Va aflati in:

Articole / Sanatate

Ce nu stiati despre ridichi

Publicat: 08.06.2008

Ce nu stiati despre ridichi
Ridichile au fost mentionate prima data intr-o reteta chineza din secolul XI inaintea erei noastre. Herodot povesteste ca vechii egipteni apreciau in mod deosebit aceasta radacina, in timp ce grecii ofereau zeilor lor ridichi de aur.  

Ridichile apar in proverbe: "Un viermisor intr-o ridiche neagra crede ca intreaga lume e o ridiche neagra" sau "Sa tragi de o ridiche pentru a o ajuta sa creasca nu aduce rezultate multumitoare" si in povesti: va amintiti povestioara in care o ridiche a crescut asa de mare incat toata familia, plus catelul, pisica si soricelul au trebuit sa lucreze impreuna ca sa o scoata?. Au chiar si un festival ! La Oaxaca in Mexic, in fiecare an pe 23 decembrie are loc noaptea ridichilor, in timpul careia mesteri locali sculpteaza si asambleaza din ridichi scene religioase, peisaje rurale, oameni, personaje mitologice sau evenimente din trecut. Localnicii petrec, servesc diferite mancaruri pe baza de ridichi, iar la miezul noptii se anunta sculptura care a castigat marele premiu.

Exista ridichi rosii, albe, negre si mai rar galbene, care variaza in dimensiuni de la micutele ridichi rosii de primavara pana la detinatoarea recordului Guiness care cantarea 31,2 kilograme! Cand alegeti ridichile de luna aveti grija sa fie mici, ferme si netede, in timp ce richile negre trebuie sa fie grele.

Ridichile nu sunt doar bune la gust, ci si sanatoase datorita continutului de minerale si oligo-elemente. Sunt bogate in potasiu si sarace in sodiu ceea ce usureaza diureza. Buna asimilare a calciului este favorizata de raportul mai mare de 1 dintre calciu si fosfor. Contin cantitati rezonabile de magneziu, fier, cupru, zinc si fluor. Aportul lor in vitamina C este considerabil: 100 g de ridichi inseamna 23mg de vitamina C, adica aproape 30% din cantitatea recomandata adultilor in fiecare zi. O larga gama de vitamine din grupa B sunt prezente, in special B9 sau acid folic, vitamina B3 sau PP si vitamina B6. In plus, sunt o buna sursa de fibre alimentare.

In medicina alternativa ele sunt folosite pentru a creste apetitul si imbunatati digestia, impotriva oboselii si depresiei, contra tusei, in insuficienta hepatica, guta, artrite cronice, alergii, astm, pietre la rinichi, rahitism sau paraziti intestinali.

Un articol de Adriana C. Iacob
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.