Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta Craciun: Cozonac moldovenesc

Publicat: 25.11.2008

cozonac_moldovenesc_reteta_400


Va mai aduceti aminte de cozonacii bunicii, de cum mirosea in bucatarie inainte de orice mare sarbatoare crestina, in special de Paste si de Craciun? Mirosul cozonacilor copilarie a fost inlocuit de mirosul de chimicale ale cozonacilor din comert, insa noi, cele care am avut norocul de a avea o bunica in Moldova suntem cu atat mai indreptatite sa ne dorim de Sarbatori un cozonac moldovenesc ca la mama acasa!
Reteta de cozonac moldovenesc pentru Craciun nu este greu de preparat, dar este o reteta de Craciun care vrea ceva munca. Acest cozonac moldovenesc se mananca in general in familie sau cu prietenii ascultand glasurile colindaotrilor sau al preotului cantand "Nasterea ta, Hristoase, Dumnezeul nostru..."

Ingrediente pentru prepararea retetei de cozonac moldovenesc pentru Craciun
1 kg de faina
10 galbenusuri de ou
100 g unt
150 ml ulei
400 g zahar
400 g nuci
6 lingurite de rom
200 g de stafide
350 ml de lapte
drojdie de bere
5 linguri mari de cacao

retete de cozonac, cum se face cozonacul
Cum se prepara un cozonac moldovenesc pentru Craciun

Se macina nucile prin masina;
Se incalzeste jumatatea de litru de lapte;
Intr-o jumatate din cantitatea de lapte se adauga tot zaharul si se lasa la racit;
Se amesteca patru linguri de faina cu cealalta cantitate de lapte;
Se freaca o lingura de zahar cu o bucata de drojdie de bere (cat incape intr-o lingura sau 2 pachetele de dojdie uscata de 7 grmare, special pentru jumatate de kilogram de faina, dar care nu va expira in curand) si se pune peste amestecul de faina cu lapte;
Se amesteca si se lasa la dospit;
Peste galbenusuri se pune sare;
Se pun galbeusurile peste faina, se adauga coca crecuta si se framanta;
Se pune laptele cald peste faina, se amesteca ouale in aluat;
Se framanta un sfert de ora si apoi se adauga ulei si unt;
Se framanta timp de o ora aluatul (sau pana atunci cand incepe sa faca "basici");
Se amesteca nucile macinate cu cacao si cu stafide;
Se toarna peste amestecul de nuci si cele sase lingurite de rom;
Se intinde amestecul pe foaia de aluat;
Se ruleaza foaia de aluat prinzand inauntru umplutura;
Se lasa o ora la caldura pe marginea aragazului;
Se unge cu ou;
Se pune apoi tava de silicon la cuptor timp de 45 de minute.
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 3.

Comentarii postate (3)
luminita - 21/01/2011

la ce temperatura se coace cozonacul si cat timp il lasi la cuptor

iolanda - 28/12/2010

am incercat aceasta reteta si mi-a reusit din prima; asa ca daca urmati instructiunile, iese ceva foarte bun, garantat! sotul meu nu m-a crezut ca eu l-am facut!

Alexandra - 22/04/2011

Felicitari pentru reteta.Am facut-o si mi=a reusit din prima. Fie ca Lumina Sfanta a Invierii sa va calauzeasca!

Gastronomie

Salata de ciuperci in stil Olivier

O reteta pe care o facea mama in copilaria mea....

Casa si Gradina

Aranjarea cartilor

Ma gandesc la principiile pe care le-am vazut ...

Casa si Gradina

Plante acidofile

Plantele acidofile sunt acele plante care nu su...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Topul celor mai spectaculoase cereri in casatorie

Pentru multi, cererea in casatorie este cat se poate de simpla, transformandu-se chiar intr-un cliseu: un restaurant, un pahar cu sampanie, muzica buna si intrebarea de milioane. Pentru altii insa, aceste momente reprezinta oportunitatea de a-si pune mintea la contributie si de a deveni inventivi.