Ce este candidoza
Publicat: 14.04.2006
Mai mult de 75% dintre femei sunt afectate in timpul vietii lor de infectia cu Candida. Candidoza este o micoza: o boala declansata de un microorganism numit candida.
Candida este un fel de ciuperca (cea mai importanta fiind Candida albicans) care poate cauza infectii fungice (candidoze) atat la oameni cat si la animale. Candida creste in laboratoarele medicale sub forma de colonii mari, rotunde, de culoare alba sau crem.
Alt tip de Candida este Candida dubliniensis care pune probleme in cazul pacientilor infectati cu HIV care primesc tratament antifungic.
Prea multa Candida in sangele unei persoane duce invariabil la candidoza.
Cea mai des intalnita infectie cu candida este candidoza orala cauzata de lucrarile dentare acrilice, in special la pacientii mai in varsta. Subiectul acesta a fost dezvoltat pe larg de catre Samaranayake si MacFarlane in 1990, cercetarile fiind prezentate in mai mult de 300 de articole legate de candidoza bucala.
Candida poate fi si unul din numerosii agenti ce pot provoca infectii in reguiunea vaginala. Infectia cu Candida poate fi dificil de diagnosticat, chiar de catre un ginecolog bun si odata descoperita este in general rezistenta la tratament,
In mod normal Candida Albicans se dezvolta in interiorul vaginului datorita Ph-ului acid din aceasta zona (5.0 - 4.0). Dar adevarata "casa" a candidei este mucoasa intestinului subtire.
Un individ perfect sanatos are o doza mica de Candida in sange, iar aceasta pune probleme doar and incepe sa se inmulteasca necontrolat. Inmultirea poate avea loc pe fondul unei scaderi a imunitatii datorita prezentei toxinelor endogene sau exogene.
Manifestarile Candidozei
La femei, o proliferare excesiva a candidei poate da scurgeri in zona genitala, insotite uneori de mancarimi sau usturime la urinare.
La barbati, Candida cauzeaza inflamarea penisului, mici eriteme de culoare rosie, cu suprafata lucioasa, insotite de mancarime sau usturimi.
Factori favorizanti ai infectiei cu Candida
In particular, prezenta candidei poate fi evidentiata dupa terapia cu antibiotice sau cortizon, ca urmare a folosirii contraceptivelor orale, a unor medicamente ce actioneaza asupra sistemului nervos central (tranchilizante, somnifere), pe perioada sarcinii sau in urma tratamentelor cu medicamente antiulceroase.
Proliferarea candidei se datoreaza si unei diete incorecte, caci in mod fundamental ciupercile se hranesc cu carbohidrati simpli. De fapt, pofta nestavilita de paine, cartofi, pizza sau dulciuri este unul din semnele unei infectii cu Candida.
In urma cercetarilor s-a descoperit ca o serie de boli se datoreaza de fapt prezentei candidei in intestinul subtire: oboseala cronica, depresia, anxietea, bulimia, anorexia, colonul iritabil, constipatia, diareea. Chiar si unele afectiuni dermatologice ca dermatita seboreica si psoriazisul se presupune ca ar fi legate de Candida.
In randurile urmatoare vom face o expunere cu scop informativ asupra metodelor terapeutice existente. Cele doua tipuri de abordari trebuie folosite impreuna pentru a obtine rezultate.
Nota: aceste metode nu trebuie folosite fara consultarea prealabila a unui medic specialist, in scop autocurativ.
Abordarea alimentara
Daca doresti sa elaborezi o dieta corecta atunci trebuie sa iti stabilesti nevoile individuale. Prin terapia alimentara se urmareste stoparea hranirii Candidei si reechilibrarea organismului.
Abordarea nonalimentara
1. Nistatina
Acest antifungic poate fi luat in cantitati variabile si este indicat in special in candidoza interna. In fiecare caz, eficacitatea sa este relativa.
2. Uleiul de arbore de ceai (Tea Tree Oil)
Acest ulei vegetal al plantei numite Melaleuca alternifolia a fost folosit din vremuri stravechi de catre aborigenii din Australia pe post de antiseptic. Poate fi intrebuintat pentru manifestarile cutanate ale infectiei cu Candida. Trebuie diluat inainte de folosire caci la fel ca multe alte uleiuri esentiale contine cineol 1.8 care este extrem de iritant.
3. Aplicatii locale in zona genitala
In cazul in care infectia se manifesta si in zona organelor genitale feminine sau masculine, atunci se vor face in acesta zona aplicatii cu antifungice specifice recomandate de medicul ginecolog.
4. Detoxifierea organismului
Detoxifierea poate fi realizata prin intermediul unor purgative vegetale.
Este foarte important sa incepeti orice forma de terapie prin detoxifierea organismului, pentru a elimina din intestin orice urma de alimente nedigerate care pot provoca formarea de toxine.
5. Fluconazol: poate fi extrem de folositor caci este un antimicotic puternic dar este necasar sa va atentionam ca nu este foarte bine suportat de catre ficat. Eficacitatea sa variaza de la caz la caz.
6. Suplimente alimentare
- Complex de multivitamine si minerale: doar cele care nu contin fermenti si vitamina B12.
- Vitamina C: dozaj variabil.
- Seleniu: o data pana la trei ori pe zi.
- Lactobacillus acidophilus: a se lua in cantitati mari, pe stomacul gol.
- Enzime pentru digestie: dupa mese si inainte de culcare.
- Vitamina E: pentru intarirea sistemului imunitar.
- Beta caroten: pe post de imunostimulator.
7. Igiena riguroasa si lenjerie din bumbac.
Se recomanda o igienta extrem de riguroasa, iritatiile putand fi calmate prin bai caldute in apa calda in care se adauga bicarbonat de sodiu. Aproximativ 10 g de bicarbonat sunt suficiente pentru apa din cada. Se evita folosirea de cosmetice (geluri de baie, spumante, sapunuri) excesiv de parfumate, deoarece acestea sunt agresive si agraveaza iritatiile provocate de candidoza. Nu trebuie sa folositi lenjerie si nici pantaloni foarte stramti. Se recomanda numai folosirea lenjeriei din bumbac. Trebuie sa stiti ca imbracamintea din fibre sintetice favorizeaza dezvoltarea ciupercii, deoarece pielea nu respira si din cauza caldurii emanate de corpul uman, pielea transpira si se creeaza un mediu propice care favorizeaza inmultirea ciupercii din cauza caldurii si a umezelii intretinute de materialele sintetice.
8. Exercitii fizice
Exercitiile fizice se vor practica in mod regulat din mai multe motive. Favorizeaza eliminarea toxinelor prin transpiratie si regleaza motilitatea intestinala.
9. Meditatia:
Sedintele de meditatie trebuie executate regulat, aproximativ 20-30 de minute zilnic. Meditatia scade nivelul stresului, un alt factor care favorizeaza aparitia candidozelor.
10. Controlul partenerului
Partnenerul trebuie obligatoriu sa mearga la un control. Acest lucru este necesar, deoarece Candida poate fi localizata la nivelul organelor genitale (mucoasa vulvo-vaginala la femei si penisul la barbati). Daca ati fost diagnosticata cu Candida, se impune de obicei ca si partenerul sa urmeze un tratament simultan cu dumneavoastra.
Nota: Metodele de mai sus nu trebuie folosite sub niciun motiv fara consultarea prealabila a unui medic specialist.
Sursa: eLady.ro - Portal pentru femei

Comentarii postate (3)
TARA - 08/05/2009
Buna ziua.In data de 7 a lunii mai 2009, am fost diagnosticata cu CANDIDA. mi s a prescris tratament de la medicul ginecolog..si ar vrea sa va rog daca imi puteti spune care sunt alimentele de baza care trebuie folosite. va multumesc
Alina - 22/01/2010
Eu m-am confruntat cu candida timp de aprox 3 ani si am reusit sa scap cu ajutorul vaccinului IBC10 de la Institutul Cantacuzino, este mai ieftin decat orice tratament, nu are efecte adverse si kiar are efect, pentru zona exterioara m-a ajutat ustoroiul. Este singurul tratament care a functionat in cazul meu. Tratamentele date de medici sunt niste prostii, doar inlatura simptometele, nu trateaza.
rodica - 30/04/2010
M-am confruntat cu aceeasi problema, candidoza, dar am rezolvat-o printr-un regim special si nu numai! Extractul de mladite de maslin, uleiul de oregano, usturoiul sunt doar cateva din produsele naturale ce mi-au venit in ajutor! Tratamentele disponibile in acest moment pe piata farmaceutica, cum ar fi toate tipurile de antimicotice destinate tratarii candidozei, nu mi-au fost de nici un ajutor, ba chiar mi-au deprimat sistemul imunitar, facandu-ma susceptibila la alte infectii
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Sanatate

TOP 5 lucruri importante pe care NU le stiai despre igiena dentara si produsele naturale
Igiena orala este esentiala in viata fiecarei p...
Sanatate

Cum sa te bucuri de un somn odihnitor? Afla 3 secrete care iti vor imbunatati viata
Somnul este o parte esentiala a vietii noastre....
Cele mai citite
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails