Va aflati in:

Articole / Psihologie

Cum sa lupti cu depresia

Publicat: 10.11.2007

cumsalupticudepresia_400


Cercetarile au aratat ca activitatea fizica poate ajuta la moderarea depresiei. Orice tip de exercitii poate ajuta. Deci fa lucrurile sa fie mai usoare si gandeste-te la niste exercitii care iti fac placere si care ti s-ar potrivi.
Aminteste-ti: oamenii care nu fac miscare multa ar trebui sa mearga la medic pentru un control inainte de a se apuca de o serie de exercitii. Iata cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui inainte de a incepe exercitii:
Ce activitate fizica imi place?
Daca iti place sa dansezi, incearca sa iei lectii de aerobic. Daca te simti bine in apa mergi la inot sau la aerobic in apa. Daca natura te ajuta, gaseste un parc si fa jogging!
Prefer activitatile de grup sau individuale?
Daca preferi singuratatea, alege o bicicleta sau o caseta video cu exercitii. Pe cealalta parte, daca iti place sa fii insotita, alege o sala de gimnastica, mergi cu o prietena. Daca esti o persoana competitiva, tenisul sau baschetul ar putea fi o alegere buna.
Ce program s-ar potrivi mai bine stilului meu de viata?
Daca petreci mult timp la serviciu, cauta o sala de gimnastica in apropiere si mergi dupa ce termini lucrul. Mergi pe jos impreuna cu colegii pana la restaurantul la care iti iei pranzul.
Daca petrecerea timpului cu familia este importanta, stai cu ei. Poti merge la o plimbare cu copiii sau va puteti uita la desene animate impreuna.
Desi este ideal sa ai o activitate moderata de 30 de minute in majoritatea zilelor, vei beneficia si de sedinte mai mici in timpul zilei.
Am vreo problema din cauza careia nu as putea face exercitii?
Mergi la medic si stabiliti ce activitati te-ar putea ajuta si ti-ar face placere.
Ce scopuri am?
Aproape orice tip de exercitii te poate ajuta sa uiti de depresie. Dar aerobicul va lua cu el si kilogramele si va imbunatati sanatatea cardiovasculara. Ridicarea greutatilor va grabi metabolismul si te va face mai puternica. Penrtu a imbunatati flexibilitatea fa yoga, balet sau tai chi.
Aminteste-ti: oamenii care nu fac miscare multa ar trebui sa mearga la medic pentru un control inainte de a se apuca de o serie de exercitii.

Cere ajutor
Nu te rusina daca ai nevoie de medicamente si nu renunta pana nu gasesti ceva care sa te ajute! Si cere sfatul unui terapeut.
Identifica-ti sentimentele si starile. Trebuie sa lupti impotriva depresiei. Te ajuta insa acceptarea emotiilor naturale. Invata ca starile schimbatoare pornesc de la un eveniment, vis sau amintire. Tine un Jurnal al starilor pentru a observa schimbarile.
Provoaca gandirea pozitiva. Oamenii cu depresie se invinuiesc de lucrurile rele si uita de tot ce au facut bun. Au impresia ca nu pot face nimic si renunta usor. Cel mai rau este faptul ca se cred diferiti in sens negativ fata de ceilalti. Scapa de aceste ganduri! Acorda atentie lucrurilor cu adevarat importante.

Nu te inchide in tine!
Vorbeste cu ceilalti despre problema pe care o ai. Persoanele care sufera de o depresie se tem pentru intimitatea lor. Isi pun o masca pentru ca au impresia ca rudele si cei din jur ii vor condamna sau ca vor decadea pe scara sociala. Le este rusine si au impresia ca nu merita nimic. Gresit! Atunci cand avem pe cineva de incredere alaturi, impartasirea gandurilor si sentimentelor, desi pare fara importanta, ne poate ajuta enorm.
Ai grija de tine
Invata sa dai atentie semnalelor corpului. Persoanele depresive nu se hranesc corect, nu fac exercitii si se asteapta sa fie capabile sa lucreze 12 ore. Ele vor acuza dureri pana la diagnosticarea unui ulcer sau a unei boli cronice. Acorda timp exercitiilor, mananca sanatos si alege alimentele care iti plac!
Priveste detasat lucrurile. Petrecem prea mult timp si depunem efort mare pentru a controla lucrurile care nu merita. Multe ne ingrijoreaza si chiar nu sunt importante. Pur si simplu suntem prea prinsi in anumite situatii. Putem incerca sa schimbam lucrurile fara sa ne gandim prea mult la ele. In loc sa te lovesti cu capul de un zid, incearca sa privesti lucrurile cu calm si sa faci pasi mici, dar sigur.

Nota: Datele prezentate in articol au rol pur informativ si nu inlocuiesc consultarea medicului de specialitate.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
alinutza - 03/09/2008

sincer ma bucur ca am gasit in sfarsit..un sfat pe masura asteptarilor mele.. vreau sa va spun ca mam regasit in ceea ce contine acest articol..iar cu ajotorul dvs o sa apelez la un medic psiholog...va multumim ca existati.. :)

cristal - 03/05/2011

buna , e foarte bun articolul dar exemplele de prim ajutor sant c-am scurte ? Si cum ne-am putea ajuta singuri in caz de urgenta ? Eu am probleme foarte mari la serviciu sant emigranta si in acelas timp discriminata total vb si rad la adresa mea pe moment se recunoaste a doua zi ma fac in fel si chip se reia discutia zilnic d ela capat si vorbele ajung la depresia mea . cum sa ma ajut ? chiar si natural acum folosesc medicamente din plante dar pentru efect tre" sa beau 3 odata . astept rasp va multumesc

Psihologie

Cum sa imbatranim frumos

Varsta! Subiectul cel mai delicat despre care n...

Psihologie

Top 6 metode prin care iti poti usura viata

In agitatul ritm al vietii cotidiene, cu totii ...

Celebs & Style

Zoe Saldana e cu Bradley Cooper

Zoe Saldana s-a cuplat cu unul dintre cei mai h...

Cultura

Seria Amurg

Cozi interminabile la lansarile cartilor dar si...

Cultura

Originea cuvantului Craciun

Etimologia cuvantului Craciun este una dintre c...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...