Cancerul de san. Riscuri si preventie
Publicat: 15.06.2006
Esti speriata, poate ingrijorata, cand vezi noile statistici despre riscul cancerului la san? Majoritatea femeilor se teme cel mai mult de acest cancer la san. Dar cate dintre noi inteleg de fapt adevaratul sau risc? Haideti sa vedem impreuna care sunt riscurile de imbolnavire.
De ce una din noua femei nu stiu exact care este riscul cancerului la san?
Riscul informarii fara o anumita schema este rar folosit. Uneori insa este posibil ca schema sa nu fie bine inteleasa. De exemplu, un risc de 10% in luna iulie 2004 este foarte diferit de unul de 10% din luna iulie 2006.
Media femeilor care sunt expuse riscului este de una din noua (sau 11%), varsta variind intre 20 si 80 de ani. Riscul de la 20 de ani la 50 de ani este de 20%. Dupa varsta de 50 de ani procentul de risc este de 9%. Cand o femeie atinge varsta de 50 de ani fara a fi diagnosticata cu cancer la san, riscul mai scade cu doua procente.
Care este riscul aparitiei cancerului la san la o femeie a carei mama si sora au avut aceasta boala?
Mai putin de 10% dintre femeile cu cancer la san l-au mostenit genetic. Deci, intr-un grup de femei in care mama are cancer, este posibil ca boala sa fie printre factorii ereditari, insa in majoritatea cazurilor cancerul la san nu se transmite. Daca analizam procentul de risc al fiicelor din acest grup, el va fi prea mic pentru femeile ale caror mame au cancer (deci ar putea fi transmis prin factorii ereditari) si prea mare pentru cele ale caror mame nu au. Deci, fiecare femeie a carei mama are cancer este expusa mai mult sau mai putin riscului ereditar.
Pot femeile sa mosteneasca riscul cancerului la san pe linie masculina sau doar pe linie feminina?
Un risc ereditar ridicat al cancerului la san (sau al ovarelor) poate fi transmis atat prin partea tatalui, cat si prin partea mamei. In unele familii aceleasi mutatii genetice care maresc riscul aparitiei cancerului la san maresc de asemenea si riscul cancerului la ovare.
Cum afecteaza terapia inlocuirii hormonilor la menopauza riscul cancerului la san?
Studiile terapiei la menopauza s-au facut pe doua grupuri de femei: cele care luau hormoni si cele care nu luau. Majoritatea factorilor de risc pentru cancerul la san sunt necunoscuti, prin urmare este greu sa construim studii de acest tip (doua grupuri, unul ia hormoni iar altul nu). Din acest motiv, cei care se ocupa cu statistica au aratat diferentele dintre cele doua grupuri. Nu doar hormonii influenteaza riscul aparitiei cancerului la san. Mai sunt si alti factori de risc.
Majoritatea studiilor realizate pe femei care fac terapie de inlocuire a hormonilor la menopauza arata ca nu exista o marire a riscului aparitiei cancerului la san sau ca aceasta este foarte mica. La un grup de persoane care folosesc terapia s-au inregistrat cu 1.5 cazuri mai multe decat intr-un grup care nu a luat niciodata hormoni.
Riscurile prezente la comparatii (de genul: de 1.5 ori mai mare) nu sunt prea folosite fata de aceeasi informatie prezentata ca un risc actual fara a se compara riscurile dintre grupuri. De exemplu, chiar daca o persoana presupune ca terapia de inlocuire a hormonilor creste riscul aparitiei cancerului de la 30% la 50% (1.3 comparativ cu 1.5) acest lucru ar insemna trei cazuri de femei cu cancer la san la 1000 in cursul a 10 ani
Studiile asupra terapiei de inlocuire a hormonilor la menopauza ori arata ca nu exista o crestere a numarului de femei care s-au imbolnavit de cancer la san in general, femeile care au (au avut) in familie un caz sau cele care au o boala benigna, sau arata o crestere mica a riscului care ar putea aparea in grupurile femeilor care iau sau nu hormoni.
Sunt expuse mai mult dezvoltarii cancerului la san femeile cu o boala benigna la san?
Majoritatea femeilor cu boli benigne nu are un risc mai mare de cancer la san. Femeile cu un singur tip de boala benigna, numita atipic hiperplazie au un risc marit. In acest grup, riscul este de aproximativ 0.5% intr-un an. Odata cu trecerea fiecarui an, riscul se micsoreaza. Deci aceste femei au un risc marit, dar nu destul de marit.
De ce carcinomul ductal nu este de fapt cu adevarat cancer?
Pentru majoritatea dintre noi, cancerul se poate raspandi in orice partea a corpului. Carcinomul ductal nu are insa aceasta proprietate, deci nu este un cancer. Ca si celelalte celule din corp, orice celula poate deveni celula canceroasa si poate obtine posibilitatea unei metastaze. Cand carcinomul ductal a fost descoperit, oamenii de stiinta nu au stiut ca aceste celule nu pot intra in metastaza, asa ca au folosit termenul de „cancer” pentru a il defini.
Cat de mult influenteaza varsta primei menstruatii, a menopauzei, a nasterii primului copil sau faptul ca o femeie nu a avut copii, riscul aparitiei cancerului la san?
Acestia sunt factori minori care influenteaza riscul foarte putin, daca nu deloc. Studiile au arata ca la femeile care au mama sau sora cu cancer la san, factorii reproductivi nu maresc riscul aparitiei cancerului la san.
Cat de mult scade tratamentul cu tamoxifen (luat ca masura preventiva de femeile care prezinta un risc ridicat) riscul unei viitoare aparitii a cancerului la san?
Cel mai mare studiu prin care se compara ratele de risc arata ca femeile care au un risc mai ridicat nu au luat Tamoxifen timp de aproape sase ani. Cancerul la san s-a dezvoltat cu 7-10 ani inainte de a fi detectat, deci el probabil era prezent inainte ca femeile sa inceapa sa ia medicamentul.
In termeni absoluti, aproape dupa sase ani, diferenta intre numarul de cazuri de cancer la san dintre femeile care luau si care nu luau Tamoxifen era de 1.8 cazuri la 100 de femei.
Cand ar trebui sa se gandeasca o femeie la riscul cancerului la san din punct de vedere genetic?
Femeile ar trebui sa aiba in vedere trei lucruri in ceea ce priveste testarea genetica:
- costul;
- sansa ca testul sa detecteze o mutatie in familie;
- viata ei sau a rudelor se va schimba din cauza rezultatelor primite.
Ce ar mai trebui sa stie femeile despre riscul cancerului la san?
Pentru majoritatea femeilor, sansele supravietuirii cancerului la san sunt mult mai importante decat riscul diagnosticarii. Marimea cancerului la san este cea mai importanta. Folosind examinarea fizica si mamografiile, femeile se pot asigura ca daca au o forma de cancer de san, aceasta poate fi detectata cat mai din timp.
Femeile la care cancer la san a fost diagnosticat atunci cand tumora are mai putin de jumatate de centimetru, nu au de obicei cancerul extins in tot sanul. In cazul lor, vindecarea atinge o proportie de 90%. Iata de ce femeile trebuie sa puna mare accent pe un program sanatos care sa vizeze sanatatea sanilor prin includerea examinarilor fizice si mamografii periodice.
Sursa: Elady.ro - Cancerul la san

Comentarii postate (0)
Sanatate

Cum sa te bucuri de un somn odihnitor? Afla 3 secrete care iti vor imbunatati viata
Somnul este o parte esentiala a vietii noastre....
Cele mai citite
Familie

3 lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand faci un cadou
Atunci cand vine vorba de a cumpara un cadou pe...
Familie

Cum sa te descurci cu rudele nepoliticoase
Nu ai ce sa le faci, rudele nu poti sa ti le al...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta
Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails