Agorafobia
Publicat: 18.01.2009

Daca atunci cand va aflati in spatii largi sau aglomerate sunteti cuprinsi de o teama inexplicabila si traiti cu impresia ca nimeni nu va poate ajuta daca ati pierde controlul inseamna ca suferiti de agorafobie.
Ce este frica
Frica normala este o reactie emotionala care are caracter adaptativ, pentru ca in cazul unui pericol ne mobilizam sa luam anumite masuri pentru a ne proteja. Totusi, frica este normala pana la un anumit punct. Daca frica apare atunci cand subiectul se simte rau sau se comporta ca si in cazul unui pericol major, desi situatia in care se afla prezinta un pericol minimal sau inexistent, in mod sigur avem de-a face cu o fobie. Persoana in cauza isi da seama de faptul ca frica sa este nejustificata sau chiar ridicola, lupta impotriva ei, dar nu o poate reprima.
Agorafobia: Cum se manifesta
Atacurile anxioase ale unei persoane care sufera de agorafobie se caracterizeaza prin senzatia de slabiciune, ameteli, palpitatii, senzatia de sufocare, dureri musculare, sentimentul de izolare au irealitate, intunecarea vederii, precum si dorinta de a ajunge cat mai repede acasa, unde persoana respectiva se simte in siguranta. Desi cei care sufera de agorafobie isi pierd uneori controlul, foarte rar se intampla sa lesine sau sa se sufoce. Este foarte important de mentionat ca, in afara situatiei respective, aceste persoane se comporta absolut normal.
Agorafobia: Cauze posibile
Cauzele posibile care ar putea activa in mod profund aceste manifestari difera de la o persoana la alta. Situatia clasica este aceea cand un eveniment neplacut survine intr-o situatie specifica. Astfel, se creeaza un raspuns conditionat care va produce, chiar si atunci cand stimulul lipseste, o reactie fobica. Alte cauze posibile ar fi imitarea reactiei unei persoane mature, in cazul copiilor, sau avertizarea de catre o alta persoana asupra pericolului reprezentat de anumite situatii.
Ce trebuie sa faci cand suferi de agorafobie
Din fericire, persoanele care sufera de agorafobie se pot vindeca intr-un timp scurt, tratamentele aplicate dovedindu-se in cele mai multe cazuri eficiente. O modalitate de tratare presupune administrarea unor medicamente, precum antidepresivele, care au ca efect reducerea anxietatii.
Tratamente pentru agorafobie
O alta cale de vindecare a agorafobiei consta in urmarea unui program de terapie comportamentala care presupune mai ales tehnicide desensibilizare. Persoanele trebuie sa devina constiente ca aceasta frica este una invatata. Ele trebuie sa se familiarizeze cu ea, trebuie sa invete modul cum functioneaza, ce reactii fiziologice produce, cum le influenteaza viata si ce anume fac ele pentru a o mentine. Sfatul specialistilor pentru persoanele care sufera de aceasta tulburare este aceala de a nu incerca sa se trateze singure. Doctorul psihiatru este cel mai in masura sa stabileasca de ce fel de tratament au nevoie pentru a se vindeca si in ce doza.
Un articol de Mariana Dobrica
Sursa: Copyright©eLady.ro - Agorafobia

Comentarii postate (1)
Andreea - 09/04/2011
Nu stiam k sufar de agorafobie pana acum de curand, knd mi-am luat inima in dinti si am mers la doctorul psihiatru. :) Inca fac tratamentul si vreau sa spun k functioneaza de minune Slava Domnului. Oricum nu doresc nici unei persoane din aceasta lume sa sufere de asa ceva. Eu am tinut-o asa vreo 4 ani fara sa-mi dau seama ce am... A fost un chin....dar cu ajutorul lui Dumnezeu am reusit sa descopar ce am... Asa k sfatuiec pe oricine are aceste simptome sa mearga imediat la medicul psihiatru...
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Sanatate

Produsul de baza pentru prepararea blendurilor cu uleiuri esentiale
De ceva timp, aromaterapia capata noi adepti si...
Sanatate

De ce sa introduci gelul de igiena intima in ritualul tau zilnic de ingrijire?
Un gel de igiena intima ar trebui sa fie prezen...
Cele mai citite
Frumusete

5 tipuri de balsam de par pe care ar trebui sa le incerci
Un tratament de ingrijire corecta a podoabei ca...
Frumusete

Masca de par profesionala – 3 produse care iti vor usura viata
Un păr plin de vitalitate, care străl...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails