Va aflati in:

Articole / Sanatate

Ce este si la ce foloseste chiroterapia

Publicat: 15.03.2016

Ce este si la ce foloseste chiroterapia
Chiroterapia este cunoscuta si sub denumirea de chiropractica. Ea apartine domeniului medicinii alternative iar numele se trage din limba greaca, de la cuvantul "chiro", care inseamna mana si de la cuvantul "praktikos" care se refera la ceva realizat manual. Totul indica modul in care se realizeaza aceasta terapie: cu ajutorul mainilor unui specialist in domeniu.

Oficial, chiroterapia exista din 1895
Neoficial se pare ca ea a fost utilizata cu mii de ani in urma. Se spune despre aceasta terapie ca aparut oficial in anul 1895. Un doctor canadian pe nume David Daniel Palmer este recunoscut ca fiind drept "tatal" chiroterapiei. Pe atunci el traia in SUA si a vrut sa ajute o persoana care avea probleme cu auzul de mai multi ani de zile. Logica lui l-a dus la ideea potrivit careia din cauza deplasarii unei vertebre se instalase afectiunea auditiva. Au urmat mai multe sedinte in timpul carora doctorul a manipulat vertebra respectiva iar pacientul a simtit cum i s-a remediat partial problema. Palmer a stiut cum sa actioneze ca sa nu dauneze coloanei ci, dimpotriva, sa faca un bine. E foarte important sa se urmeze procedura corecta pentru alinierea coloanei. Doctorul a deschis si o scoala de chiropractica la cativa ani dupa primul caz tratat.

Se lucreaza pe coloana
Prin chiroterapie se realiniaza coloana vertebrala. Se lucreaza pe vertebre in cazul in care sunt deplasate (si se corecteaza pozitia lor) ori in cazul in care exista dureri de spate, de gat. Chiropracticianul este cel care poate sa amelioreze sau chiar sa rezolve si alte probleme de sanatate. El actioneaza doar cu mainile asupra coloanei dar si in alte zone precum tendoanele, gleznele, genunchii (afectiuni ale meniscului), etc. Afectiunile care se produc din cauza unor deficiente la nivelul coloanei implica dereglari ale sistemului nervos asupra carora chiropractica poate actiona. De asemenea, aceasta terapie vizeaza si probleme care tin de sistemul osos, muschi, articulatii, ligamente, etc. In momentul in care o vertebra nu este corect aliniata, ea produce blocaje si apasa pe nervi ceea ce duce la dereglari neuro-hormonale si la intreruperea transmisiei de mesaje de la creier catre anumite parti sau organe ale corpului, adica la probleme de sanatate.

Ce trateaza chiroterapia
Desi seamana cu masajul, totusi este vorba de o practica serioasa ce nu poate fi efectuata de catre oricine. Chiropracticianul trebuie sa fie bine pregatit, sa stie exact unde sa actioneze, cu ce presiune si cum sa efectueze miscarile. Inainte de tratament acest terapeut trebuie cosulte pacientul, analizele si tratamentele pe care i le-a recomandat medicul si sa examineze bine coloana vertebrala sau locul cu probleme. Chiroterapia poate sa ajute la eliminarea durerilor de gat, cap, spate, mijloc, solduri, genunchi, la tratarea unor boli precum sciatica, lumbago, la imbunatatirea afectiunilor inflamatorii ale nervilor, a posturii corporale, a circulatiei (durerile menstruale devin mai usor de suportat) si la redarea mobilitatii. Unii specialisti sunt de parere ca prin chiroterapie se poate incerca reducerea crizelor de epilepsie si tratarea herniei de disc (aici exista totusi anumite retineri). Cei care sufera de osteoporoza nu ar trebui sa incerce acest gen de terapie alternativa.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Miopia - cea mai frecventa afectiune oculara la copii

Miopia este cea mai frecventa afectiune oculara...

Celebs & Style

Justin Timberlake si Jessica Biel s-au logodit!

Dupa o serie de despartiri si impacari, Justin...

Gastronomie

Biscuiti cu lamaie

Daca va place aroma de lamaie, nu trebuie sa ra...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...