'Neataaaaaa!
Eu am mancat 4 wasa, 2 cu gem de piersici si 2 cu magiun de prune, plus iaurt 0% grasimi.
Acum imi savurez cafeaua cu lapte.
- at -mihaela: Ref ulei de masline, eu folosesc cu preponderenta uleiul italienesc, dar ma uit totdeauna la gradul de aciditate si ce fel de aroma are.
Conform CONSILIULUI OLEICOL INTERNAȚIONAL PENTRU EVALUAREA ORGANOLEPTICĂ A ULEIURILOR DE MĂSLINE VIRGINE, uleiul poate avea urmatoarele arome:
quote
Atribute pozitive
Fructat: ansamblul senzațiilor olfactive caracteristice ale uleiului, în funcție de soiul măslinelor, provenind de la fructe sănătoase și proaspete, verzi sau coapte, senzații percepute direct și/sau retronazal.
Atributul fructat este calificat drept verde atunci când senzațiile olfactive le amintesc pe cele ale fructelor verzi, caracteristice uleiului provenind de la fructe verzi.
Atributul fructat este calificat drept copt atunci când senzațiile olfactive le amintesc pe cele ale fructelor coapte, caracteristice uleiului provenind de la fructe verzi și coapte.
Amar: gust elementar caracteristic al uleiului obținut din măsline verzi sau în stadiul de coacere, perceput de papilele caliciforme care formează V-ul lingual.
Picant: senzație tactilă de pișcătură, caracteristică uleiurilor produse la începutul sezonului, în principal pe bază de măsline încă verzi, senzație care poate fi percepută în toată cavitatea bucală, în special în gât.
3.2. Atribute negative
Stătut/de drojdie: aromă caracteristică uleiului extras din măsline strânse sau depozitate în condiții de natură să determine un stadiu avansat de fermentare anaerobă sau uleiului rămas în contact cu depunerile rezultate în urma decantării, care au suferit, de asemenea, un proces de fermentare anaerobă în containere și cuve.
Mucegăit-umed: aromă caracteristică uleiului obținut din măsline atacate de mucegaiuri și drojdii, ca urmare a unei depozitări a fructelor timp de mai multe zile în condiții de umiditate.
De vin oțetit/Acid-acru: aromă caracteristică a anumitor uleiuri care amintește de vin sau de oțet. Această aromă se datorează în principal unui proces de fermentare aerobă a măslinelor sau a resturilor de pastă de măsline de pe rogojini care nu au fost probabil spălate corespunzător, ceea ce a condus la formarea acidului acetic, a acetatului de etil și a etanolului.
Metalic: aromă care amintește de metale. Aceasta este caracteristică uleiului care a rămas în contact îndelungat cu suprafețe metalice, pe durata procesului de măcinare, de malaxare, de presare sau de stocare.
Rânced: aromă a uleiurilor care au fost supuse unui proces intens de oxidare.
Copt sau ars: aromă caracteristică a uleiurilor, care provine din încălzirea excesivă și/sau prelungită în cursul obținerii acestora și, în special, în timpul malaxării termice a pastei, dacă aceasta se realizează în condiții termice necorespunzătoare.
De fân-lemnos: aromă caracteristică anumitor uleiuri care provin de la măsline uscate.
Unquote
In general, gustul amar presupune ca maslinele nu au fost pe deplin coapte atunci cand au fost culese. Asta o poti constata si din culoarea uleiului. Nuanta uleiului de masline poate sa varieze de la verde (daca are clorofila ca element principal), pana la galben auriu (daca are caroten).
Eu te sfatuiesc sa consulti totdeauna eticheta fiindca afli multe informatii de acolo.
Si da, uleiul de masline grecesc este mai placut la gust, fiindca in Grecia, este considerat a fi cel mai bun ulei acela care nu depaseste 0 grade aciditate. Dar metodele de culegere, depozitare si presare a uleiului de masline pot afecta nivelul de aciditate.
Eu am mirosul si gustul f sensibile, asa ca totdeauna testez si consum numai uleiurile care mi-au facut o impresie buna.
Uleiul meu preferat este produs de Carapelli/ Firenze, dar amicii mei italieni mi-au recomandat marcile Phillip Berio si, mai ales, Lago di Garda, acesta din urma fiind si f scump, aprox 50eur/ 0,72L.

- at -empty: domle, asta se cheama ca nu vrei sa-mi exciti suculetele gastrice duminica dimineata.

pacat! erau dispuse sa se bucure si sa saliveze la vederea Diplomatului tau.