Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete de cozonac: Secrete

Publicat: 26.11.2008

retete de cozonac, retata de cozonac pufos , retete craciun , retete sarbatori, retete paste, reteta de cozonac


Aluaturile pentru cozonaci sunt cele mai crescute si mai pufoase aluaturi si ele trebuie facute cu atentie si rabdare.
Aluaturile, in functie de elasticitate, sunt de doua feluri aluaturi tari si aluaturi moi. Aluaturile pentru cozonac sunt aluaturi moi, pe baza de oua si un ingredient pentru dospire.
Aluatul de cozonaci e foarte delicat si sensibil si daca e sa ma gandesc la sfaturile bunicii, pe scurt, pentru a prepara un cozonac bun, trebuie sa tinem cont de urmatoarele sfaturi generale.

Cum si unde se fac cozonacii
# In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent;
# Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte);
# Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l);
# Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti;
# Nu puneti prea multa faina; adaugati cate putina si framantati bine de fiecare data;
# Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, si elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii;
# Framantati fara mila;
# Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.

Din ce se face o reteta de cozonac
Aluatul pentru cozonac se face in general din:
# faina;
# oua;
# lapte sau apa;
# zahar;
# drojdie de bere.

Cum se face cozonacul
Drojdia se desface in lapte sau apa calduta, se amesteca cu un pic de zaharsi se lasa la crescut, la cald.
Nota: Daca drojdia nu creste mult si rapid (maxim 5 minute), nu trebuie sa mergi mai departe pentru ca reteta de cozonac nu iti va reusi
Se amesteca compozitia de mai sus cu faina si restul ingredientelor si se lasa la crescut la cald.
Se coace in cuptorul cald, la foc mare, pentru inceput si apoi la foc potrivit.
Vezi prepararea aluatului de la reteta Cozonac .

Cum sa iti iasa cozonacii
In timp si din experienta am mai gasit cateva lucruri de care e bine sa tinem cont.
# Cozonacul va fi mai pufos daca acoperim forma in care se coace la cuptor cu o hartie de pergament unsa cu grasime.
# Cozonacii care s-au intarit devin iarasi pufosi, daca ii invelesti in folie de aluminiu si ii bagi 20 nminute la cuptor.
# Cozonacul se framanta pana se desprinde de pe maini, atunci este gata.
# Daca scoatem cozonacul si il ungem cu ulei deasupra, va fi tot timpul moale.
# Nuca se opareste cu putin lapte inainte de a face umplutura, pentru a disparea gustul amar.
# In aluatul cozonacului se adauga o lingura de untura, pentru a fi mai fraged.
# Daca nu vreti cozonac impletit, intindeti foaia intr-un dreptunghi lat cat e tava de lunga si faceti un rulou mare si gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarati stafide pe foaie inainte de a o rula; reduceti timpul de coacere cu 5-10 minute.
# Folositi forme de silicon pentru ca sa nu aveti probleme cand scoateti cozonacii pufosi din forme.
Retete de cozonac
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac trandafir
Cozonac crapat

 

 

 

 

 

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

De ce sa cumperi un mixer cu bol?

Vrei să îți cumperi un mixer cu...

Gastronomie

Cele mai potrivite bauturi pentru a mai uita de frigul de afara

Daca frigul de afara te tine mai mult in casa, ...

Celebs & Style

Leonardo DiCaprio s-a despartit de Erin Heatherton

Cunoscutul si apreciatul actor american Leonar...

Societate

Nu mai vorbi atat de mult pentru a comunica mai eficient!

Indiferent daca te gandesti la tine ca la Cioca...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

De ce sa faci nunta la palat? Descopera cele mai importante avantaje!

Organizarea unei nunti este un proces complex, in timpul caruia viitorii miri trebuie sa fie foarte atenti la toate detaliile, incepand de la locatia pe care o aleg si pana la mancarea pe care o vor servi invitatilor...