Reteta Craciun: Cozonac moldovenesc
Publicat: 25.11.2008

Va mai aduceti aminte de cozonacii bunicii, de cum mirosea in bucatarie inainte de orice mare sarbatoare crestina, in special de Paste si de Craciun? Mirosul cozonacilor copilarie a fost inlocuit de mirosul de chimicale ale cozonacilor din comert, insa noi, cele care am avut norocul de a avea o bunica in Moldova suntem cu atat mai indreptatite sa ne dorim de Sarbatori un cozonac moldovenesc ca la mama acasa!
Reteta de cozonac moldovenesc pentru Craciun nu este greu de preparat, dar este o reteta de Craciun care vrea ceva munca. Acest cozonac moldovenesc se mananca in general in familie sau cu prietenii ascultand glasurile colindaotrilor sau al preotului cantand "Nasterea ta, Hristoase, Dumnezeul nostru..."
Ingrediente pentru prepararea retetei de cozonac moldovenesc pentru Craciun
1 kg de faina
10 galbenusuri de ou
100 g unt
150 ml ulei
400 g zahar
400 g nuci
6 lingurite de rom
200 g de stafide
350 ml de lapte
drojdie de bere
5 linguri mari de cacao

Cum se prepara un cozonac moldovenesc pentru Craciun
Se macina nucile prin masina;
Se incalzeste jumatatea de litru de lapte;
Intr-o jumatate din cantitatea de lapte se adauga tot zaharul si se lasa la racit;
Se amesteca patru linguri de faina cu cealalta cantitate de lapte;
Se freaca o lingura de zahar cu o bucata de drojdie de bere (cat incape intr-o lingura sau 2 pachetele de dojdie uscata de 7 grmare, special pentru jumatate de kilogram de faina, dar care nu va expira in curand) si se pune peste amestecul de faina cu lapte;
Se amesteca si se lasa la dospit;
Peste galbenusuri se pune sare;
Se pun galbeusurile peste faina, se adauga coca crecuta si se framanta;
Se pune laptele cald peste faina, se amesteca ouale in aluat;
Se framanta un sfert de ora si apoi se adauga ulei si unt;
Se framanta timp de o ora aluatul (sau pana atunci cand incepe sa faca "basici");
Se amesteca nucile macinate cu cacao si cu stafide;
Se toarna peste amestecul de nuci si cele sase lingurite de rom;
Se intinde amestecul pe foaia de aluat;
Se ruleaza foaia de aluat prinzand inauntru umplutura;
Se lasa o ora la caldura pe marginea aragazului;
Se unge cu ou;
Se pune apoi tava de silicon la cuptor timp de 45 de minute.
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat
Sursa: Copyright©eLady.ro - Reteta Craciun: Cozonac moldovenesc

Comentarii postate (3)
luminita - 21/01/2011
la ce temperatura se coace cozonacul si cat timp il lasi la cuptor
iolanda - 28/12/2010
am incercat aceasta reteta si mi-a reusit din prima; asa ca daca urmati instructiunile, iese ceva foarte bun, garantat! sotul meu nu m-a crezut ca eu l-am facut!
Alexandra - 22/04/2011
Felicitari pentru reteta.Am facut-o si mi=a reusit din prima. Fie ca Lumina Sfanta a Invierii sa va calauzeasca!
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Gastronomie

Cum servesti prajiturile cu cele mai potrivite vinuri?
Dupa o masa copioasa, se cuvine sa fie servite ...
Cele mai citite
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails