda apare brusc pe lista tarilor afectate, dupa ce un grup de persoane s-au intors de la ski din localitatea montana tiroleza Ischgl. Un barman al celebrului local Kitzloch a testat pozitiv, lucrurile s-au ascuns, un schimb de sms-uri ridicole intre proprietarul barului si cineva din guvernul local a fost interceptat „peste o saptamana creste iarba peste treaba asta”. Din pacate nu oricine are cunostinte epidemiologice, asa si guvernul local tirolez, landul austriac cel mai blamat, tinta deja a numeroase procese, tremura ca si-a pierdut bunul nume si nu vor mai veni turistii. Cu timpul diverse cabane si hoteluri fac apeluri disperate la clientii care au fost in perioada de schi, marturisind ca patroni sau lucratori au testat pozitiv, temându-se de procese de tip „vatamare de persoana”.

Romania: Italieni veniti la vanatoare, oameni intorsi din concedii, oameni dati afara, pusi pe liber in Italia, plus cateva satre de rromi, destule surse ca virusul sa se raspandeasca si in Romania. Oricine crede ca virusul o sa-l ocoleasca se inseala amarnic. Demn de mentionat o propaganda feroce rusa plus o campanie de dezinformare si teoria conspiratiei, dar degeaba, cadavrele nu le poti ascunde si virusului nu-i pasa nici macar de oamenii din guverne. Avem imagini hilare cu Boris Johnson in home office la Downing Street, printul Charles incercand sa se abtina sa dea mana, sau Putin blindat in complete de protectie duble de culoare galbena in timp ce medici in jurul sau nu au decat o banala si ineficienta masca si un halat albastru. Despre USA nu pot sa ma pronunt, nu pot sa zic decat ca virusul nu cunoaste frontiere si nici nu asculta de dorinta politicienilor.

Boala COVID-19
Dar care sunt simptomele acestei boli? De unde stii ca o ai? Sursele oficiale se intreceau pana deunazi in baliverne prin care incearcau sa deosebeasca COVID-19 de gripa sau raceala banala, toate bazate pe ceea ce declarau chinezii. Deja de 3 luni stim: febra, tuse seaca si dificultati respiratorii. Daca ai unul sau mai multe din aceste simptome suni la numarul de urgenta. Asa o fi?

Intre timp europenii au invatat mai multe din propria lor experienta. Fiind un virus din regnul animal la care oamenii nu au mai fost expusi, el provoaca niste simptome atipice. Vei sti ca-l ai atunci cand o sa observi ca „asa ceva n-ai mai avut niciodata”. Datorita afinitatii proteinei virale de pe invelis „Spike” pentru receptorul ACE2 (angiotensin converting enzyme 2) care ii faciliteaza intrarea in celula gazda pentru a se replica, acest virus va ataca toate celulele care exprima aceasta proteina pe suprafata lor. Nu numai cele ale cailor respiratorii superioare sau pulmonare care prezinta o densitate mare din acesti receptori, dar si intestin, rinichi, inima, artere.

Simptomele includ conjunctivita, durere in gat, senzatie de apasare sau arsura in piept, stare subfebrila, frisoane, febra, respiratie dificila „parca nu intra aerul bine”, dureri de cap, dar si hipertensiune care debuteaza brusc si creste inexplicabil, parca nu-i bine sa bei cafea sau ceai negru, iti bate inima neregulat, ai fie constipatie fie diaree fie amandoua succesiv, tulburari de apetit, gust miros si o senzatie cumplita de epuizare, iti vine sa zaci.

Potrivit profesorului Christian Drosten, medic si seful sectiei de Virologie al spitalului Charité din Berlin, boala COVID-19 are 3 faze:
- prima saptamana - faza virala in care esti „atacat” de virus si acesta incepe sa se multiplice
- a doua saptamana - faza mixta in care virusul continua sa se replice iar sistemul tau imunitar incepe sa lucreze impotriva virusului, aici se poate intampla ca reactia imunitara sa fie prea puternica, ceea ce va duce la faza a treia
- a treia saptamana, faza in care sistemul imunitar a terminat cu virusul dar incepe sa atace propriile celule si sa le distruga, ducand de exemplu la acele tipice „gauri in plamani” care se pot vedea in CT. Nu toti pacientii ajung in aceasta faza, ci doar aceia cu reactie imunitara mai „violenta”.
Actual se cunoaste ca 80% din cazuri evolueaza bland (faza 1 si 2) vindecarea se face in 2 saptamani si persoana nu mai este contagioasa la 48 de ore dupa incetarea simptomelor.

Medicamente antivirale

Desigur ca actual nu exista nici un medicament cu indicatia „COVID-19”. Boala a aparut oficial de 2 luni si nu a fost timp de studii clinice ample cu protocoale clasice. Oamenii s-au folosit de ce au avut, au incropit si au testat direct pe pacienti, dar atentie, toate medicamentele sunt dovedite sigure si eficiente pentru alte indicatii, respectiv alte boli virale: HIV, gripa, hepatita C sau Ebola, nu e asa ca s-au apucat sa le dea substante necunoscute la oameni. Majoritatea le-au testat chinezii, logic, caci la ei a inceput pandemia.

Inhibitorii de polimeraza ARN sunt cei mai eficienti. Mecanismul de actiune este prin inhibarea enzimei virale care construieste lantul ARN viral, impiedicand multiplicarea. E bine de precizat aici ca celulele umane nu dispun de aceste enzime virale, acestea si le „aduce” virusul cu sine si le translateaza folosind material din celula gazda si le pune la lucru pentru replicare. Remdesivir de la Gilead Science este inregistrat pentru Ebola, poate fi cerut in regim de „Compasionate use” adica folosirea unui medicament ne-inregistrat pentru tratamentul unor pacienti grav bolnavi pentru care nu exista alte medicamente. Se foloseste numai la pacientii care au deja nevoie de oxigen, deci cei care au trecut in faza a treia a bolii. Desigur te poti intreba ce sens are asta, caci un medicament antiviral este eficient in prima faza a bolii, in acea de replicare a virusului pe care trebuie sa o inhibe ca sa nu se mai ajunga la faza 2 si 3. Nu stiam noi ca Tamiflu iei la gripa imediat ce apar simptomele? Exact asa ar trebui tratati si pacientii cu COVID-19 dar nu sunt medicamente pentru toata lumea si in orice caz nu Remdesivir. In China s-a folosit si Favilavir de la Toyama Chemical cu oarecare succes. Sintetizat initial cu intentia de a avea un medicament antigripal care sa inlocuiasca Tamiflu, japonezii s-au impiedicat in efectul teratogenic al noii substante care poate fi folosita doar in cazuri de urgenta.

Medicamente anti HIV inhibitori de proteaze (Kaletra = Lopinavir + Ritonavir) nu au efect asa bun zic cei care au folosit, dar in lipsa de altceva mai bine decat nimic. Mecanismul de actiune este prin inhibarea clivarii proteinelor virale facandu-le nefunctionale. Aceste medicamente se primesc numai in spital.

E deasemenea cunoscuta actiunea antivirala a clorochinei, de fapt a variantei mai putin toxice hidroxi-clorochina, medicament antimalarie cu proprietati antiinflamatoare, folosit si in artrita reumatoida sau in lupus. Se administreaza deasemenea in spital (sau acasa pe barba medicului) parerile sunt impartite referitor la eficacitatea sa. Clorochina influenteaza concentratiile ionice si pH-ul din celule, disturbarea acestora avand ca efect si incetinirea replicatiei virale, nu numai a coronavirusurilor ci si ale altor virusuri.

Cateva cuvinte despre testele de coronavirus SARS-CoV-2. Metoda de detectie este prin multiplicarea unui fragment din genomul viral prin reactia PCR (polimerase chain reaction). Dar ca sa ai ce multiplica trebuie sa ajungi la o proba semnificativa care sa contina virusul. Medicii chinezi au fost surprinsi sa observe pacienti in faza a doua si a treia a bolii cu simptome clare inclusiv celebrele „gauri” in plamani care testau negativ. De ce? Pentru ca intr-o faza mai tarzie a bolii virusul nu se mai gaseste in faringe, acolo de unde se iau probele, ci a coborat in plamani. O proba mult mai sigura este aceea de scaun, dar logistica si prepararea probelor este mult prea complicata si aproape imposibila in situatia actuala.

Probleme generale globale: incep de la lipsa mastilor, a completelor de protectie, a reagentilor pentru testele PCR care nu sunt triviale, a medicamentelor antivirale in conditiile in care toata chimia se face in China si India, Europa fiind rezervata pentru producere de anticorpi prin biotehnologie. Daca chinezii nu trimit masti si complete supunem personalul medical riscului extrem, un medic infectat de SARS-CoV-19 va raspandi infectia in spital si la pacientii sanatosi, nu se va vindeca usor din cauza muncii epuizante si in final isi va pune viata in pericol. „Am testa, dar n-avem cu ce”, spune ministrul sanatatii austriac, o tara bogata cu un sistem de sanatate exemplar, cu destule paturi in spitale si aparate de respirat, din pacate piata reagentilor pentru PCR este epuizata, nu mai sunt substante iar tara nu are vreo instalatie chimica unde sa se apuce sa si le faca singura. Iata cum am devenit toti in economia asta globala dependenti de China si daca ne mai reuseste sa facem un aparat de respirat pacientul e deja intr-o faza avansata a bolii in care nu trebuia sa ajunga din capul locului, cum ar fi fost cu niste teste rapide si imediat niste medicamente antivirale? Tema vaccinarii nici n-o mai ating, e clar ca fiecare institutie de cercetare virala cauta disperata o solutie, ma gandesc deja in cine vom avea incredere cand vor aparea in final vaccinurile si pe care le vor selecta guvernele noastre drept bune pentru noi? In orice caz, daca acum ar fi vreunul, as prefera vaccinarea in locul imunizarii „de turma”.

Ce ne facem daca credem ca am facut COVID-19? Mai intai sa nu disperam! Tot in noi insine sta puterea de a trece peste boala cu bine. Trebuie sa ne cunoastem organismul si sa stim daca suntem un pacient cu risc. Habar nu am ce se intampla daca suni la numerele speciale, nici nu cred ca vin unii imbracati in combinezoane care sa ne testeze, dar e bine sa comunicam clar daca suntem un pacient cu risc ca sa avem prioritate. In plus sa avem un plan ce e de facut daca se inrautateste situatia.

Din pacate autoritatile ne comunica doar: testati, testati, testati si stati in casa!
Personal nu cred ca e nevoie sa fim testati. Hai sa fim realisti, sezonul de gripa s-a terminat, racelile deasemenea, daca faci febra si ai o gheara in gat ghici ciuperca ce-i? Egal daca vrem sau nu, virusul este extrem de contagios si oricum vom face boala aproape cu totii, sau asa cum zic autoritatile competente, 60% dintre noi. Macar dupa asta o sa avem imunitate, dar cat o dura si aceea nu se stie. Eu cred ca sezonul viitor o sa facem din nou, daca nu s-o inregistra vreun vaccin pana atunci. Cat despre stat in casa, da, cu adevarat oamenii cu risc trebuie sa se protejeze, sau macar sa incerce s-o faca. Actual se sta in casa doar pentru a nu suprasolicita sistemul medical ca sa se creeze situatii de haos (desi s-au cam creat deja). Dar n-o sa putem sta in casa la nesfarsit.

Asa ca aveti grija si daca dezvoltati simpome trebuie sa va menajati foarte tare. Fara enervari si home office! Ce ajuta foarte mult: ceaiuri calde, iesit la aer curat si soare (balcon, gradina cine are), geamul deschis, fructe si legume zilnic, vitamine si vin rosu!!! mai ales cel din urma iti ia simptomele cu mana! Din pacate dupa aia revin :(

Sanatate si va tin pumnii sa iesiti cu bine din asta!
Text: Carmela Boila-Göckel, Doctor in Stiintele Naturii (ma puteti urmari pe si pe facebook)
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Care sunt primele simptome ale infectiei urinare

Infectiile urinare sunt acele infectii cauzate ...

Celebs & Style

A murit Mircea Albulescu

Mircea Albulescu a murit astăzi, 8 Aprilie...

Divertisment

Cincizeci de umbre descatusate de E. L. James

Aseara am terminat cel de-al treilea volum al...

Divertisment

Fiica Lui Dumnezeu (film 2015)

Fiica Lui Dumnezeu (2015)Fanii actorului canadi...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...