Va aflati in:

Articole / Psihologie

Psihoterapia atacurilor de panica

Publicat: 12.04.2012

atacurile de panica, psihoterapie, atac de panica, Psihoterapia atacurilor de panica


Atacul de panica reprezinta o manifestare paroxistica a anxietatii si este insotit de o serie de simptome fizice. Atacul de panica apare brusc si nu dureaza mai mult de 20- 30 de minute. De cele mai multe ori abordarea terapeutica a atacului de panica se confunda cu faptul ca doar tratamentul medicamentos este indeajuns. Medicatia insa are rolul de a actiona la nivel de simptom, de a reduce din intensitatea fricii prin anxiolitice. Se observa ca odata ce se intrerupe medicatia simptomele reapar intrindu-se astfel intr-un cerc vicios. Acest lucru se intimpla deoarece panica este doar un simptom major care atrage atentia ca la nivel inconstient se intimpla ceva.

De fapt am putea spune ca ea exprima un strigat de ajutor venit de la nivelul inconstientului ce se poate constitui intr-un semnal de avertizare ca directia in care a mers viata individului pina in acel moment nu este in acord cu totalitatea fiintei lui. Ce se intimpla de fapt? In linii mari, este vorba despre un conflict intrapsihic inconstient ce se exteriorizeaza prin simptom, simptom ce are rolul de a atrage atentia ca ceva se intimpla , ceva ce nu este benefic.
Dintr-un anume punct de vedere simptomul, aparitia lui, poate fi vazuta si ca benefica deoarece da ocazia ca prin atragerea atentiei sa putem regla ceea ce nu este echilibrat adica acea comunicare intre constient si inconstient esentiala pentru sanatatea psihica

Abordarea optima a atacului de panica se refera insa la abordarea cauzala adica psihoterapie, care poate fi insotita de tratament simptomatic in functie de intensitatea simptomelor si care urmeaza a fi redus pina la a fi interupt continuindu-se apoi cu psihoterapie Psihoterapia are si rolul de a elibera tensiunea psihica care determina aceste simptome si de a aduce lumina asupra motivelor reale ce stau la baza atacurilor de panica. Psihoterapia are rolul de a constientiza, de a afla ce este in spatele acestei frici si ce o determina
Odata descoperit incepe procesul de vindecare deoarece stiind care este cauza putem si actiona asupra ei Fiecare individ este unic si fiecare are o istorie personala. De aceea este nevoie insa de timp si perseverenta.

Netratarea atacurilor de panica face ca persoana sa nu isi poata desfasura viata asa cum si-ar dori si sa devina din ce in ce mai retrasa, mai izolata. Psihoterapia in sine este de un real ajutor pentru ca se lucreaza asupra cauzei , iar acest lucru face ca rezultatele in timp sa fie durabile si viata persoanei sa se desfasoare intr-un mod optim si echilibrat astfel incit sa poata participa in mod plenar la o paleta larga din aspectele vietii ei.

Contrar unei prejudecati care spune ca daca mergi la psihoterapeut sau faci psihoterapie inseamna ca esti nebun, din contra aceasta este nefondata deoarece inseamna ca faci eforturi sa te apleci asupra ta, ca vrei sa iti fie bine si iei in considerare si acea parte din tine care nu poate fi vazuta cu ochiul liber dar care exista, ca daca iti va fi bine si celor din jurul tau le va fi bine, ca tratindu-te ai ocazia sa iti fie mult mai bine si te vei bucura de viata din plin alaturi de persoanele iubite.

Psihoterapeut Liliana Puchea
Adresa cabinet:
B-dul Natiunile Unite, nr.8, bl.104, sc.5, et.4, ap.96, sect.5(punct de reper: parcul Izvor, Palatul Parlamentului, INS)
Telefon : 0722207760
http://cabinetdepsihologiepuchealiliana.blogspot.com/
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Celebs & Style

Meryl Streep pe coperta Vogue

Cu doua premii Oscar (si nu mai putin de 16 no...

Gastronomie

Rulouri de pui cu chilli

De la souvlaki la fajitas, puiul la gratar intr...

Gastronomie

Supa-crema de broccoli, conopida si dovlecel

Toata lumea cunoaste efectul benefic pe care il...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...