Va aflati in:

Articole / Sanatate

Socul

Publicat: 08.05.2007

socul_400
Socul este un arbore de talie mare, care traieste la marginea padurilor din zonele de campie sau de deal. In scopuri medicinale se folosesc florile, care se culeg la inceputul infloririi, in lunile mai-iunie, pe vreme frumoasa.
Inca din vechime, oamenii au apreciat calitatile terapeutice ale acestei plante, care se folosea indeosebi pentru distrugerea viermilor intestinali.
Florile, frunzele, dar mai ales sucul obtinut din fructe calmeaza nevralgiile, in special sub forma de extract slab alcoolic. Este util, de asemenea, in reumatism, afectiuni ale cailor respiratorii, nevralgii ale trigemenului si sciatica. Scoarta copacului are proprietati laxative si diuretice (fiind indicata in nefrite si edeme). In medicina populara, scoarta este intrebuintata ca antihelmintic.

Socul si tratamentul anti-obezitate
Din florile de soc se prepara ceaiuri care ajuta la tratarea reumatismului, detoxifierea organismului, precum si in constipatie.

Ceaiul din flori de soc (preparat din doua lingurite de flori la 250 de mililitri de apa) se foloseste in caz de raceala, gripa si bronsita. Poate fi folosit cu succes ca medicament natural in obezitate datorita proprietatilor sale laxative si de eliminare a apei din tesuturi sau extern, sub forma de bai, in reumatism, abcese, arsuri si umflaturi.

Pentru reumatism, se poate utiliza urmatoarea reteta. Peste o lingura de flori si crengute maruntite de soc se toarna un pahar de apa clocotita. Se lasa la macerat trei ore, dupa care se strecoara. Pentru a avea efectul dorit, trebuie consumat cate o jumatate de pahar, de trei-patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

In gripa si guturai se recomanda folosirea ceaiului de soc in amestec cu flori de tei, preparat din una-doua lingurite de flori la o cana de apa, din care se beau doua-trei cani pe zi. Daca doriti sa urmati o cura de slabire puteti sa folositi tinctura de soc. Se gaseste la orice plafar, impreuna cu instructiunile de folosire.

Socata
Ingrediente: 10-12 flori mari de soc, 1 lamaie, 1 pachetel sare de lamaie, 800 g zahar, 1 varf de cutit de drojdie, 10 litri apa.Mod de preparare: Se pun intr-un borcan mare 10 litri de apa, florile de soc, lamaia taiata felii, sarea de lamaie (pentru cine doreste mai acru), zaharul si drojdia. Se amesteca zilnic de doua ori in borcan, lasandu-se la soare trei-patru zile. Se strecoara si se pune in sticle. Se serveste rece de la frigider.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
mihai - 09/06/2012

o sa incerc sa fac o socata dupa care incerc un vin. Mersi

Sanatate

De ce avem nevoie de spirulina pentru organismul nostru?

Despre spirulina se vorbeste ca despre o  ...

Sanatate

Mierea de Manuka - 5 motive pentru care o iubim

Mierea de Manuka este produsa doar in Noua Zeel...

Celebs & Style

Jodie Foster, premiata la Globul de Aur

Jodie Foster, castigatoare a doua premii Osca...

Newsletter elady

Coafuri de mireasa 2019

Trendurile in materie de coafuri de mireasa 2019 impun modele de frizuri destinate mireselor cu par lung. In moda 2019 de poarta foarte mult coafurile de mireasa romantice, cu accente fine, dar si flower-power, miresele purtand in par flori. Vezi cele mai frumoase coafuri de mireasa 2019!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Urmeaza sa te casatoresti? Iata cum decizi ce bauturi alcoolice sa servesti invitatilor!

Nuntile romanesti presupun intotdeauna mancare multa, dar mai ales bauturi alcoolice care sa dea tonul distractiei si sa mentina atmosfera pana dimineata. Pana aici, totul simplu. In fapt, multe cupluri intampina dificultati in a se decide ce nu trebuie sa lipseasca din bar.