Va aflati in:

Articole / Dieta Montignac

Metoda Montignac

Publicat: 29.05.2007

Dieta Montignac este un concept nutritional nou ce tinteste dorinta oamenilor de a pierde in greutate eficient si cu efect de durata, de a reduce riscul imbolnavirilor, de a preveni diabetul.

Conceptul din spatele metodei Montignac
Metoda Montignac este fructul multor ani de cercetari si testari. Aceasta dieta este o sinteza a numeroase publicatii stiintifice ce dateaza din anii `80 si rezultatelor de succes ale testelor realizate de catre Michael Montignac impreuna cu un grup de doctori si cercetatori. Din punct de vedere stiintific, metoda este de necontestat. Numeroase lucrari au fost publicate despre metoda Montignac, spre exemplu, lucrarea profesorului Jean Dumesnil, lucrare publicata in noiembrie 2001 in Jurnalul Britanic de Nutritie.

Metoda Monti nu este o dieta de slabire obisnuita
Metoda Montignac nu este o dieta in sensul traditional al cuvantului. A tine dieta inseamna a limita cantitatea de alimente consumata, ceea ce poate fi facut pe o perioada scurta de timp.
Dieta Montignac nu limiteaza cantitatea de mancare consumata. Dieta Monti este un mod echilibrat de a manca deoarece da posibilitatea de a alege, cu inteligenta, din orice categorie de alimente: carbohidrati, grasimi si proteine. Alimentatia ar trebui aleasa in functie de natura nutritionala a alimentelor (caracteristici fizico-chimice) si potentialul acestora de a pastra organismul departe de ingrasare, de a preveni diabetul si riscul aparitiei altor boli.
Testele si cercetarile stiintifice au aratat ca, desi unele persoane sufera de boli patologice, acestea pot fi ameliorate, in majoritatea cazurilor, in mod semnificativ urmand metoda Montignac.
Dieta Montignac ne arata obiceiuri alimentare pentru a ne atinge scopurile
Dieta Montignac ne invata sa adaptam obiceiurile alimentare pentru a se potrivi cu scopurile noastre:
- de a slabi;
- de a preveni riscul ingrasarii;
- de a preveni diabetul de gradul II;
- de a reduce riscul aparitiei bolilor de inima.

Cele doua principii ale metodei Montignac
Primul principiu este acela de depasi ideile gresite precum cele care sustin ca, caloriile sunt cele ce determina ingrasarea. Aceasta convingere, cu toate ca s-a dovedit a fi gresita, este in continuare raspandita si predicata de catre multi dieteticieni.
Cel de-al doilea principiu este de a alege alimentele in functie de valoarea lor nutritionala si a potentialul metabolic.
- Indicata este alegerea carbohidratilor cu indice glicemic scazut, sau foarte scazut.
- Calitatea mancarurilor grase depinde de natura acizilor grasi continuti, dupa cum urmeaza:
- Acizii polisaturati Omega 3 (grasime de peste) si acizii grasi monosaturati (uleiul de masline) sunt cele mai bune alegeri.
- Acizii grasi saturati (unt, carne grasa) sunt de evitat.
- Proteinele vor fi alese in baza originii lor (vegetale sau animale), functie de complementaritatea lor si efectul neutru asupra procesului metabolic de ingrasare (hiperinsulinism).

Cum se aplicam metoda Montignac

Dieta Montignac este divizata in doua faze:
Faza I: faza de pierdere in greutate
Aceasta prima faza variaza in functie de kilogramele in plus ce trebuie eliminate. In afara de a alege grasimi si proteine in mod intelept, aceasta faza consta inndeosebi in consumul de carbohidrati adecvati, in special carbohidrati cu indice glicemic mai mic sau egal cu 35. Scopul este de a consuma alimente ce nu provoaca ridicarea nivelului zaharului in sange dupa fiecare masa. Alegandu-ne mancarea inteligent, nu numai ca impiedicam organismul sa depuna grasimi (lipogeneza), dar se activeaza procese ce duc la eliminarea grasimilor "de reverva" prin arderea si transformarea lor in energie (termogeneza).

Faza II: faza de stabilizare si prevenire a ingrasarii

Carbohidratii vor fi intotdeauna alesi in functie de indicele glicemic, dar in aceasta faza alegerea va fi mai ampla fata de prima faza a metodei. Ne putem chiar spori abilitatea de a alege prin aplicarea unui nou concept, si anume, incarcarea glicemica (o sinteza intre indicele glicemic si continutul pur de carbohidrati) si cel al nivelul zaharului din sange care rezulta consumul de alimente. In aceste conditii, putem manca orice carbohidrat dorim, chiar si carbohidratii cu indice glicemic ridicat.
Este posibil ca dieta Montignac sa nu fie leacul universal pentru a sfarsi tot raul, dar este considerata ca fiind cea mai promitatoare optiune in raport cu dieta conventionala (care practic nu ne-a dus nicaieri).
Dieta Monti este o metoda stiintifica bazata pe rezultatele studiilor efectuate in ultimii 20 de ani. Metoda Montignac este bazata, de asemenea, pe rezultate, asa cum marturisesc oamenii care au incercat-o si doctorii care o prescriu.
Michael Montignac este cel care a propus pentru prima data utilizarea indicelui glicemic (IG) in prevenirea si reducerea obezitatii (incepand cu anii 1990). Multi alti experti in domeniul sanatatii l-au urmat curand. Metoda Montignac este azi parte a unui sistem international de conceptii confirmate de oameni de stiinta din intreaga lume. Printre multi altii se afla si prestigiosul om de stiinta australian J. Brand-Miller si bine cunoscutul epidermiolog american Walter Willett.
Multumita rezultatelor excelente si a efectelor favorabile (asa cum au aratat studiile stiintifice), metoda Montignac s-a dovedit a fi inovativa si cu o extrem de mare contributie in rezolvarea problemelor cu controlul greutatii.

Nota: Inainte de inceperea unei diete de slabire, consultati-va medicul.

Alte diete care se bazeaza pe indicii glicemici ai alimentelor:
Dieta South Beach
Regimul de indice glicemic
Dieta indicelui glicemic
Dieta Montignac
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Dieta Montignac

Cum se mananca corect fructele in dieta Montignac

Am vazut in articolul precedent, Fructele in D...

Dieta Montignac

Indicele glicemic

Definitia indicelui glicemicIndicele glicemic m...

Celebs & Style

Meryl Streep pe coperta Vogue

Cu doua premii Oscar (si nu mai putin de 16 no...

Sanatate

Vaccinul anti-Covid19 si tehnologia mRNA

Ma simt cam ciudat sa scriu despre tehnologia m...

Sanatate

Cum te poti imbolnavi de la stresul pandemiei COVID-19

Medicii raporteaza simptome fizice de la hipert...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...