Gastronomie -> Reteta Craciun: Cozonac moldovenesc

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta Craciun: Cozonac moldovenesc

Publicat: 25.11.2008

Posteaza pe:

cozonac_moldovenesc_reteta_400


Va mai aduceti aminte de cozonacii bunicii, de cum mirosea in bucatarie inainte de orice mare sarbatoare crestina, in special de Paste si de Craciun? Mirosul cozonacilor copilarie a fost inlocuit de mirosul de chimicale ale cozonacilor din comert, insa noi, cele care am avut norocul de a avea o bunica in Moldova suntem cu atat mai indreptatite sa ne dorim de Sarbatori un cozonac moldovenesc ca la mama acasa!
Reteta de cozonac moldovenesc pentru Craciun nu este greu de preparat, dar este o reteta de Craciun care vrea ceva munca. Acest cozonac moldovenesc se mananca in general in familie sau cu prietenii ascultand glasurile colindaotrilor sau al preotului cantand "Nasterea ta, Hristoase, Dumnezeul nostru..."

Ingrediente pentru prepararea retetei de cozonac moldovenesc pentru Craciun
1 kg de faina
10 galbenusuri de ou
100 g unt
150 ml ulei
400 g zahar
400 g nuci
6 lingurite de rom
200 g de stafide
350 ml de lapte
drojdie de bere
5 linguri mari de cacao

retete de cozonac, cum se face cozonacul
Cum se prepara un cozonac moldovenesc pentru Craciun

Se macina nucile prin masina;
Se incalzeste jumatatea de litru de lapte;
Intr-o jumatate din cantitatea de lapte se adauga tot zaharul si se lasa la racit;
Se amesteca patru linguri de faina cu cealalta cantitate de lapte;
Se freaca o lingura de zahar cu o bucata de drojdie de bere (cat incape intr-o lingura sau 2 pachetele de dojdie uscata de 7 grmare, special pentru jumatate de kilogram de faina, dar care nu va expira in curand) si se pune peste amestecul de faina cu lapte;
Se amesteca si se lasa la dospit;
Peste galbenusuri se pune sare;
Se pun galbeusurile peste faina, se adauga coca crecuta si se framanta;
Se pune laptele cald peste faina, se amesteca ouale in aluat;
Se framanta un sfert de ora si apoi se adauga ulei si unt;
Se framanta timp de o ora aluatul (sau pana atunci cand incepe sa faca "basici");
Se amesteca nucile macinate cu cacao si cu stafide;
Se toarna peste amestecul de nuci si cele sase lingurite de rom;
Se intinde amestecul pe foaia de aluat;
Se ruleaza foaia de aluat prinzand inauntru umplutura;
Se lasa o ora la caldura pe marginea aragazului;
Se unge cu ou;
Se pune apoi tava de silicon la cuptor timp de 45 de minute.
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat

Nota (5 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 3.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (3)
luminita - 21/01/2011

la ce temperatura se coace cozonacul si cat timp il lasi la cuptor

iolanda - 28/12/2010

am incercat aceasta reteta si mi-a reusit din prima; asa ca daca urmati instructiunile, iese ceva foarte bun, garantat! sotul meu nu m-a crezut ca eu l-am facut!

Alexandra - 22/04/2011

Felicitari pentru reteta.Am facut-o si mi=a reusit din prima. Fie ca Lumina Sfanta a Invierii sa va calauzeasca!

Gastronomie

Placinta de post cu cartofi, stevie si ciuperci

Primavara ar trebui sa folosim la maxim verdetu...

Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in co...

Celebs & Style

Jane Fonda nu se teme de moarte

Dupa ce a trecut printr-o perioada foarte grea...

Divertisment

Film: Misterele Fluviului

In vara anului 1975, Dave Boyle (Tim Robbins) s...

Divertisment

Film: Expresul Polar

Exista sau nu Mos Craciun? Pentru un baietel la...

Newsletter elady

Trenduri rochii de mireasa 2016 casa de moda Eugenia

Rochii de mireasa 2016, modele in trenduri in sezonul primavara-vara 2016, de la casa de moda Eugenia.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Organizarea nuntii

Te-a cerut de sotie, ti-a dat inelul si ati stabilit data ceremoniei. Dar ce faci de acum incolo pana la ziua cea mare? Poti angaja o firma specializata in organizare de evenimente care sa se ocupe de tot sau te poti ocupa chiar tu de aceasta. Vei avea nevoie de invitatii, decoratiuni, rochie de mireasa si costum de mire, rochiile domnisoarelor de onoare, mancare, bautura, restaurant sau o alta locatie, si multe, multe altele. Pentru a-ti usura munca iti propun ca in urmatoarele articole sa vorbim despre cum iti poti organiza singura nunta intr-un mod cat mai eficient.

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!