Bulimia
Publicat: 23.02.2007
Etichete:
Bulimia este o tulburare de alimentatie in care perioadele in care se mananca foarte mult (se infuleca) alterneaza cu cele in care se incearca eliminarea fortata a respectivelor alimente. Un numar foarte mare de persoane, majoritatea femei, sufera de aceasta afectiune. Daca esti bulimica sau cunosti persoane care sufera de bulimie trebuie sa incepeti imediat un tratament. Bulimia poate fi vindecata, mai ales daca este descoperita din vreme.
Ce este bulimia
Bulimia este o tulburare de alimentatie cauzata de numerosi factori psihologici. Aceasta afectiune a fost descoperita la inceputul anilor ’80 si initial a fost considerata ca unul dintre efectele anorexiei. Totusi, aceasta dereglare de alimentatie este diferita de anorexie, pentru ca presupune un ciclu de infulecare – vomitat. Cei care sufera de bulimie consuma cantitati impresionante de alimente intr-o perioada foarte scurta de timp, dupa care se simt vinovati si incearca sa elimine fortat.
Spre deosebire de anorexici, bulimicii sunt constienti ca se confrunta cu o dereglare de alimentatie. De cele mai multe ori, acestia nu pot fi depistati pentru ca stiu sa-si ascunda foarte bine boala.
Adolescentele si episoadele de bulimie
O mare parte dintre bulimici este formata din adolescente sau tinere, ceea ce nu inseamna ca celelalte categorii de persoane nu pot suferi de aceasta afectiune.
De regula bulimia apare dupa ce persoana in cauza s-a confruntat cu problme grave cum ar fi abuzul emotional sau sexual si stresul intens. De exemplu, incheierea unei realtii, mutatul intr-un alt oras sau inceperea liceului se pot transforma in factori care determina aparitia bulimiei. In plus, 50% dintre anorexici pot deveni bulimici.
Bulimia este o dereglare de comportament alimentar care afecteaza aproximativ 10% dintre tinerele pana in 22 de ani. Desi se considera ca bulimia este o afectiune cu care se confrunta doar femeile, 10% dintre bulimici sunt barbati tineri. Bulimia este o boala care poate fi tratata, dar poate deveni letala daca se refuza tratamentul. In situatii extreme, la bulimici decesul apare in urma inanitiei (infometarii) sau atacului de cord. De asemenea, persoanele care sufera de aceasta afectiune pot avea tendinte suicidale.
Ciclul bulimic
Bulimia se manifesta printr-un ciclu continuu de infulecat – incercare de eliminare fortata a alimentelor. Acest ciclu este foarte greu de intrerupt si poate fi cauzat de sentimente precum: depresie, plictiseala sau furie. Bulimicii nu infuleca si vomita in fata celorlalti, ci fac aceasta pe ascuns. In functie de gravitatea bolii, ciclul de infulecat – vomitat se poate repeta de mai multe ori pe zi sau pe saptamana. Daca nu se recurge la tratament, frecventa acestui ciclu se poate mari.
Bulimia si obiceiul de a infuleca merg mana in mana. Obiceiul de a infuleca apare atunci cand o cantitate mare de mancare este consumata intr-o perioada scurta de timp. Cu totii avem perioade cand mancam mai mult decat ar fi normal, dar infulecatul presupune consumul unui cantitati exagerate de alimente. In timpul unei "sedinte de infulecat" se pot consuma intre 1000 si 20.000 de calorii, ceea ce va crea o senzatie de discomfort. De regula, mancarurile care se consuma sunt bogate in carbohidrati si calorii. In timp ce infuleca, bulimicul are impresia ca nu se poate opri din mancat pentru ca nu se satura.
Cum se manifesta bulimia
Incercarea de eliminare a alimentelor consumate intervine fie la o scurta perioada de timp dupa ce s-a infulecat, fie o ora sau doua mai tarziu. Incercarea de eliminare a alimentelor cuprinde toate modalitatile prin care se poate compensa un consum ridicat de mancare. Printre cele mai frecvente practici se numara: vomitatul, clismele sau consumul de diuretice si laxative. Unii bulimici incearca sa compenseze consumul ridicat de alimente cu foarte multe exercitii fizice sau prin infometare. Eliminarea alimentelor nu duce la pierderea in greutate, intrucat unele calorii sunt absorbite de corp imediat ce au fost consumate. In plus, bulimicii vor avea impresia ca pot infuleca foarte mult, deoarece mai apoi pot elimina respectivele alimente.
Bulimia: cauze
Deocamdata nu se cunosc cauzele exacte care determina aparitia bulimiei, dar o serie de cercetatori sustin ca aceasta dereglare alimentara este determinata si de factori biologici. Bulimicii par sa aiba un nivel mai scazut de triptofan, o substanta chimica ce se gaseste in mancare, care are rolul de a controla productia de serotonina din creier. Serotonina este responsabila de reglarea poftei de mancare si a starii de spirit. Bulimia este probabil si un rezultat al promovarii obsesive a persoanelor care au silueta zvelta ca un model de succes.
Simptomele bulimiei
Pentru ca aceasta dereglare de comportament (mancatul compulsiv urmat de voma provocata, clisma, diuretice si laxative) este foarte greu de detectat, este important sa cunoastem simptomele bulimiei. In cele ce urmeaza iti prezentam cateva simptome ale acestei afectiuni:
- mancatul necontrolat (compulsiv)
- persoana in cauza mananca foarte mult, dar nu se ingrasa
- persoana respectiva merge foarte des la baie, in special dupa ce a mancat
- ochii inrositi
- respiratie urat nirositoare
- taieturi sau basici pe palme
Mancatul compulsiv mai poarta numele de mancat necontrolat, mancat pe fond nervos, hiperfagie.
Citeste mai multe despre:
Mancatul compulsiv
Stresul si mancatul compulsiv
Strategii pentru depasirea momentelor in care mananci compulsiv
Mancatul compulsiv: Tratament
Cum ajuti pe cineva care sufera de mancat compulsiv
Bulimia: consecinte
Desi bulimia nu duce la pierderi mari in greutate, aceasta dereglare comportamentala este la fel de periculoasa ca si anorexia. Consecintele bulimiei pot fi cu adevarat infricosatoare. Incercarea de eliminare a alimentelor dauneaza sanatatii organismului si, in situatii extreme, poate cauza decesul.
Bulimicii se plang de dureri de gat, arsuri de stomac sau de balonari. Vomitatul in exces face ca acidul din stomac sa se ridice in esofag si astfel apar diverse boli, printre care si ulcerul.
Si dintii pot fi afectati de vomatul excesiv. In plus din cauza bulimiei, organismul se deshidrateaza si pierde cantitati mari de potasiu, sodiu si clor. Fara de acestea muschii, nervii si rinichii nu pot functiona normal,
Din cauza durerilor mari care apar in urma bulimiei, foarte multi pacienti devin depresivi, iar o parte din ei incearca sa se sinucida. Principala cauza de deces in randul bulimicilor este sinuciderea.
Cum se trateaza bulimia
Ca si anorexia, bulimia se poate trata daca se urmeaza un tratament de lunga durata. Tratamentul se poate intinde pe mai multi ani, dar majoritatea celor care au acceptat sa se trateze a reusit sa revina la un mod de viata normal. Ideal ar fi ca tratamentul sa se inceapa la putin timp dupa ce a aparut boala, pentru ca astfel cresc si sansele de recuperare.
Cei care sufera de forme usoare de bulimie nu au nevoie de spitalizare pentru a fi tratati.
Cel mai eficient tratament in cazul bulimiei ramane terapia comportamentului cognitiv, in cadrul careia pacientul este ajutat sa-si redobandeasca respectul de sine. In cazul persoanelor care sufera de bulimie cronica este necesara spitalizare pentru tratare. In functie de gravitatea afectiuni se va prescrie si o medicamentatie adjuvanta.
Daca suferi de bulimie nu trebuie sa te dai batuta. Bulimia poate fi tratata cu succes, daca accepti sa fii tratata.
Spune si tu NU MASURII ZERO!
Intra pe forum si discuta cu noi acest subiect:
"Fata perfecta" varianta actuala - un sac de oase, Promovarea bulimiei si anorexiei
Sursa: Copyright © eLady.ro - Bulimia

Comentarii postate (14)
roxana - 27/05/2008
as dori sA stiu dupa cata vreme de vomitat fortat devi bulimic?eu mananc si vomit de 9 luni am slabit 9 kg dar nu ma simpt bine de loc.daca mananc si nu vomit ma simt foarte rau/ce trebuie sa fac va rog ajutati ma
roxana - 27/05/2008
va rog sa mi raspunda cineva
Enache Gabriel - 29/08/2008
urmeaza regimul mihaelei bilic : traiesc deci ma abtin, succes
ionela - 29/08/2008
amice, esti idiot - vorba lu` caragiale; bulimia este o boala, BOLILE NU SE VINDECA CU DIETE!
George - 30/03/2009
mi place mult tema voastra! Bine faceti ca abordati problema. Va multumesc.
Alexandru - 09/06/2009
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cumva deorece prietena mea sufera de aceasta boala si as vrea so ajut intrun fel sau altul sa scape de ea...este bulimica de aproape un an si orice mananca da afara fara sa vrea.Va rog sa ma ajutati daca se poate.
adina cata - 01/11/2010
am suferit de bulimie 2 ani de zile.nu e o gluma,e o boala complexa nu e numai mancat si vomitat.an primul rand este foarte greu sa recunosti ca ai o problema.la anceput am considerat ca e o metoda usoara de a slabi.cand miam dat seama ca nu ma mai pot controla si ca am o problema.a intervenit rusinea nu voiam sa fiu descoperita e un calvar mananci pe ascuns si te chinui sa vomiti ca sa nu se vada burta si cat ai mancat,o alta problema era faptul ca oricat as fi fost de slaba eu ma vedeam grasa si urata oribila.nu stiu cum trateaza medicii bulimia nu am fost niciodata la medic pt problema asta dar eu va zic ca un pas important an vindecare e sa accepti ajutorul celor ce te iubesc.sa te uiti an fiecare dimineata an oglinda si sa spui sunt frumoasa adica sa ati recastigi respectul de sine,sunt foarte importante complimentele din partea celor din jur,nu e o prostie credetima am trecut prin asta.baiatului care cerea ajutor pt prietena lui:spunei an fiecare zi cat e de frumoasa cat de mult o iubesti inventeaza ceva sa ai distragi atentia de la mancare,multa liniste sufleteasca cat mai putini nervi,discuta cu ea despre asta,expunei riscurile bolii,atrageo spre activitati care ai fac placere si nu au legatura cu mancarea,mult succes.credetima numai cei ce au trecut prin asta pot antelege
raluca - 29/04/2011
Intr-adevar...numai cei care au aceasta boala inteleg cum e sa traiesti acest calvar. Eu am bulimie de 11 ani (de la 14 ani).Nici nu-mi pot imagina cum de imi mai rezista organismul!Ma lupt cu remuscarile, depresia, lipsa de energie, reprosurile parintilor, ideea ca e un pacat. Am luptat prea mult, acum am obosit...vreau doar s se termine odata viata asta!
Irina - 06/03/2012
Sora mea sufera de bulimie, mananca foarte mult si vomita tot ce mananca. Se intampla de mult timp, cred ca de 2 ani si abia acum am descoperit. E foarte slaba, are si diabet. Cred ca e bine ca in sfarsit constientizeaza, insa nu se poate abtine de la mancare, vrea tot timpul sa manance, face asta pe ascuns si nu se poate abtine nici sa vomite. mi-a zis ca in maxim 15 minute dupa ce manaca vomita, nu poate sa se abtina deloc. Daca stie cineva cum trebuie sa reactionez, cum sa o ajut, cum sa vorbesc cu ea, ce sfaturi sa-i dau, ce mancare sa-i fac... va rog, am nevoie de ajutor.
maria - 10/04/2012
sunt casatorita si am o fetita. Dupa nastere am devenit obsedata sa slabesc am si reusit dar dupa ce am slabit 23 kg am devenit bulimica. nu infulec, dar si o felie de paine de am mancat o vomit de frica sa nu ma ingras.nu stiu daca am motive sa fiu bulimica sotul ma iubeste toata lumea imi admira corpul mai ales ca am nascut acum 9 luni dar nu ma pot abtine nici de la mancare dar nici sa vomit.
Bianca - 23/09/2012
Buna ziua nicu nu stiiu cum sa incep dar ce e clar e ca sufar de bulimie de mai bine de 2 ani mie foarte rusine sa recunosc ca sufar de aceasta boala as vrea din toata inima sa ma vindec dar nu stiu cum va rog ajutatima nu mai rezist asa si sper sa nu fac vro gresala va multumesc
anonim - 27/03/2014
si eu sufar de bulemie nervoasa am acese de a manca continu dupa care ma simnt complet vinovata si mie frica sa nu ma ingras nici nu poti vb cu oricine pt ca poate multi au tendinta de cele mai multe ori sa judece sau sa ne trimeata la phiholog pe cei care ne confruntam cu aceasta bola stiu ca intr-o zi vom reusi nu-mai ca e nevoie de foarte multa ambitie si de foarta multa dragoste din partea persoanelor ce ne inconjoara
Elena - 30/12/2014
Salut, Am aceasta problema de la 18 ani, adica de 10ani. Timp de aproximativ un an am renuntat la asa ceva pentru ca mi-am gasit pacea interioara si duceam o viata sanatoasa si plina de iubire, dar acum traiesc intr-o alta tara, pe care o urasc, cu mancare extrem de proasta si cu un stres extraordinar. Sunt singura si imi este foarte greu sa ma abtin. Cei care nu trec prin asa ceva nu te pot intelege si te judeca. Este foarte greu sa renunti daca nu ai linste si pace in jurul tau. Cand am renuntat, avem un corp extraordinar pe care l-am obtinut prin munca, reeducarea metabolismului si mult sport. Acum, und em-am mutat imi este efectiv foarte greu sa fac miscare - si nu imi caut scuze, fiindca sunt o persoana care a facut sport de performanta si are sportul in sange- si am inceput iar sa ma ingras, sa recurg la asa cv - mentionez ca tot ce manac se duce pe alte cai neortodoxe. Si iar trec prin faze de depresie si de ura fata de propria-mi persoana. Cu ce ma ramas? Cu - dinti sparti - carii - oboseala depresie - aritmie - dureri cardiace - puls foarte mic 42-48 deci nu cred ca se trage de la asa ceva, dat fiind faptul ca am facut sport - piele uscata si scorojita - caderi masive ale parului - balonari excesive si multe altele. Tratament nu cred ca exista, dar daca aveti totusi... Sper ca nimeni sa nu treaca prin asa ceva...
Acea fata... - 17/09/2016
Buna seara...regret ca trebuie sa vorbimn depre asa ceva si cu toate astea este o necesitate. Sunt bulimica si eu de aproximativ 2 ani, dar inainte am inceput cu anorexia ...efectiv nu mancam mai nimic....beam ceaiuri si apa mai mult de 6 -7 litri pe zi...macar nu mai simteam foamea....dar toate astea pana intr-o zi cand am dat iama in tot ce aveam de mancare....si asaa inceput! Acum insa placerea de a manca de atunci a devenit un CHIN...gandurile mele sunt indreptate spre mancare ...dar si spre pregatirea terenului care sa imi ofere posibilitatea de a varsa. Efectiv mi-am distrus viata...si culmea sunt constienta de astea dar nu ma pot opri...!! Din cauza asta evit intalnirile si iesirile cu prietenii...din cauza asta am spart toti bani pe care m-am chinuit candva sa ii agonisesc...din cauza asta nu mai am menstruatie, sunt mereu obosita...a trebuit sa vizitez stomatologul, nu pot dormii noaptea, nu ma mai pot concentra cum trebuie la munca , nu mai imi doresc sa fac nimic toata ziua...! Eu eram o gospodina , mai mica asa ...faceam dulciuri fel si fel, faceam mancare diversificata, ma intretineam de toate cele necesare pentru iarna si nu numai, dar acum sunt ca un sac de oase fara viata care din te miri ce motive misca pe pamant. De multe ori ma rog sa se intample ceva si sa dispar...de multe ori am baut ca sa uit de mancare, m-am apucat si de fumat...ca sa fie treaba completa. Am fost internata si am urmat tratament psihiatric pentru depresiile crunte cu care m-am confruntat. Cat am fost in spital....nu am vomitat , dar mancam mai nimic, falsam ca mananc la masa , iar apoi fugeam la toaleta unde nu vomitam , dar faceam genuflexiuni...1000 atingeam linistit pe zi. Va zic sincer ca simt ca nu mai am putere, ca simt ca nu mai am vlaga si pofta de viata. Va zic sincer ca sunt seaca, trista si deprimata. Sincer as vrea sa pot exprima in cuvinte ceea ce simt , dar imi dau seama ca nu le gasesc ...pot sa asociez insa tot ce simt si ce traiesc cu o noapte NEAGRA si totala...as vrea sa vad macar o luminita ....dar singura care imi invadeaza gandurile este aceea de a-si face Dumnezeu mila de mine si sa ma ia sus la el. La sinucidere m-am gandit , dar consider ca este un pacat prea mare fata de Domnul nostru Dumnezeu si ca sunt prea mica eu ca sa omor ceva ce El a creeat! As vrea sa pot vorbi cu cineva despre asta, as vrea sa redevin eu ...Acea fata plina de viata si cu zambetul mereu pe buze , acea fata saritoare si implicata in ceea ce se intampla in jurul ei....as vrea si de asta CER AJUTOR...indiferent sub ce forma ar fi...Daca exista cineva ....daca exista un ingeras si pentru mine.....daca exista ceva ...orice care sa ma readuca la viata promit ca voi fi vesnic recunoscatoare!!! Este o suferinta cumplita care te stinge cu fiecare ora, este o suferinta groaznica care sterge tot ce este frumos din tine! Nu ramaneti indiferenti la cele scrise! Adresa mea de e-mail este: maminut_teodora@yahoo.com! Poate reusim impreuna! Cu toata increderea va pup! O noapte linistita
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Regim si Diete

Cum sa iti mentii greutatea dupa dieta
Acum, haideti sa vorbim sincer: de cate ori ai ...
Cele mai citite
Bebelusi si Copii

Sindromul febril in pediatrie: diagnostic si tratament
Temperatura normală a corpului variază...
Bebelusi si Copii

Examene Cambridge pentru copii â care este examenul potrivit pentru copilul tau?
Invatarea limbii engleze poate fi in prezent o ...
Articole importante
In forum despre Regim si Diete
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails