7 motive ca sa nu mai cumperi in veci SURIMI
Publicat: 12.08.2015
Surimi - aceste imitatii de carne de crab, impachetate in ambalaje frumos colorate pe care le gasim in congelatoarele magazinelor alaturi de adevaratele fructe de mare si de peste congelat - sunt foarte tentante. Surimi arata a crab, chiar are un pic de gust de crab si este mult mai putin costisitor si intotdeauna disponibil... Dar ceea ce este in surimi, cu adevarat? Ce anume face ca surimi sa arate si si sa aiba gust de altceva decat este?
Haideti sa ne uitam impreuna la surimi, aceasta falsa “carne de crab” pe care unii o baga in categoria "fructe de mare" desi nu exista nici o vietate cu acest nume si apoi poti decide cat de bun si sanatos este surimi pentru tine, familia si copiii tai. Citeste si mai multe despre SURIMI!
-"Surimi" este cuvantul japonez pentru "carne tocata". Pana aici este bine acolo. Cel putin nu e "Inu nu Iki" (respiratie de caine).
- Surimi se face prin zdrobirea carnii unui peste care are carne alba, cum ar fi Pollock, asa ca are consistenta ca o pasta groasa. Nimic care sa ne ingrijoreze pana aici.
- O serie de alte ingrediente se adauga la peste pasta de peste pentru a o face sa arate, sa miroasa, sa aiba acelasi gust si aceeasi consistenta cu a crabului.
Si aici lucrurile devin interesante. Aceasta este lista de ingrediente pentru un brand surimi:
- Pollock de Alaska, apa, albusuri de ou, amidon de grau, zahar, amidon de porumb, sorbitol. Contine 2% sau mai putin din urmatoarele: carne de crab, aroma naturala si artificiala, extract de crab, stridie, homar si peste (somon, hamsii, peste sabie), ulei de peste rafinat, vin de orez, (orez, Aapa, Koji, drojdie, sare), sare de mare, tapioca modificata, caragenan, faina de ignam, hidrolizat de soia, porumb, grau si proteine, clorura de potasiu, inosinat disodic si guanilat disodic, pirofosfat de sodiu, carmin, paprika.
Sa ne petrecem cateva minute aici, la lista ingredientelor folosite pentru prepararea surimi. Pe langa diversele feluri de amidon (grau, porumb, tapioca, si soia), arome artificiale, mai exista apoi si niste chestii pe care nici nu putem sa le pronuntam prea bine si nici prea usor...
1. Clorura de potasiu
Nu, chiar nu este greu de pronuntat, dar ce este clorura de potasiu? Este un inlocuitor de sare despre care s-a dovedit ca mareste considerabil riscul de aparitie de boli cardiovasculare, slabiciune musculara, paralizie, tulburari gastro-intestinale, greata si varsaturi.
2. Inosinat disodic si guanilat disodic
Inosinatul disodic este un E. Are numarul E631 si face parte din categoria E-urilor suspecte.
Guanilatul este si el un E cu... probleme: are numarul E627 si face si el parte din categoria E-urilor suspecte...
Nici unul dintre acesti aditivi nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Acesti aditivi alimentari se descompun in purine, substante precursoare ale acidului uric, de aceea este interzisa consumarea lor de catre persoanele care sufera de: astm, guta, reumatism, calculi renali sau biliari.
Ambii aditivi provoaca dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase, cresterea nivelului de colesterol.
Sunt potentiatori de arome utilizate impeuna cu glutamatul monosodic (MSG). Unele persoane sunt sensibile la MSG sau pur si simplu nu-l doresc in mancarea lor pentru ca stiu cat este de periculos, asa ca anumiti producatorii folosesc diferite alte forme de produse chimice similare, ca sa nu listeze MSG pe eticheta cu ingrediente...
3. Sodiu pirofosfat / Pirofosfat acid de sodiu
Sau ii putem spune la fel de bine E450 - un aditiv alimentar cristalin, folosit pentru a mentine nivelul de aciditate si pentru a tine celelalte ingrediente impreuna. Acest aditiv sintetic cu rol de stabilizator se adauga alimentelor pentru stabilizarea ingredientelor.Are si rol de emulgator pentru ca este o substanta chimica folosita la obtinerea unui amestec format din doua lichide insolubile unul in celalalt. Produce afanarea chiar din timpul formarii aluaturilor. Pirofosfatul acid de sodium (E450) se afla si el in categoria "E-uri suspecte". Pirofosfatul acid de sodiu este nociv organismului deoarece impiedica fixarea calciului in oase, faciliteaza instalarea osteoporozei, provoaca alergii, provoaca iritatii ale ochiilor si a pielii, impiedica asimilarea mineralelor, modifica echilibrul dintre calciu si fosfor din organism.
4. Carmin
Acesta este colorantul care face pasta de surimi sa arate rosu ca un crab la exterior. Carminul (numit si carmaz, rosu natural 4, C.I. 75470 sau E120) este un pigment al unui colorant rosu-deschis care se obtine din sarea de aluminiu a acidului carminic, substanta secretata de unele insecte exotice, cum ar fi cosenila rosie si cosenila poloneza. Adica e un prag de gandaci... E120 este folosit ca termen general pentru un colorant rosu-profund cu acelasi nume. Carminul este folosit in produse alimentare colorate, cum ar fi iaurtul "cu fructe" si in anumite marci de sucuri, in special cele colorate in rosu-rubiniu. E120 se mai utilizeaza la fabricarea florilor artificiale, a vopselelor, a cernealurilor si in anumite produse cosmetice. Unele companii de produse alimentare au ajuns sa aiba mari probleme de la utilizarea acestuia, deoarece provoaca alergii.
5. SURIMI - Alte ingrediente care te imbolnavesc
In ceea ce priveste celelalte elemente care par lipsite de risc, aflam ca nu e chiar asa.
- sorbitolul este o forma de zahar care provoaca cataracta prematura, retinopatie si neuropatie periferica.
- caragenanul este un extract de alge marine care desi pare sa fie un produs natural, provoaca inflamatie gastro-intestinale, iritarea intestinului si chiar cancer.
- soia hidrolizata este MSG, o excitotoxină care provoaca leziuni ale creierului, predispune la inflamatia ficatului, a aparitiei displaziei, la ingrasare si la obezitate.
6. Continutul ridicat de sodiu
Chiar daca surimi are un continut scazut de grasimi, surimi are un mare continut de sodiu - doar doua bucatele "carne de crab" contin mai bine de 20 la suta din aportul total de sodiu recomandat pe zi pentru un adult. Ce face excesul de sare in organism? Iti spunem doar ca o dieta prea bogata in sare este extrem de periculoasa in special pentru persoanele care sufera de boli de inima, crescand riscul infarctului si pe cel al accidentelor cardiovasculare.
7. Surimi este o sursa de proteina de proasta calitate
Deoarece surimi este (doar in principiu) peste, acesta ar trebui sa fie o sursa de proteine. Totusi, deoarece carnea de peste este putina si restul ingredientelor sunt chimicale, surimi nu este o sursa de proteina de buna-calitate. Comparativ, aceeasi cantitate de linte are de peste 3 ori mai multe proteine,iar branza si tonul de 5 ori mai mult.
Spune acum: mai mananci surimi? Mai ai curajul sa il pui pe masa copiilor tai?
Sursa: Copyright©eLady.ro - 7 motive ca sa nu mai cumperi in veci SURIMI

Comentarii postate (0)
Sanatate

Iodura de potasiu: protectie impotriva radiatiilor, beneficii si efecte secundare
Iodura de potasiu este un compus chimic alb, in...
Sanatate

Cand trebuie sa mergi la medic pentru o ecografie mamara?
La fel ca in cazul tuturor afectiunilor oncolog...
Cele mai citite
Celebs & Style

Uite cum arata Jennifer Lopez in costum de baie!
Uau! Jennifer Lopez isi arata pieptul din cost...
Divertisment

Tratament personalizat contra obezitatii
Cum sa slabim prin controlul emotiilor. Tratame...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails