Sportiva sau sedentara: avantaje si dezavantaje
Publicat: 05.05.2014

Daca duci un stil de viata sportiv, dupa cum stii, esti complet diferita de prietena ta, sedentara, atat din punctul de vedere al metabolismului, cat si al necesitatilor si tacticilor de slabit. Afla ce ti se potriveste si slabeste cu cap!
Avantaje: Conform studiilor realizate pe aceasta tema, un stil de viata sedentar contribuie la castigul in greutate, dar nu inseamna neaparat supraalimentare. Astfel, ai avantajul de a scapa de excesul de greutate prin cateva exercitii simple. Starea psihica ajuta la scaderea in greutate si determina o ardere mai mare a caloriilor. Si sportul e un factor semnificativ, ajutandu-te sa iti modelezi corpul, arzand grasimi si tonifiindu-ti musculatura, contribuind in acelasi timp la starea ta generala de bine.
Dezavantaje :Ai nevoie nu doar de motivatia pentru a-ti creste nivelul activitatii fizice dar si de timp. Nu va fi atat de greu sa incepi, ci sa rezisti, si sa te mentii, iar, in final, iti va fi foarte greu sa te tii de o dieta sanatoasa, pe masura ce sportul iti va mari atat apetitul, cat si necesarul zilnic de calorii.
Plan de slabit: Incepe cu exercitii usoare, crescand gradual lungimea si frecventa lor, pana cand iti vei determina nivelul potrivit. Va trebui sa iti adaptezi dieta stilului de viata si nevoilor personale.
Incepe prin a inlocui liftul cu scarile, condusul cu mersul pe jos, coboara cu cateva statii inainte de a ajunge acasa si mergi pe jos restul distantei, iesi mai des la plimbare prin parc. Cand te simti in stare sa treci la nivelul urmator, combina cateva exercitii pentru rezultate optime: jogging cu greutati si dans sau aerobic.
Program : Un exercitiu de rezistenta inainte de micul dejun si alte doua activitati oricand in restul zilei, dar lasa 2 ore inainte si dupa masa. Pentru inceput poti face cate 30 pana la 60 minute pe saptamana vreme de 3 saptamani, si apoi cate 2 sesiuni de acest fel. Supa 6 saptamani, tinta ta va fi de 3 sedinte saptamanale, ideale pentru a-ti mentine greutatea.
Necesitati nutritionale: Deoarece iti schimbi programul, fortandu-ti corpul sa lucreze din greu pentru tine, nu este cazul unei diete stricte. Taind din calorii, vei ramane fara energie si te vei simti extenuata, astfel incat e recomandat sa te mentii intre 1800 si 2000 de calorii zilnice. Cu cat vei creste numarul si dificultatea exercitiilor vei avea nevoie de mai multi carbohidrati (paine, paste, orez) care contin vitamina B, proteine (carne slaba, oua, peste) pentru a-ti hrani muschii, calciu, pentru intarirea oaselor.
Profilul sportiv
Avantaje : Tonifiata fiind, necesarul tau energetic zilnic se ridica pana la 2500 calorii, mai mult decat pentru persoanele care duc o viata sedentara. Astfel, ai mai putine kilograme de dat jos, iar metabolismul te ajuta in acest sens.
Dezavantaje: Avand in vedere ca esti intr-adevar sportiva, tot ce poti face pentru a slabi este sa iti analizezi dieta, sa verifici daca e echilibrata nutritional, altfel risti foarte mult sa intampini greutati datorita nivelului energetic scazut, probleme cu oasele, tonus muscular scazut, ducand la o stare generala de sanatate deficitara.
Nu te astepta la minuni, chiar daca muschii tai cantaresc mai mult decat grasimile, increde-te mai mult in oglinda decat in acest raport al greutatilor.
Plan de slabit: Incearca sa introduci exercitii diversificate in activitatea ta fizica si sa te gandesti de 2 ori inainte de a consuma alimente care nu sunt potrivite cu exercitiile tale. Incearca sa iti reduci portiile zilnice: 3 linguri de carbohidrati sunt in general, suficiente, orice exces transformandu-se in grasime.
O alta cauza pentru surplusul in greutate ar putea fi datorat alimentelor nepotrivite: snacksuri, excese de ulei sau unt etc.
Mananca cat mai multa carne slaba si peste, alimente fara grasimi, paine integrala si paste, si renunta la prajeli in favoarea gratarelor, pentru a pastra cat mai mult din vitaminele si mineralele continute in acestea.
Nu trebuie neaparat sa mananci mai putin, doar mai bine!
Program: Probabil ai deja un sport preferat. Nu renunta la el, dar adauga mai multe exercitii, pentru a lucra intreg corpul.
Alege exercitii de rezistenta (alergari, inot, plimbari, mersul cu rolele), pentru a-ti utiliza resursele de grasime si a-ti tonifia musculatura (gimnastica, aqua-gym), fara a exagera totusi cu acestea.
Un program ideal ar fi: 2 x 45 minute exercitii de rezistenta, 2 x 30 sau 45 minute de forta, cu greutati usoare, si o ora de exercitii de coordonare.
Sursa: Copyright©eLady.ro: Sportiva sau sedentara: avantaje si dezavantaje

Comentarii postate (0)
Fitness

Cum sa alegi echipamentul sportiv potrivit pentru sala
Te-ai decis ca este momentul sa faci un lucru b...
Cele mai citite
Celebs & Style

Mary Austin, dragostea lui Freddie Mercury
Aproape nimeni care nu este familiarizat pe dep...
Sanatate

Cum sa te bucuri de un somn odihnitor? Afla 3 secrete care iti vor imbunatati viata
Somnul este o parte esentiala a vietii noastre....
Sanatate

3 terapii naturale pentru imbunatirea sanatatii
Viata in mediul urban si stresul cotidian sunt ...
Articole importante
In forum despre Fitness
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails