Va aflati in:

Articole / Sanatate

Cum ne omoara bauturile si alimentele de dieta

Publicat: 12.08.2015

aspartam_400
NutraSweet, Equal, Spoonful, AminoSweet - pe scurt, ASPARTAM... Nume pentru un indulcitor artificial al carui consum a fost strans legat de cancer, obezitate, disfunctii metabolice, malformații congenitale, scleroza multipla, insuficienta renala, orbire, leziuni cerebrale si lista poate continua.
Dar, hei, nu are calorii, nu o sa ti se intample tocmai tie, deci merita! Oare? Asa sa fie? Esti sigura? Mai bine gandeste-te de doua ori inainte de a mai pune gura pe o bautura "de dieta" - mai bine o bei pe cea normala, zaharul din ea pare floare la ureche fata de ce face in corpul tau aspartamul! Hai sa vedem impreuna care sunt "beneficiile" aspartamului pentru sanatatea ta! Speram ca sesizezi sarcasmul...

Aspartamul provoaca stress oxidativ
Un studiu din 2012 a testat daca administrarea de aspartam in mod regulat pentru 90 de zile la sobolani are vreun efect asupra stresului oxidativ. Acest lucru este important pentru ca stim ca stresul oxidativ cronic duce la boli inflamatoare grave, inclusiv artrita, cancer, boala Parkinson, plus un intreg "lot" de maladii groaznice. Ce au descoperit cercetatorii este ca au existat cresteri semnificative de metanol (da, alcool) in sange: "Metanolul in sine si metabolitii sai sunt responsabili pentru generarea stresului oxidativ in creier."
Metanolul nu este parte normala a dietei umane. A devenit des gasit in alimente din secolul al XIX-lea, cand a fost introdus in conserve ca un mijloc de pastrare a alimentelor si inca se mai poate gasi in mancarea conservata industrial.
Metanolul este, de asemenea, o componenta importanta a fumului de tigara. Prin adaugarea de aspartam, riscul de imbolnavire este multiplicat.
Numit un "cal troian" cauzator de bolii, metanol nu este metabolizat eficient de catre organism si capacitatea fiecaruia dintre noi de a-l metaboloza este diferita. Ce se intâmpla cu metanolul odata ingerat? In corpul tau se transforma in formaldehida!
"Formaldehida este cancerigena pentru om" potrivit Comunicatului de presa nr. 153 din 15 iunie 2007 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (O.M.S.), care „a clasat formaldehida in grupa I a agentilor cancerigeni pentru om".
Formaldehida are o toxicitate acuta asupra omului, pentru ca s-a demonstrat ca este iritant al pielii si al ochilor, provoaca dermatite, conjunctivite, dureri abdominale, pneumonie, edem pulmonar, depresia sistemului nervos central, anxietate, convulsii, coma, greata, varsaturi, leucemie, ciroza hepatica, tumori cerebrale, tumori nazale, cancer.
Nu doar ca nu trebuie sa fii expus la aceasta substanta, ci sub nici un fel de motiv nu cred ca vrei sa o inghiti!

Ce ii face stressul oxidativ creierului tau
Stresul oxidativ in creier conduce la boli neurodegenerative cum ar fi boala Alzheimer si la alte forme de dementa. Un studiu anterior, publicat inca din 1996, a investigat legatura dintre aspartam si tumorile cerebrale.
Concluzia a fost urmatoarea:
"Comparativ cu alti factori de mediu legati de aparitia de tumori cerebrale, indulcitorul artificial aspartam este un candidat de elita pentru a explica cresterea recenta a incidentei cazurilor si a gradului de malignitate a tumorilor cerebrale."
Stii ce sunt tumorile maligne? Cancerul rau care te omoara!

Se stie din anii 70 ca aspartamul este toxic si totusi inca exista in mancarea noastra
Inca din 1985 un toxicolog de la Food and Drug Administration (FDA) a depus marturie in fata Congresului ca "potentialul pe care il are aspartamul in aparitia cazurilor de cancer este o chestiune care a fost stabilita dincolo de orice indoiala rezonabila de mai bine de zece ani".

De ce inca se mai foloseste aceasta substanta chimica in zeci de mii de produse alimentare?
Ei bine, tragi singura concluziile necesare daca ai in vedere faptul ca aspartamul este folosit in industria alimentelor si bauturilor de dieta generatoare de profituri de miliarde de dolari. Ca persoana care a fost responsabila pentru aprobarea aspartamului din cadrul FDA refuza sa raspunda la orice fel de intrebare legata de aspartam si de cum a trecut el pe lista substantelor "sigure". Inca se mai fac reportaje despre subiect si desi exista suspiciuni certe ca cei responsabili pentru intoxicarea populatiei au legaturi oneroase cu industria in cauze, nimic nu poate fi dovedit.

FDA a opus rezistenta in mod constant la orice actiune menita sa interzica folositea aspartamului, aceasta substanta chimica toxica in bauturile si alimentele destinare consumului uman. Intr-un tarziu, singura concecinta a fost ca au menitonat ca "anumite persoane ar trebui sa evite sau sa nu utilizeze aspartam, din cauza unei incapacitati care apare rar la unii oameni de a metaboliza fenilcetonurie, un alt ingredient din aspartam."

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara nu este mai breaza decat FDA
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a concluzionat ca aspartamul este sigur pentru majoritatea persoanelor. Cu toate ca exista si studii recente care demonstreaza contrariul!
Fenilalanina, un amino-acid care se gaseşte in aspartam este toxic si afecteaza mai ales femeile insarcinate care sufera de fenilcetonurie, influentand dezvoltarea fatului. Fenilcetonuria este o afectiune congenitala care este ereditara si este provocata de lipsa unei enzime din corp numita fenilalaninhidroxilaza, care are un rol esential in metabolizarea alimentelor cu proteine. In cazul in care copilul nu primeste tratament la timp, boala poate degenera in afectiuni neurologice grave (retard mental), dar si in alte probleme de dezvoltare.

Studiile europene care incrimineaza aspartamul, la fel de ignorate
Doua studii recente arata clar cat de nociv este aspartamul legandu-l de riscul de naștere prematura, cancer la ficat și cancer pulmonar.
Primul, un studiu danez s-a facut pe un esantion de peste 59.000 de femei. Cercetatorii au evidentiat pericolele asociate cu consumul de sucuri carbogazoase indulcite cu aspartam.
Studiul arata ca femeile care au consumat bauturi racoritoare de dieta care contin aspartam au avut, in medie, 38% risc suplimentar de a naște un copil prematur (27% cu un suc pe zi, 35% cu 2-3 sucuri consumate și 78% cu un consum de mai mult de 4 bauturi racoritoare pe zi).
Al doilea studiu, facit de oameni de stiinta italieni a relevat in mod clar ca aspartamul creste riscul de a face cancer la ficat si cancer pulmonar pe termen lung. Studiul, care s-a facut pe șoareci și șobolani a reconfirmat rezultatele a doua studii anterioare.

Concluzie finala
Exista o multime de indulcitori naturali care satisfac nu numai pofta de dulce, dar adauga elemente nutritive necesare organsmului tau. A, si bine-nteles, nu provoca leziuni ale creierului si cancer.
Citeste mai multe despre aspartam
Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22922192
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19896282
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8939194
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Cand trebuie sa mergi la medic pentru o ecografie mamara?

La fel ca in cazul tuturor afectiunilor oncolog...

Sanatate

Sapte beneficii ale consumului de cafea

Cafeaua este, cu siguranta, una dintre cele mai...

Produse

Top 10 beneficii ale achizitionarii hainelor second hand

Intr-o societate axata pe schimbari rapide si c...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara